Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

NAJAVLJEN FESTIVAL SAVREMENE UMETNOSTI „DUNAVSKI DIJALOZI” O (auto)destrukciji i protiv nje

24.08.2024. 08:29 08:39
Piše:
Izvor: promo

Međunarodni multimedijalni festival savremene umetnosti “Dunavski dijalozi” biće 11. put održan 26. i 27. avgusta u Novom Sadu, i obuhvatiće izložbe, performanse, i razgovore, koji će se odvijati u više galerijskih i alternativnih prostora.

Ukupno šest izložbi je priređeno ove godine u okviru “Dunavskih dijaloga”, koji traju dva dana, ali publika će moći da ih pogleda do 8. septembra.

Program otvaranja 26. avgusta započinje šetnjom (Art vok) od 18 do 20 časova, kroz izložbe koje su postavljene na nekoliko mesta. U Galeriji Ogranka SANU u Novom Sadu, Nikole Pašića 6, biće postavljena izložba “Vojvodina plus” Maje Rakočević Cvijanov, Isidore Todorović, Sunčice Pasuljević Kandić, i Sanje Anđelković (kustoskinja Sunčica Lambić Fenjčev).

Umetnička šetnja biće nastavljena kroz četiri izložbe u okviru segmenta “Umetnički dijalozi”, u kojima se u svojevrsni „dijaloški“ odnos postavljaju radovi po jednog domaćeg, i umetnika iz odabrane zemlje. Ove četiri izložbe predstaviće: Lidiju Delić (Srbija) i Anu Aleksić (Makedonija), u Kulturnom centru Novog Sada (kustoskinja Slavica Žarković); Andreja Pituta (Rumunija) i Ivanu Milev (Srbija), u galeriji SULUV-a (kustosi Sorina Jeca, Rumunija, i Bogdan Rata, Rumunija); Natašu Kokić (Srbija/Norveška) i Raluku Popu (Rumunija/Nemačka), u Malom likovnom salonu KCNS (kustoskinja Aleksandra Lazar, Srbija/UK); i Hermana Niča (Austrija) i Balinta Sombatija (Srbija/Mađarska), u Galeriji “Bel Art”, (kustos Sava Stepanov).

Program otvaranja se potom nastavlja u 20 časova u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, gde će biti otvorena centralna izložba, koja nosi naziv  “O (auto)destrukciji i protiv nje”, što je i tema ovogodišnjeg festivala. Kustosi ove centralne izložbe su Sava Stepanov, poznati likovni kritičar koji je nedavno preminuo, i Svetlana Mladenov, koja je preuzela i završila ono što je Stepanov započeo.

- Kao jedan od suosnivača imam ogromno zadovoljstvo u tome što trajemo 12 godina, s tim što ovogodišnji festival ima dodatnu težinu, i odvija se u atmosferi poštovanja i velikog pijeteta prema umetničkom direktoru od samog početka, likovnom kritičaru Savi Stepanovu koji je postavio umetničku temu ove godine. Upravo te teme, koje su vrlo ludidne, promišljene, aktuelne, u proteklom periodu, kao što su umetnost i kriza, umetnost u okolnostima iznuđene realnosti, upotreba čoveka, pa i ovogodišnja tema, donele su međunarodni ugled festivalu -  napomenula je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Vesna Latinović, direktorka festivala “Dunavski dijalozi”.

Kako je sam Sava Stepanov objašnjavao, “umetnici na izložbi „O (auto)destrukciji i protiv nje“ reflektuju homocentrični pristup u sagledavanju aktuelnog sveta. Sve ono što nudi današnja politika zaslužuje kritički stav – ne zbog kritikovanja krivih, nego zbog osvešćivanja i ohrabrivanja ugroženih. Osim toga tema je globalno prisutna i značajna te zbog toga podrazumeva  učešće umetnika iz celog sveta. Koncepcijski narativ je posvećen najaktuelnijim temama a pored slikarstva i skulpture biće prezentovani radovi bliski ovovremenskim medijskim iskazima (fotografija, video, kompjuter art i druge inovativne tehnologije”.

Svetlana Mladenov, kustoskinja centralne izložbe i kustoskinja programa performansa, juče je u razgovoru sa novinarima istakla da nije nimalo zahvalna uloga  da se s puno odgovornosti ispoštuje sve što je Sava Stepanov predvideo, o čemu je razmišljao i kako je želeo da ta centralna izložba na kraju izleda.

- Tema koju je postavio, vrlo je široka. Ona govori o destrukciji i protiv nje, ali iz raznih oblasti, i raznih sfera, iz svega onog što čoveka dotiče, a što uključuje sve probleme sveta na globalnom nivou.  Razmišljao je i da taj čovek može sve da promeni, odnosno da od čoveka sve zavisi, i loše i dobro. Zato je postavio optimističku notu izložbe. Postavio je i pitanje uloge umetnosti u ovom trenutku, da li ona može nešto da promeni - ukazala je Svetlana Mladenov.


Na centralnoj izložbi i Joko Ono

Na centralnoj izložbi „O (auto)destrukciji i protiv nje”,  učestvuje 19 umetnika iz različitih delova sveta, koji su kroz svoje radove razmišljali o ovoj temi.  Učestvuju: Asmund Havsten-Mikelsen, Mihalis Zaharias, Robert F. Hamerštil, Monika Moteska, Robert Jankulovski , Marike Hajnc Hoek, Ana Prvački, Breda Beban , Joko Ono, Sara Bezovšek , Goran Despotovski, Luiz Rok, Sam Durant, Ivana Radovanović, Dunja Trutin, Luiz Deininger, Vilfredo Prieto, Tandive Muriu i Dragan Rajšić.


Na centralnoj izložbi ima radova iz različitih medija, kako je podsetila Svetlana Mladenov, od slike, crteža, do skulpture, fotografije, instalacija različitih vrsta, multimedijalnih, prostornih, zidnih, zatim video i kompjuterskih radova.

Drugog dana “Dunavskih dijaloga” u utorak 27. avgusta najavljen je bogat prateći program, koji podrazumeva i kustosko vođenje kroz izložbe i razgovore sa umetnicima u MSUV, zatim četiri različita performansa na četiri različite lokacije na otvorenim prostorima Petrovaradinske tvrđave. Performanse će izvesti: Marija Iva Gocić  i Kovina Andrić (Srbija); Đanino Božić (Hrvatska), “The Two Gullivers - Flutura Preka  Besnik Haksilari (Kanada), i Silard Antal i Atila Antal (Srbija).

Kustoskinja performansa Svetlana Mladenov navodi da je želela da prikaže različite vrste performansa i načine izvođenja. Sva četiri performansa su različita, neka se izvode telom, a druga više intelektualnim, mentalnim sklopom, dok se neki izvode uz pomoć instalacija, a neki predstavljaju zapravo muzički performans.

N. Pejčić

Autor:
Pošaljite komentar
Dunavski dijalozi do 30. septembra u Novom Sadu

Dunavski dijalozi do 30. septembra u Novom Sadu

09.09.2020. 18:57 19:47
Danas otvaranje festivala savremene umetnosti Dunavski dijalozi 

Danas otvaranje festivala savremene umetnosti Dunavski dijalozi 

07.09.2021. 13:38 13:45
Festival savremene umetnosti Dunavski dijalozi u septembru u Novom Sadu

Festival savremene umetnosti Dunavski dijalozi u septembru u Novom Sadu

25.08.2021. 11:50 11:57