Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

AKO VOLITE PIRINAČ, onda bi trebalo da znate koja je RAZLIKA IZMEĐU PILAVA I RIŽOTA

15.04.2024. 13:19 13:31
Piše:
Foto: Pixabay.com

Nije svejedno da l’ je u pitanju rižoto, pilav, paelja ili đuveč.

Rižoto

Vodi poreklo sa severa Italije. Za njegovu pripremu najbolje je okruglo zrno pirinča, jer je sočno, a rižoto treba da bude sočan i kremast.

U restoranima se služi sa piletinom, različitim vrstama ribe, morskim plodovima ili povrćem, a moderni italijanski risotto (rizoto) u gotovo svim varijacijama sadrži i masline, šafran i parmezan.

Međutim, osnovni recept nema dodatke.

Priprema tradicionalnog rižota počinje podgrevanjem bujona (bistre supe), u koji se dodaju maslinovo ulje i maslac. Dok se ova kombinacija zagreva, u tiganju se prži iseckani crveni luk i celer. Kada povrće omekša, dodaje se pirinač i cela smesa prelije belim vinom.

Kad ono ispari, riža može da se preliva bujonom i uz mešanje lagano krčka. Nekoliko minuta pre nego što bude gotova, treba dodati maslac i so i biber po ukusu.

Italijani kažu da rižoto treba da se razliva i takav će se sjediniti sa raznim dodacima poput mesa ili povrća.

Pilav

Pilav je persijska reč koja označava jelo od gusto kuvanog pirinča. Riža se priprema kuvanjem u začinjenoj vodi, a zatim se sa mesom i povrćem peče u rerni.

Tako jelo gubi na sočnosti, što nije slučaj sa rižotom.

Đuveč

Đuveč je tursko jelo koje pored riže i više vrsta mesa ili ribe sadrži i krupno sečen krompir. Peče se u zemljanoj posudi i obavezno začinjava alevom paprikom.

Paelja

Paelja je tradicionalno špansko jelo sa pirinčem.

Najčešće se priprema sa gamborima ili morskim plodovima, mada se često sprema i s piletinom. Slično rižotu, ovo jelo se priprema na ringli, ali u posebnom plitkom tiganju - paelji, po kome je dobilo ime.

Dinstanjem se postiže da iz jela ispari sva tečnost, pa ni paelja nije sočna i kremasta koliko rižoto.

Informer.rs/ Dnevnik

Piše:
Pošaljite komentar
NAJBOLJI PILAV SA KOBASICAMA Lako i jednostavno – eto ručka očas posla!

NAJBOLJI PILAV SA KOBASICAMA Lako i jednostavno – eto ručka očas posla!

01.03.2024. 14:07 14:24
EVO KAKO DA KUVATE PIRINAČ DA UVEK ISPADNE ODLIČAN Samo ovako neće biti lepljiv i bljutav

EVO KAKO DA KUVATE PIRINAČ DA UVEK ISPADNE ODLIČAN Samo ovako neće biti lepljiv i bljutav

28.03.2024. 10:38 10:49
Šta će PIRINAČ u FRIŽIDERU: Evo razloga

Šta će PIRINAČ u FRIŽIDERU: Evo razloga

31.07.2023. 15:05 15:10