Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Danas otvaranje festivala savremene umetnosti Dunavski dijalozi 

07.09.2021. 13:38 13:45
Piše:
Izvor: Radovi Karoline Mudrinski biće izloženi u galeriji KCNS

Novo, deveto izdanje međunarodnog festivala savremene vizuelne umetnosti Dunavski dijalozi održaće se od danas do 28. septembra u Novom Sadu.

Na početku jesenje izlagačke sezone već deveti put novosadska Galerija Bel art okuplja naše i umetnike iz sveta kako bi kroz međusobni dijalog predstavili najaktuelnija zbivanja u vizuelnoj umetnosti podunavskog regiona.

U više galerijskih prostora u gradu paralelno će se odvijati raznovrsni programi. Posle predstavljanja izložbi  7. i 8. septembra festival će drugog dana festivalan na Trgu Prote Mihaldžića u Petrovaradinu otvoriti multimedijalni umetnik Vladimir Kopicl. Tema ovogodišnjih Dunavskih dijaloga je “Društvo i umetnost u okolnostima iznuđene realnosti” pa je to i okvir za centralnu izložbu manifestacije koja će biti otvorena u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine 7. septembra, kao i međunarodnu konferenciju dan kasnije.

Centralnu izložbu su zajednički koncipirali Venelin Šurelov, umetnik i kustos iz Bugarske i Sava Stepanov, likovni kritičar i umetnički direktor festivala. Postavku čine radovi pet autora. Novim tehnološkim postupcima Ana Prvački iz Nemačke i Antoni Rajzekov iz Bugarske su posvećeni temi pandemijske krize i njenog uticaja na svakodnevni život; bugarski autor Venelin Šurelov i Ana Vasov iz Austrije ukazuju na šablonizaciju čovekovog življenja u uslovima umreženih kapitalističkih, tehnoloških i drugih zadatosti današnje (iznuđene) realnosti, dok se novosadski umetnik Stevan Kojić u svojim kompjuterski sistemima posvećuje ekologiji stvaranjem elektronsko-bioloških sinteza.

U osnovi ovog festivala je nastojanje da se omoguće direktni kontakti srpskih umetnika sa autorima iz zemalja podunavskog regiona. Za ovo izdanje kustoskinje Nadežda Džakova iz Bugarske i Slavica Popov iz Srbije su odabrale po tri umetnika - nastojeći da iznađu prave kombinacije njihovih koncepata kako bi dobile određenu informaciju o njihovim sličnostima i razlikama ali i o sposobnosti umetnosti da bude univerzalni odgovor na impulse kriznog sveta i vremena u kome živimo. Prvog dana festivala, 7. septembra izložbom u SULUV-u predstaviće se Sašo Stoitzov i grupa DiStruktura, u Malom likovnom salonu izlagaće Ludmil Lazarov i Ana Vrtačnik, a u galeriji Bel art Javor Kostadinov i Monika Sigeti.

Dunavski dijalozi i Galerija Bel art od 2016. sarađuju sa Jeca galerijom u Temišvaru, gradu koji će posle Novog Sada, 2023. biti evropska prestonica kulture.

U umetničkom dijalogu u duhu osnovne ideja Festivala predstaviće se šest autora iz ova dva grada koje su odabrale kustoskinje Diana Marinku i Sanja Kojić Mladenov. Umetnice Oana Paula Vajner i Anica Vučetić za prostor u kome će predstaviti svoj rad odabrale su Veliki ratni bunar na Tvrđavi, umetnički dijalog Andree Medar i Danice Bićanić odvijaće se u Podzemnim vojnim galerijama na Tvrđavi, a Liliane Merćoju Popa i Dragana Vojvodića na Trgu Prote Mihalyića u Petrovaradinu.

Kustoska namera je da se identifikuju tačke slučajnosti, kovergencije ili suprotstavljanja između individualnih umetničkih senzibiluteta i jezika. Ovi „umetnički dijalozi” nameću „prošireno” delovanje, novo i drugačije sagledavanje, otkriće drugačije percepcije i kontekstualne pozicije umetničkog dela u svakodnevnoj zbilji, navode organizatori.

Ove godine samostalnom postavkom u Galeriji Kulturnog centra Novog Sada predstaviće se Karolina Mudrinski Palanački, novosadska umetnica koja se tokom svog dosadašnjeg rada afirmisala kao science hibrids autor. Njena umetnost sadrži bazičnu naučnu podlogu a takvo interesovanje je stekla od oca koji je istaknuti matematičar. Njena instalacija predstavlja pokušaj vizuelizacije matematičke teorije kojom se objašnjava odnos i međusobno delovanje dvodimenzionalnog i trodimenzionalnog prostora te sagledavanje i predočavanje odnosa beskonačnog i konačnog prostora u umetničkom izrazu.

Festival će otvoriti multimedijalni umetnik Vladimir Kopicl

Festival kao i svake godine prati i međunarodna konferencija, 8. septembra u MSUV, na kojoj će učesnici razmatrati mogućnost adekvatnog umetničkog odgovora aktuelnom svetu. Epohalna kriza i napetost sveta je uzrokovana delovanjem „besnog kapitalizma” jer su velike korporacije i njihovi vlasnici čitav svet pretvorili u vlastiti resurs - jednako (zlo)upotrebljavajući ljude i prirodu - ni jednog trenutka ne mareći za sudbinu i budućnost čitave populacije- ukazuju organizatori festivala.

Na konferenciji se traga za adekvatnom reakcijom i odgovorom umetnosti. Moderatorka konferencije je Vesna Latinović, a učestvuju: Sanja Kojić Mladenov, Sava Stepanov, Slavica Popov, Nataša Teofilović, Svetlana Mladenov, Ivana Sremčević Matijević kao i strani kustosi i umetnici iz Bugarske, Rumunije, Japana, Gruzije, Singapura, Južne Afrike. Ostvarena je i saradnja sa jednim od najznačajnijih svetskih festivala medijske umetnosti Ars Elektronikom u Lincu, te će program Dunavskih dijaloga činiti posebnu  „Baštu Novi Sad” (Novi Sad Garden), a međunarodna konferencija će se putem mreži patnera uživo emitovati na svim kontinentima.  

N. Popov

 

Autor:
Pošaljite komentar