Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Korzo – Od ideje do jedinstvenog događaja u Novom Sadu

01.09.2023. 18:33 19:34
Piše:
Izvor: Vojvođanski simfonijski orkestar

Siguran sam da na početku publika nije znala šta ih očekuje na Korzou, pa je na tom prvom koncertu bilo i slučajnih prolaznika koji su se zaustavili da čuju. Danas se o Korzou priča nedeljama pre i siguran sam da smo izgradili publiku koja dolazi na koncerte Vojvođanskog simfonijskog orkestra šta god da je na repertoaru.

A kada je u pitanju repertoar, on se pažljivo bira od strane profesionalnog tima Vojvođanskog simfonijskog orkestra i njegovog šefa dirigenta - ovako priču započinje direktor Vojvođanskog simfonijskog orkestra Roman Bugar, uoči ovogodišnjeg koncerta na Korzu koji ujedno predstavlja i ceremoniju svečanog otvaranja ovogodišnjeg šestog Kaleidoskopa kulture.

Na ovogodišnjem Korzu Vojvođanski simfonijski orkestar sviraće zajedno sa svetski poznatim klavijaturistom Peterom Benceom.

- Peter je jedan od napopularnijih mladih pijanista današnjice. Preko interneta sam se upoznao sa njegovim radom, a kada sam išao na turneju sa Zrenjaninskom filharmonijom, odnosno Abba Symphonic projektom, shvatio sam da isti menayer radi i sa njim i sa nama. Odmah sam iskoristio priliku da se raspitam o uslovima saradnje i o tome kako da ga dovedemo u Novi Sad. Predložio sam ga timu Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” i bez pogovora predlog je bio prihvaćen. Peter je umetnik koji je svojom energijom osvojio scenu i publiku širom sveta baš zbog specifičnog tretmana klavira u delima i aranžmanima, od klasične pa sve do pop muzike. Na našem repertoaru su zastupljena dela svih epoha od barokne pa do moderne, naravno sve u okviru delatnosti klasične muzike. Veoma interesantno će biti za publiku da prisustvuju jednom nesvakidašnjem šouu u izvođenjima originalnih dela i aranžmana za klavir i klasičan simfonijski orkestar - rekao je Roman Bugar.

Korzojedna noć pod zvezdama

Korzo, muzika i jedna noć pod zvezdama, sada se već tradicionalno održava u Novom Sadu. Prvobitna ideja je bila da Vojvođanski simfonijski orkestar, u saradnji sa Fondacijom „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”, organizuje koncert na otvorenom, budući da je pre Korza Novi Sad imao vrlo malo koncerata tog tipa.

- Prvi koncert trebao je da se organizuje u centru grada, ali je na inicijativu direktora Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” Nemanje Milenkovića koncert pomeren na mesto gde se sada održava, Bulevar Mihajla Pupina. Na početku sam imao bojazan kako će publika reagovati na takav vid koncerta, odnosno na prostor gde smo zatvorili saobraćaj na par dana, te smo zbog toga i prilagodili repertoar za širu publiku. Svakako, ideja je bila da jednog dana na istom mestu izvedemo i ozbiljan klasični repertoar, što se i desilo u prethodnih dve godine kada smo kao soliste imali Stefana Milenkovića i Julijana Rahlina i tom prilikom izveli „Violinski koncert” Johanesa Bramsa i „Petu simfoniju” Ludviga van Betovena, kao i druge kompozicije klasičnog repertoara. Posle prvog koncerta smo primetili da na našim društvenim mrežama imamo veći broj pratilaca i ljude željne da se upoznaju sa aktivnostima orkestra, tako da danas ne možemo da zamislimo početak nove sezone Vojvođanskog simfonijskog orkestra bez tradicionalnog Korzoa - kaže Roman Bugar.

Vojvođanski simfonijski orkestar na Korzu je prisutan od samog početka, a tendencija da se stigne da ozbiljnog klasičnog repertoara na otvorenom, gde će se publika ponašati kao u koncertnoj dvorani, desila se prošle godine.

- Prosto nisam mogao da verujem da smo u najtišim trenucima u određenim kompozicijama imali utisak da se nalazimo u koncertnoj dvorani, a ne pod zvezdama i vedrim nebom. Mislim da je to cilj koji smo dostigli i shvatili da je Novosađanima potrebna takva vrsta koncerta, odnosno da ne treba podilaziti popularnim repertoarom, već istrajati u delatnosti kojom se Vojvođanski simfonijski orkestar bavi - ističe Bugar.

Od dve institucije nastao je ozbiljan tim

Direktor Vojvođanskog simfonijskog orkestra Roman Bugar smatra da logistika u pripremanju ovakvih koncerata kao što je Korzo počinje par meseci ranije od dana izvođenja koncerta.

- Mali tim Vojvođanskog simfonijskog orkestra u saradnji sa Fondacijom „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” danas uigrano deluju i svako zna svoje obaveze i svoj deo posla. Na početku je to bilo mnogo teže, dok se nismo upoznali i stvorili od dve institucije ozbiljan tim. Verujem da naša draga publika misli da je ova priprema veoma laka i da nešto što traje 80 minuta na sceni - toliko traju i pripreme, ali je posao veoma mukotrpan i proces veoma složen. Dešava se čak i kada je sve u najboljem redu i pripreme odlično teku, da postoji problem lošeg vremena i mogućnost da taj ceo posao propadne. Orkestar kao profesionalni ansambl koji već 12 godina svira zajedno, nedelju dana pre početka događaja počinje sa probama, ali je opet pripremanje materijala, odnosno štampanje nota i uvežbavanje deonica dugotrajan proces koji iziskuje par nedelja posvećenosti svakog muzičara pojedinačno. Zahvalan sam muzičarima Vojvođanskog simfonijskog orkestra što i u toku leta, kada nema toliko dešavanja održavaju sviračku formu i svaki put dolaze spremni i sa puno entuzijazma za novo otvaranje sezone - naglašava naš sagovornik.


Koncert za pamćenje

- Izdvojio bih koncert sa proslavljenim pijanistom Ivom Pogorelićem koji smo radili pre dve godine i sa kojim ćemo ponovo raditi na otvaranju Nomusove godine, 18. oktobra 2023. ne samo zbog toga što je on vrhunski, a možda i najrespektabilniji umetnik sa naših prostora već i zbog činjenice da maestro Pogorelić 40 godina nije svirao u Novom Sadu.Sama saradnja i dolazak odnosno prisustvo u koncertnoj sali jednog takvog umetnika ostavilo je bez daha kako mene tako i moje kolege koji su bili angažovani na projektu - rekao je Roman Bugar.


Od skidanja melodija na fruli do violine

Muzika je bila prisutna u životu Romana Bugara, od njegovog rođenja iako se u njegovoj porodici niko nije bavio muzikom.

- U kući smo imali jednu frulu koju sam ja danonoćno svirao i po sluhu skidao melodije dok mi majka nije sakrila, jer nisu mogli da opstanu od galame. Nakon toga sam upisao muzičku školu želeći da sviram saksofon za koji sam i položio prijemni ispit. Međutim, kada je izašla lista primljenih kandidata, u muzičkoj školi su shvatili da im nedostaje učenika na violini, te sam se ja našao na toj listi. I tako je sve počelo. Budući da ja dolazim iz male sredine, a to je naseljeno mesto Ečka kod Zrenjanina, od malih nogu slušam rumunsku tradicionalnu muziku i u prethodnih deset godina sam bio jako posvećen i studiozno analizirao i radio kako bi ansambl koji takođe vodim izvodio na najvišem mogućem nivou. Volim da slušam operu i u slobodno vreme ako se ukaže prilika rado posećujem operske predstave, kako u zemlji, tako i u inostranstvu -  kaže Bugar.

Kako naglašava, ne bi mogao posebno da izdvoji bilo kog umetnika jer bi možda bilo i neprofesionalno s njegove strane, ali dodaje da postoje mnogi čijem se radu divi, kao što postoje mnogi koji su mu uzori i čije korake sledi.

Direktor Vojvođanskog simfonijskog orkestra Roman Bugar ističe kako je pred njim jedna od možda i najozbiljnijih sezona, kada su u pitanju solisti, dirigenti, ali i repertoar.

- Snažna podrška koju imamo od naših osnivača Pokrajinske vlade, odnosno Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, kao i odlična saradnja sa Gradom Novim Sadom, doprineli su tome da imamo veći broj koncerata, da možemo da dovedemo vrhunska imena iz sveta umetničke muzike i da možemo da priuštimo kvalitetnije instrumente kako bi ceo tim radio sa velikim entuzijazmom. Ovim putem želim da se zahvalim za poverenje koje imaju kada je u pitanju Vojvođanski simfonijski orkestar, a siguran sam da i mi našim kvalitetom opravdavamo što govore i prepune sale na našim koncertima - istakao je Roman Bugar.

Partner Kaleidoskopa kulture je Erste banka.

A. Brzak

Autor:
Pošaljite komentar