light rain
18°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.0602
usd
105.2321
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

У НОВОМ САДУ ВЕЧЕРАС ПОЧИЊЕ 7. КАЛЕИДОСКОП КУЛТУРЕ Концерт на Корзу

05.09.2024. 09:21 09:28
Пише:
Извор: промо

Концертом класичне музике на Корзу, вечерас ће бити отворен 7. Калеидоскоп културе, низ програма који ће трајати до 5. октобра у Новом Саду и током пет недеља угостити светске и домаће уметнике, који ће кроз програме представити пет врста уметности: примењену, извођачку, визуелну уметност, књижевност и архитектуру.

Сада већ по традицији, свечано отварање биће приређено на Корзу, на Булевару Михајла Пупина, где ће вечерас у 20.30 часова бити приређен концерт, на којем ће као солисткиња наступити млада новосадска виолинисткиња Лана Зорјан, овогодишња добитница најзначајнијег светског признања за класичну музику „Откриће године 2024”. Уз пратњу Војвођанског симфонијског оркестра, под диригентским вођством Максимилијана Хаберштока, младог диригента, композитора и пијанисте, Лана Зорјан ће извести Концерт за виолину и оркестар бр. 1, Хенрика Вијењавског. На овом концерту ће премијерно бити изведена симфонијска поема „Никола Тесла – Праскозорје“, новосадског композитора Стевана Дивјаковића, а на програму је и Бетовенова Седма симфонија.

Овогодишњи „Калеидоскоп културе“, посвећен теми идентитета, која је отелотворена уметничком поруком „Своји“, наставља се наредних дана и недеља програмима који ће се одвијати у просторним легатима Европске престонице културе – Дистрикту и Мрежи културних станица.

Најпре ће започети програми посвећени примењеној уметности, почев од 6. септембра, у оквиру којих ће у Новом Саду боравити Ендру Мелкиор, сарадник светски познатих имена, као што су Бјорк и Дејвид Боуви. Део овонедељног програма је и изложба „Свет Павела Суровог: Мира Бртка“, као и концерт композитора и музичара Силарда Мезеија.

Од 6. до 12. септембра, уметници ће се представљати кроз изложбе, уметничке инсталације, музичке програме, модне ревије, перформансе и радионице. На једној од изложби биће представљене скулптуре од теракоте уметника из Јапана, Јужне Кореје, Мађарске и других земаља.

Низ програма који ће трајати до 5. октобра угостиће светске и домаће уметнике, који ће кроз програме представити пет врста уметности: примењену, извођачку, визуелну уметност, књижевност и архитектуру

Иза ове, од 13. до 19. септембра, следи недеља књижевности, која ће први пут бити посвећена једном аутору – Александру Тишми, у част стогодишњице рођења једног од највећих писаца са наших простора. Уз учешће више од 100 уметника, биће реализован велики новомедијски „Тишма павиљон“, који спаја неколико изложби, представа и инсталација.


Наступаће Ибрахим Малуф један од најистакнутијих трубача данашњице

У недељи извођачке уметности, која ће трајати од 20. до 26. септембра, након распродатог концерта у највећој француској концертној дворани „Акор“, у њујоршком Карнеги холу и паришкој „Олимпији“, у новосадском Дистрикту 21. септембра наступиће Ибрахим Малуф, један од најистакнутијих трубача данашњице, француско-либански инструменталиста и композитор, више пута номинован за „Греми“, носилац француских ордена за уметност и књижевност и националног ордена за заслуге, који је издао 18 албума, продатих у готово милион примерака.


Крајем септембра следи недеља архитектуре, која ће трајати од 27. септембра до 3. октобра. Тих дана у Нови Сад стиже јапански архитекта Рикен Јамамото, добитник овогодишње Прицкерове награде, која у архитектури представља пандан Нобеловој награди. Током пет деценија дуге каријере, изградио је бројне приватне куће, стамбене објекте, школе, универзитетске кампусе, музеје, чак и једну ватрогасну станицу.

Последња недеља овогодишњег „Калеидоскопа културе“, која почиње 4. октобра, посвећена је визуелној уметности. Филмови неких од најзначајнијих имена српске кинематографије, као што су Желимир Жилник, Александар Петровић, Душан Макавејев, Живојин Павловић и Лазар Стојановић, биће део изложбе „Најцрњи талас”

Н. П-ј.

Аутор:
Пошаљите коментар
ВИОЛИНИСТКИЊА ЛАНА ЗОРЈАН ОТВАРА КАЛЕИДОСКОП КУЛТУРЕ Досањани сан о наступу на Корзоу

ВИОЛИНИСТКИЊА ЛАНА ЗОРЈАН ОТВАРА КАЛЕИДОСКОП КУЛТУРЕ Досањани сан о наступу на Корзоу

01.09.2024. 12:15 13:54
КАЛЕИДОСКОП КУЛТУРЕ ОД 5. СЕПТЕМБРА ДО 5. ОКТОБРА Идентитет уз славу пет врста уметности

КАЛЕИДОСКОП КУЛТУРЕ ОД 5. СЕПТЕМБРА ДО 5. ОКТОБРА Идентитет уз славу пет врста уметности

27.08.2024. 07:30 07:37
НАДМАШИО СВА СВОЈА ПРЕТХОДНА ИЗДАЊА Завршен шести Калеидоскоп културе у Новом Саду: ЈЕДИНСТВЕН УМЕТНИЧКИ КОНЦЕПТ СПОЈИО домаће и УМЕТНИКЕ који су први пут у овом делу Европе

НАДМАШИО СВА СВОЈА ПРЕТХОДНА ИЗДАЊА Завршен шести Калеидоскоп културе у Новом Саду: ЈЕДИНСТВЕН УМЕТНИЧКИ КОНЦЕПТ СПОЈИО домаће и УМЕТНИКЕ који су први пут у овом делу Европе

17.10.2023. 16:30 16:53