Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

POČEO FORUM ZA ISTRAŽIVANJE POZORIŠNE UMETNOSTI ZA DECU I MLADE Teorijsko razigravanje

25.09.2024. 11:37 11:54
Piše:
1
Izvor: I. Burić

Jedan od veoma važnih segmenata Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici je Forum za istraživanje pozorišne umetnosti za decu i mlade.

Na njemu se takođe vodi računa o umetničkoj praksi, ali na način da se o njoj reflektuje na naučan način. To znači da uglavnom teatrolozi, ali i reditelji, glumci, scenografi, kostimografi, kritičari, prate aktuelnosti na svetskoj pozornici, istražuju i pišu radove. Oni ponekad i predviđaju ili predlažu teme i trendove koji bi se mogli zauzeti spram onog što je postalo konvencionalno i suviše očekivano, tako da ne proširuje i obogaćuje pozorišno iskustvo. Upravo zato za ovogodišnju temu urednica Foruma dr Marijana Prpa Fink izabrala je „Pokret, slušanje, promena u percepciji pozorišta za decu i mlade“, a neki od uvodničara potpuno su potvrdili razloge važnosti ovakvih skupova, pogotovo na festivalima gde može da se vidi bar deo onoga o čemu se razgovaralo. 

Prvo izlaganje imala je poznata glumica, lutkarka, rediteljka i autorka brojnih knjiga na temu pozorišta, Marijana Petrović. Dobitnica i Nagrade „Mali princ“ subotičkog festivala pre nekoliko godina o promenama u pozorištu za decu i mlade je govorila i kao o ustupcima duhu vremena, ali sa naglaskom da je suština dečjeg pozorišta ostala nepromenjena – animacija lutke. Istina, navela je, javile su se nove razvojne ideje u pravcu animacije. Dekor je polako postajao iznenađujuće složen, a animacija kao razigravanje se raširila i po vertikali i po horizontali. To je, takođe, značilo usložnjavanje i dramaturgije, koja više nije bila samo u rukama glumaca.

Gost iz Poljske, reditelj i teatrolog Bartoš Kurovski, govorio je o transformativnoj moći performansa u pozorišnom okruženju koje je otvorenije i dinamičnije od konvencionalno pretpostavljenog. On se poslužio učenjem Erike Fišer Lihte, za koju je pozorišna umetnost od ranije monumentalne prerasla u intimnije, autopoetske okvire, usmerene na direktniju komunikaciju i interakciju sa publikom. 

- Verujem u moć pozorišta za decu i mlade da značajno utiče na celu umetnost teatra – odlučno je naglasio Kurovski. 
Mihal Babjak, reditelj i profesor iz Slovačke, poreklom iz Vojvodine, o promenama je govorio kao neminovnostima u pozorištu. On je svoje predavanje zasnovao na teoriji lingviste i estetičara Jana Mukažovskog, analizirajući estetsku funkciju pozorišnih dela sa stanovišta subjekta. To bi značilo da delo može biti poučno i zabavno, ali pitanje je na koji način. Odnosno, ako je škola za pouke, a život na granici poroka za zabavu, čemu onda umetnost? 
Veoma emotivno bilo je istraživanje Erike Hjuz, profesorke iz Velike Britanije, koja je nakon Holokausta u pozorišnoj umetnosti počela da istražuje posledice bacanja atomske bombe na Hirošimu u istom kontekstu. Na primeru pozorišnog komada „Hiljadu ždralova“ Ketrin Šulc Miler o devojčici Sadako Sasaki, žrtvi bombardovanja Hirošime, Erika Hjuz predstavlja kako se prikazuje to ratno dejstvo u SAD. Posebno emotivan deo njenog izlaganja bio je prikaz posete memorijalnom centru u Hirošimi kao deo njenog, reklo bi se, mirovnog pozorišnog nastojanja.

I. Burić

Izvor:
Dnevnik
Autor:
Pošaljite komentar
BOGAT PROGRAM Međunarodni festival pozorišta za decu otvoren sinoć u Subotici

BOGAT PROGRAM Međunarodni festival pozorišta za decu otvoren sinoć u Subotici

23.09.2024. 11:45 11:54
Hor svetskog glasa, pozorište za decu i Branko Kockica u Novom Sadu

Hor svetskog glasa, pozorište za decu i Branko Kockica u Novom Sadu

16.05.2019. 11:37 11:39
POZORIŠTE DECE S KOSOVA I METOHIJE GOSTUJE U SUBOTICI I NOVOM SADU Stilske igre lisice i gavrana

POZORIŠTE DECE S KOSOVA I METOHIJE GOSTUJE U SUBOTICI I NOVOM SADU Stilske igre lisice i gavrana

28.08.2024. 08:36 08:43
POZORIŠTE MLADIH PLANIRA PREDSTAVU „SEKS ZA POČETNIKE” Audicija za dva mlada glumca

POZORIŠTE MLADIH PLANIRA PREDSTAVU „SEKS ZA POČETNIKE” Audicija za dva mlada glumca

Pozorište mladih raspisuje audiciju za dva mlada glumca (studenti glume 3. i 4. godine i master studija, kao i diplomirani glumci), ne starija od 25 godina, za više uloga u predstavi “Seks za početnike”, koja će se u ovom pozorištu raditi po istoimenoj knjizi Jasminke Petrović, u režiji Jane Maričić.
11.03.2024. 08:36 08:57