Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

TEATRI IZ HONGKONGA VEČERAS I SUTRA NA SCENI SRPSKOG NARODNOG POZORIŠTA „Prekinut san” Denija Junga

06.03.2024. 08:43 09:08
Piše:
Izvor: ZUNI Icosahedron

Pozorište „Zuni Ikosaedar“ iz Hongkonga gostuje večeras i sutra od 20 časova na sceni „Pera Dobrinović“ Srpskog narodnog pozorišta, s predstavom ,,Prekinuti san”, u režiji Denija Junga, osnivača ovog teatra, „pionira eksperimentalne umetnosti i jednog od najuticajnijih umetnika u Aziji“.

Jung je, po rečima upravnika SNP-a dr Zorana Đerića, svetsko ime kineske, ali i svetske pozorišne scene, posebno one koja se bavi istraživanjem drugačijih vidova, te povezivanjem teatra, plesa i drugih umetnosti.

- Mislim da je san jedno univerzalno mesto, da li je dobar ili loš, uvek je vezan za podsvesno, i za budućnost. Ovo je otvorena interpretacija dinastije Ming, stare preko 400 godina. Kada kažem otvorena interpretacija, mislim da otvoreno interpretiram sam rad o snu – rekao je na konferenciji za novinare Deni Jung. - U vezi dinastije Juan, koja je trajala oko 600, 700 godina, samo da kažem da su artisti bili označeni kao duhovi, i kao osma od devet klasa ljudi, znači bukvalno klasa iznad prosjaka i džeparoša. Razlog zašto su toliko nisko bili klasifikovani, jeste u tome što mislim da su se ljudi, koji su im tu oznaku nalepili, zapravo plašili umetnika. Zato su ih zvali umetnici – duhovi. Na neki način je to dobro, jer duhovi mogu biti bilo gde, mogu biti moćni, nevidljivi, i mogu biti povezani s mitovima. I mogu biti bilo gde u svemiru.


Tabu kao tema

„Našao sam da su bajke o snovima, iz naše kulture, najfascinantnije. Ne nalazim samo snove iz istočne kulture, već i iz zapada, severa, juga…”, pojašnjava Deni Jung. „Smatram da je pozorište veoma blisko povezano sa snovima. Jedna posebna linija u Kun operi ‘Prekinut san Paviljona Božura’ glasi: Ako ne odeš u zabranjeni zadnji vrt, ako ne pređeš granicu, nikada nećeš shvatiti šta je proleće. Stoga, ta linija je korišćena kao osnova za seriju linija u mom delu istog naslova, baveći se granicama, izlascima, prelaženjem granica. Svakako, mnoge priče se bave tabuima. I tabui se uvek odražavaju u našim snovima, tabui su uvek tema našeg pozorišta.”


Gostovanje je organizovano u okviru međunarodnog festivala savremenog teatra „Tri fest“ („Three fest“„3Fest“), u nameri da se sa radom ovog teatra iz Hong Konga upozna ovdašnja publika, a, po rečima umetničkog direktora ovog festivala Dragana Grinsmita, od izuzetne je važnosti da se publika i studenti dramskih umetnosti, ne samo u Novom Sadu, nego i u Beogradu, edukuju i uvedu u teorije i sisteme koji se bave savremenim teatrom.

- „Prekinuti san” predstavlja „uzbudljivu naraciju o Paviljonu božura, remek-delu iz doba Ming dinastije, koje je nastalo usred ekstremnog ugnjetavanja naroda od strane kraljevske porodice. Geng Zi, naziv kineske godine 2020, pojavljuje se svakih 60 godina, često označavajući period turbulencija u kineskoj istoriji. Deni Jung, koristeći koncepte ove predstave, stvorio je spektakl „Prekinuti Geng Zi san” kako bi istražio pozorište kroz pozorište, i sproveo eksperiment kroz eksperiment, u skladu sa svojom prepoznatljivom praksom – navode organizatori ovog festivala, dodajući da reditelj maestralno koristi eksperimentalno pozorište kako bi razotkrio, pregledao i kritikovao vlastitu svest i podsvest tokom godine Geng Zi.

N. P-j.

Autor:
Pošaljite komentar
INTERVJU: BAS SAVA VEMIĆ, mefisto u operi „FAUST” SNP-a Glava govori glasu šta treba da radi

INTERVJU: BAS SAVA VEMIĆ, mefisto u operi „FAUST” SNP-a Glava govori glasu šta treba da radi

02.03.2024. 10:20 10:32
GALA KONCERT DEČJEG OPERSKOG HORA U SNP-u Niko kao oni u ovom delu Evrope (FOTO, VIDEO)

GALA KONCERT DEČJEG OPERSKOG HORA U SNP-u Niko kao oni u ovom delu Evrope (FOTO, VIDEO)

09.02.2024. 19:24 19:53
NAGRAĐENI GLUMCI SNP-a: U ime Peđe Tomanovića

NAGRAĐENI GLUMCI SNP-a: U ime Peđe Tomanovića

16.01.2024. 15:11 15:29