JEDNOSTAVNA MARINADA ZA SAVRŠENU PILETINU Ovako sočno meso još niste probali
Dosadio vam je ukus suve piletine? Umesto belog mesa, pripremite pileći batak i uživajte u njegovoj sočnosti.
Meso će biti ukusnije ako koristite pileći batak sa kostima.
Dodatnu dozu sočnosti i ukusa daće i dobra marinada, a Punkufer predlaže kombinaciju balzamičnog sirćeta, senfa, meda, maslinovog ulja i začina. Najbolji rezultati će se postići ako piletinu marinirate preko noći u frižideru, ili barem tri do četiri sata.
Piletina se peče na seckanom luku, a servira sa sezonskom salatom i prilogom po želji. Možete je poslužiti sa pečenim krompirom, kuvanim pirinčem ili parčetom domaćeg hleba.
Sastojci za mariniranu piletinu:
– 4-6 pilećih bataka sa kostima
– 125 ml maslinovog ulja
– 65 ml balzamičnog sirćeta
– 2 kašike meda
– 2 kašičice senfa
– 1 velika glavica luka
– 1 kašičica mediteranske mešavine začina
– so i biber
Priprema piletine:
U većoj činiji pomešajte maslinovo ulje, balzamično sirće, med, senf, so, biber i mediteransku mešavinu začina.
U dobijenu smesu stavite pileće batake i ostavite u frižider preko noći.
Kada ste spremni za pripremu, očistite luk, isecite ga na veće komade i stavite u pleh za pečenje.
Preko luka poređajte marinirani pileći batak i sve zajedno stavite u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni Celzijusa oko 40 minuta, odnosno dok se meso ne ispeče do kraja. Poslužite piletinu sa pečenim lukom i prilogom po želji.