overcast clouds
15°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Корзо – Од идеје до јединственог догађаја у Новом Саду

01.09.2023. 18:33 19:34
Пише:
Извор: Војвођански симфонијски оркестар

Сигуран сам да на почетку публика није знала шта их очекује на Корзоу, па је на том првом концерту било и случајних пролазника који су се зауставили да чују. Данас се о Корзоу прича недељама пре и сигуран сам да смо изградили публику која долази на концерте Војвођанског симфонијског оркестра шта год да је на репертоару.

А када је у питању репертоар, он се пажљиво бира од стране професионалног тима Војвођанског симфонијског оркестра и његовог шефа диригента - овако причу започиње директор Војвођанског симфонијског оркестра Роман Бугар, уочи овогодишњег концерта на Корзу који уједно представља и церемонију свечаног отварања овогодишњег шестог Калеидоскопа културе.

На овогодишњем Корзу Војвођански симфонијски оркестар свираће заједно са светски познатим клавијатуристом Петером Бенцеом.

- Петер је један од напопуларнијих младих пијаниста данашњице. Преко интернета сам се упознао са његовим радом, а када сам ишао на турнеју са Зрењанинском филхармонијом, односно Abba Symphonic пројектом, схватио сам да исти mеnayеr ради и са њим и са нама. Одмах сам искористио прилику да се распитам о условима сарадње и о томе како да га доведемо у Нови Сад. Предложио сам га тиму Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе” и без поговора предлог је био прихваћен. Петер је уметник који је својом енергијом освојио сцену и публику широм света баш због специфичног третмана клавира у делима и аранжманима, од класичне па све до поп музике. На нашем репертоару су заступљена дела свих епоха од барокне па до модерне, наравно све у оквиру делатности класичне музике. Веома интересантно ће бити за публику да присуствују једном несвакидашњем шоуу у извођењима оригиналних дела и аранжмана за клавир и класичан симфонијски оркестар - рекао је Роман Бугар.

Корзоједна ноћ под звездама

Корзо, музика и једна ноћ под звездама, сада се већ традиционално одржава у Новом Саду. Првобитна идеја је била да Војвођански симфонијски оркестар, у сарадњи са Фондацијом „Нови Сад – Европска престоница културе”, организује концерт на отвореном, будући да је пре Корза Нови Сад имао врло мало концерата тог типа.

- Први концерт требао је да се организује у центру града, али је на иницијативу директора Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе” Немање Миленковића концерт померен на место где се сада одржава, Булевар Михајла Пупина. На почетку сам имао бојазан како ће публика реаговати на такав вид концерта, односно на простор где смо затворили саобраћај на пар дана, те смо због тога и прилагодили репертоар за ширу публику. Свакако, идеја је била да једног дана на истом месту изведемо и озбиљан класични репертоар, што се и десило у prеthodnih две године када смо као солисте имали Стефана Миленковића и Јулијана Рахлина и том приликом извели „Виолински концерт” Јоханеса Брамса и „Пету симфонију” Лудвига ван Бетовена, као и друге композиције класичног репертоара. После првог концерта смо приметили да на нашим друштвеним мрежама имамо већи број пратилаца и људе жељне да се упознају са активностима оркестра, тако да данас не можемо да замислимо почетак нове сезоне Војвођанског симфонијског оркестра без традиционалног Корзоа - каже Роман Бугар.

Војвођански симфонијски оркестар на Корзу је присутан од самог почетка, а тенденција да се стигне да озбиљног класичног репертоара на отвореном, где ће се публика понашати као у концертној дворани, десила се прошле године.

- Просто нисам могао да верујем да смо у најтишим тренуцима у одређеним композицијама имали утисак да се налазимо у концертној дворани, а не под звездама и ведрим небом. Мислим да је то циљ који смо достигли и схватили да је Новосађанима потребна таква врста концерта, односно да не треба подилазити популарним репертоаром, већ истрајати у делатности којом се Војвођански симфонијски оркестар бави - истиче Бугар.

Од две институције настао је озбиљан тим

Директор Војвођанског симфонијског оркестра Роман Бугар сматра да логистика у припремању оваквих концерата као што је Корзо почиње пар месеци раније од дана извођења концерта.

- Мали тим Војвођанског симфонијског оркестра у сарадњи са Фондацијом „Нови Сад – Европска престоница културе” данас уиграно делују и свако зна своје обавезе и свој део посла. На почетку је то било много теже, док се нисмо упознали и створили од две институције озбиљан тим. Верујем да наша драга публика мисли да је ова припрема веома лака и да нешто што траје 80 минута на сцени - толико трају и припреме, али је посао веома мукотрпан и процес веома сложен. Дешава се чак и када је све у најбољем реду и припреме одлично теку, да постоји проблем лошег времена и могућност да тај цео посао пропадне. Оркестар као професионални ансамбл који већ 12 година свира заједно, недељу дана пре почетка догађаја почиње са пробама, али је опет припремање материјала, односно штампање нота и увежбавање деоница дуготрајан процес који изискује пар недеља посвећености сваког музичара појединачно. Захвалан сам музичарима Војвођанског симфонијског оркестра што и у току лета, када нема толико дешавања одржавају свирачку форму и сваки пут долазе спремни и са пуно ентузијазма за ново отварање сезоне - наглашава наш саговорник.


Концерт за памћење

- Издвојио бих концерт са прослављеним пијанистом Ивом Погорелићем који смо радили пре две године и са којим ћемо поново радити на отварању Номусове године, 18. октобра 2023. не само због тога што је он врхунски, а можда и најреспектабилнији уметник са наших простора већ и због чињенице да маестро Погорелић 40 година није свирао у Новом Саду.Сама сарадња и долазак односно присуство у концертној сали једног таквог уметника оставило је без даха како мене тако и моје колеге који су били ангажовани на пројекту - рекао је Роман Бугар.


Од скидања мелодија на фрули до виолине

Музика је била присутна у животу Романа Бугара, од његовог рођења иако се у његовој породици нико није бавио музиком.

- У кући смо имали једну фрулу коју сам ја даноноћно свирао и по слуху скидао мелодије док ми мајка није сакрила, јер нису могли да опстану од галаме. Након тога сам уписао музичку школу желећи да свирам саксофон за који сам и положио пријемни испит. Међутим, када је изашла листа примљених кандидата, у музичкој школи су схватили да им недостаје ученика на виолини, те сам се ја нашао на тој листи. И тако је све почело. Будући да ја долазим из мале средине, а то је насељено место Ечка код Зрењанина, од малих ногу слушам румунску традиционалну музику и у prеthodnih десет година сам био јако посвећен и студиозно анализирао и радио како би ансамбл који такође водим изводио на највишем могућем нивоу. Волим да слушам оперу и у слободно време ако се укаже прилика радо посећујем оперске представе, како у земљи, тако и у иностранству -  каже Бугар.

Како наглашава, не би могао посебно да издвоји било ког уметника јер би можда било и непрофесионално с његове стране, али додаје да постоје многи чијем се раду диви, као што постоје многи који су му узори и чије кораке следи.

Директор Војвођанског симфонијског оркестра Роман Бугар истиче како је пред њим једна од можда и најозбиљнијих сезона, када су у питању солисти, диригенти, али и репертоар.

- Снажна подршка коју имамо од наших оснивача Покрајинске владе, односно Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, као и одлична сарадња са Градом Новим Садом, допринели су томе да имамо већи број концерата, да можемо да доведемо врхунска имена из света уметничке музике и да можемо да приуштимо квалитетније инструменте како би цео тим радио са великим ентузијазмом. Овим путем желим да се захвалим за поверење које имају када је у питању Војвођански симфонијски оркестар, а сигуран сам да и ми нашим квалитетом оправдавамо што говоре и препуне сале на нашим концертима - истакао је Роман Бугар.

Партнер Калеидоскопа културе је Ерсте банка.

А. Брзак

Аутор:
Пошаљите коментар