light rain
23°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

НАЈАВЉЕН ФЕСТИВАЛ САВРЕМЕНЕ УМЕТНОСТИ „ДУНАВСКИ ДИЈАЛОЗИ” О (ауто)деструкцији и против ње

24.08.2024. 08:29 08:39
Пише:
Извор: промо

Међународни мултимедијални фестивал савремене уметности “Дунавски дијалози” биће 11. пут одржан 26. и 27. августа у Новом Саду, и обухватиће изложбе, перформансе, и разговоре, који ће се одвијати у више галеријских и алтернативних простора.

Укупно шест изложби је приређено ове године у оквиру “Дунавских дијалога”, који трају два дана, али публика ће моћи да их погледа до 8. септембра.

Програм отварања 26. августа започиње шетњом (Арт вок) од 18 до 20 часова, кроз изложбе које су постављене на неколико места. У Галерији Огранка САНУ у Новом Саду, Николе Пашића 6, биће постављена изложба “Војводина плус” Маје Ракочевић Цвијанов, Исидоре Тодоровић, Сунчице Пасуљевић Кандић, и Сање Анђелковић (кустоскиња Сунчица Ламбић Фењчев).

Уметничка шетња биће настављена кроз четири изложбе у оквиру сегмента “Уметнички дијалози”, у којима се у својеврсни „дијалошки“ однос постављају радови по једног домаћег, и уметника из одабране земље. Ове четири изложбе представиће: Лидију Делић (Србија) и Ану Алексић (Македонија), у Културном центру Новог Сада (кустоскиња Славица Жарковић); Андреја Питута (Румунија) и Ивану Милев (Србија), у галерији СУЛУВ-а (кустоси Сорина Јеца, Румунија, и Богдан Рата, Румунија); Наташу Кокић (Србија/Норвешка) и Ралуку Попу (Румунија/Немачка), у Малом ликовном салону КЦНС (кустоскиња Александра Лазар, Србија/УК); и Хермана Нича (Аустрија) и Балинта Сомбатија (Србија/Мађарска), у Галерији “Бел Арт”, (кустос Сава Степанов).

Програм отварања се потом наставља у 20 часова у Музеју савремене уметности Војводине, где ће бити отворена централна изложба, која носи назив  “О (ауто)деструкцији и против ње”, што је и тема овогодишњег фестивала. Кустоси ове централне изложбе су Сава Степанов, познати ликовни критичар који је недавно преминуо, и Светлана Младенов, која је преузела и завршила оно што је Степанов започео.

- Као један од суоснивача имам огромно задовољство у томе што трајемо 12 година, с тим што овогодишњи фестивал има додатну тежину, и одвија се у атмосфери поштовања и великог пијетета према уметничком директору од самог почетка, ликовном критичару Сави Степанову који је поставио уметничку тему ове године. Управо те теме, које су врло лудидне, промишљене, актуелне, у протеклом периоду, као што су уметност и криза, уметност у околностима изнуђене реалности, употреба човека, па и овогодишња тема, донеле су међународни углед фестивалу -  напоменула је на јучерашњој конференцији за новинаре Весна Латиновић, директорка фестивала “Дунавски дијалози”.

Како је сам Сава Степанов објашњавао, “уметници на изложби „О (ауто)деструкцији и против ње“ рефлектују хомоцентрични приступ у сагледавању актуелног света. Све оно што нуди данашња политика заслужује критички став – не због критиковања кривих, него због освешћивања и охрабривања угрожених. Осим тога тема је глобално присутна и значајна те због тога подразумева  учешће уметника из целог света. Концепцијски наратив је посвећен најактуелнијим темама а поред сликарства и скулптуре биће презентовани радови блиски ововременским медијским исказима (фотографија, видео, компјутер арт и друге иновативне технологије”.

Светлана Младенов, кустоскиња централне изложбе и кустоскиња програма перформанса, јуче је у разговору са новинарима истакла да није нимало захвална улога  да се с пуно одговорности испоштује све што је Сава Степанов предвидео, о чему је размишљао и како је желео да та централна изложба на крају изледа.

- Тема коју је поставио, врло је широка. Она говори о деструкцији и против ње, али из разних области, и разних сфера, из свега оног што човека дотиче, а што укључује све проблеме света на глобалном нивоу.  Размишљао је и да тај човек може све да промени, односно да од човека све зависи, и лоше и добро. Зато је поставио оптимистичку ноту изложбе. Поставио је и питање улоге уметности у овом тренутку, да ли она може нешто да промени - указала је Светлана Младенов.


На централној изложби и Јоко Оно

На централној изложби „О (ауто)деструкцији и против ње”,  учествује 19 уметника из различитих делова света, који су кроз своје радове размишљали о овој теми.  Учествују: Асмунд Хавстен-Микелсен, Михалис Захариас, Роберт Ф. Хамерштил, Моника Мотеска, Роберт Јанкуловски , Марике Хајнц Хоек, Ана Првачки, Бреда Бебан , Јоко Оно, Сара Безовшек , Горан Деспотовски, Луиз Рок, Сам Дурант, Ивана Радовановић, Дуња Трутин, Луиз Деинингер, Вилфредо Прието, Тандиве Муриу и Драган Рајшић.


На централној изложби има радова из различитих медија, како је подсетила Светлана Младенов, од слике, цртежа, до скулптуре, фотографије, инсталација различитих врста, мултимедијалних, просторних, зидних, затим видео и компјутерских радова.

Другог дана “Дунавских дијалога” у уторак 27. августа најављен је богат пратећи програм, који подразумева и кустоско вођење кроз изложбе и разговоре са уметницима у МСУВ, затим четири различита перформанса на четири различите локације на отвореним просторима Петроварадинске тврђаве. Перформансе ће извести: Марија Ива Гоцић  и Ковина Андрић (Србија); Ђанино Божић (Хрватска), “The Two Gullivers - Флутура Прека  Бесник Хаксилари (Канада), и Силард Антал и Атила Антал (Србија).

Кустоскиња перформанса Светлана Младенов наводи да је желела да прикаже различите врсте перформанса и начине извођења. Сва четири перформанса су различита, нека се изводе телом, а друга више интелектуалним, менталним склопом, док се неки изводе уз помоћ инсталација, а неки представљају заправо музички перформанс.

Н. Пејчић

Аутор:
Пошаљите коментар
Дунавски дијалози до 30. септембра у Новом Саду

Дунавски дијалози до 30. септембра у Новом Саду

09.09.2020. 18:57 19:47
Данас отварање фестивала савремене уметности Дунавски дијалози 

Данас отварање фестивала савремене уметности Дунавски дијалози 

07.09.2021. 13:38 13:45
Фестивал савремене уметности Дунавски дијалози у септембру у Новом Саду

Фестивал савремене уметности Дунавски дијалози у септембру у Новом Саду

25.08.2021. 11:50 11:57