Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

U NOVOM SADU VEČERAS POČINJE 7. KALEIDOSKOP KULTURE Koncert na Korzu

05.09.2024. 09:21 09:28
Piše:
Izvor: promo

Koncertom klasične muzike na Korzu, večeras će biti otvoren 7. Kaleidoskop kulture, niz programa koji će trajati do 5. oktobra u Novom Sadu i tokom pet nedelja ugostiti svetske i domaće umetnike, koji će kroz programe predstaviti pet vrsta umetnosti: primenjenu, izvođačku, vizuelnu umetnost, književnost i arhitekturu.

Sada već po tradiciji, svečano otvaranje biće priređeno na Korzu, na Bulevaru Mihajla Pupina, gde će večeras u 20.30 časova biti priređen koncert, na kojem će kao solistkinja nastupiti mlada novosadska violinistkinja Lana Zorjan, ovogodišnja dobitnica najznačajnijeg svetskog priznanja za klasičnu muziku „Otkriće godine 2024”. Uz pratnju Vojvođanskog simfonijskog orkestra, pod dirigentskim vođstvom Maksimilijana Haberštoka, mladog dirigenta, kompozitora i pijaniste, Lana Zorjan će izvesti Koncert za violinu i orkestar br. 1, Henrika Vijenjavskog. Na ovom koncertu će premijerno biti izvedena simfonijska poema „Nikola Tesla – Praskozorje“, novosadskog kompozitora Stevana Divjakovića, a na programu je i Betovenova Sedma simfonija.

Ovogodišnji „Kaleidoskop kulture“, posvećen temi identiteta, koja je otelotvorena umetničkom porukom „Svoji“, nastavlja se narednih dana i nedelja programima koji će se odvijati u prostornim legatima Evropske prestonice kulture – Distriktu i Mreži kulturnih stanica.

Najpre će započeti programi posvećeni primenjenoj umetnosti, počev od 6. septembra, u okviru kojih će u Novom Sadu boraviti Endru Melkior, saradnik svetski poznatih imena, kao što su Bjork i Dejvid Bouvi. Deo ovonedeljnog programa je i izložba „Svet Pavela Surovog: Mira Brtka“, kao i koncert kompozitora i muzičara Silarda Mezeija.

Od 6. do 12. septembra, umetnici će se predstavljati kroz izložbe, umetničke instalacije, muzičke programe, modne revije, performanse i radionice. Na jednoj od izložbi biće predstavljene skulpture od terakote umetnika iz Japana, Južne Koreje, Mađarske i drugih zemalja.

Niz programa koji će trajati do 5. oktobra ugostiće svetske i domaće umetnike, koji će kroz programe predstaviti pet vrsta umetnosti: primenjenu, izvođačku, vizuelnu umetnost, književnost i arhitekturu

Iza ove, od 13. do 19. septembra, sledi nedelja književnosti, koja će prvi put biti posvećena jednom autoru – Aleksandru Tišmi, u čast stogodišnjice rođenja jednog od najvećih pisaca sa naših prostora. Uz učešće više od 100 umetnika, biće realizovan veliki novomedijski „Tišma paviljon“, koji spaja nekoliko izložbi, predstava i instalacija.


Nastupaće Ibrahim Maluf jedan od najistaknutijih trubača današnjice

U nedelji izvođačke umetnosti, koja će trajati od 20. do 26. septembra, nakon rasprodatog koncerta u najvećoj francuskoj koncertnoj dvorani „Akor“, u njujorškom Karnegi holu i pariškoj „Olimpiji“, u novosadskom Distriktu 21. septembra nastupiće Ibrahim Maluf, jedan od najistaknutijih trubača današnjice, francusko-libanski instrumentalista i kompozitor, više puta nominovan za „Gremi“, nosilac francuskih ordena za umetnost i književnost i nacionalnog ordena za zasluge, koji je izdao 18 albuma, prodatih u gotovo milion primeraka.


Krajem septembra sledi nedelja arhitekture, koja će trajati od 27. septembra do 3. oktobra. Tih dana u Novi Sad stiže japanski arhitekta Riken Jamamoto, dobitnik ovogodišnje Prickerove nagrade, koja u arhitekturi predstavlja pandan Nobelovoj nagradi. Tokom pet decenija duge karijere, izgradio je brojne privatne kuće, stambene objekte, škole, univerzitetske kampuse, muzeje, čak i jednu vatrogasnu stanicu.

Poslednja nedelja ovogodišnjeg „Kaleidoskopa kulture“, koja počinje 4. oktobra, posvećena je vizuelnoj umetnosti. Filmovi nekih od najznačajnijih imena srpske kinematografije, kao što su Želimir Žilnik, Aleksandar Petrović, Dušan Makavejev, Živojin Pavlović i Lazar Stojanović, biće deo izložbe „Najcrnji talas”

N. P-j.

Autor:
Pošaljite komentar
VIOLINISTKINJA LANA ZORJAN OTVARA KALEIDOSKOP KULTURE Dosanjani san o nastupu na Korzou

VIOLINISTKINJA LANA ZORJAN OTVARA KALEIDOSKOP KULTURE Dosanjani san o nastupu na Korzou

01.09.2024. 12:15 13:54
KALEIDOSKOP KULTURE OD 5. SEPTEMBRA DO 5. OKTOBRA Identitet uz slavu pet vrsta umetnosti

KALEIDOSKOP KULTURE OD 5. SEPTEMBRA DO 5. OKTOBRA Identitet uz slavu pet vrsta umetnosti

27.08.2024. 07:30 07:37
NADMAŠIO SVA SVOJA PRETHODNA IZDANJA Završen šesti Kaleidoskop kulture u Novom Sadu: JEDINSTVEN UMETNIČKI KONCEPT SPOJIO domaće i UMETNIKE koji su prvi put u ovom delu Evrope

NADMAŠIO SVA SVOJA PRETHODNA IZDANJA Završen šesti Kaleidoskop kulture u Novom Sadu: JEDINSTVEN UMETNIČKI KONCEPT SPOJIO domaće i UMETNIKE koji su prvi put u ovom delu Evrope

17.10.2023. 16:30 16:53