clear sky
19°C
27.09.2024.
Нови Сад
eur
117.0936
usd
105.0544
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ПОЧЕО ФОРУМ ЗА ИСТРАЖИВАЊЕ ПОЗОРИШНЕ УМЕТНОСТИ ЗА ДЕЦУ И МЛАДЕ Теоријско разигравање

25.09.2024. 11:37 11:54
Пише:
1
Извор: И. Бурић

Један од веома важних сегмената Међународног фестивала позоришта за децу у Суботици је Форум за истраживање позоришне уметности за децу и младе.

На њему се такође води рачуна о уметничкој пракси, али на начин да се о њој рефлектује на научан начин. То значи да углавном театролози, али и редитељи, глумци, сценографи, костимографи, критичари, прате актуелности на светској позорници, истражују и пишу радове. Они понекад и предвиђају или предлажу теме и трендове који би се могли заузети спрам оног што је постало конвенционално и сувише очекивано, тако да не проширује и обогаћује позоришно искуство. Управо зато за овогодишњу тему уредница Форума др Маријана Прпа Финк изабрала је „Покрет, слушање, промена у перцепцији позоришта за децу и младе“, а неки од уводничара потпуно су потврдили разлоге важности оваквих скупова, поготово на фестивалима где може да се види бар део онога о чему се разговарало. 

Прво излагање имала је позната глумица, луткарка, редитељка и ауторка бројних књига на тему позоришта, Маријана Петровић. Добитница и Награде „Мали принц“ суботичког фестивала пре неколико година о променама у позоришту за децу и младе је говорила и као о уступцима духу времена, али са нагласком да је суштина дечјег позоришта остала непромењена – анимација лутке. Истина, навела је, јавиле су се нове развојне идеје у правцу анимације. Декор је полако постајао изненађујуће сложен, а анимација као разигравање се раширила и по вертикали и по хоризонтали. То је, такође, значило усложњавање и драматургије, која више није била само у рукама глумаца.

Гост из Пољске, редитељ и театролог Бартош Куровски, говорио је о трансформативној моћи перформанса у позоришном окружењу које је отвореније и динамичније од конвенционално претпостављеног. Он се послужио учењем Ерике Фишер Лихте, за коју је позоришна уметност од раније монументалне прерасла у интимније, аутопоетске оквире, усмерене на директнију комуникацију и интеракцију са публиком. 

- Верујем у моћ позоришта за децу и младе да значајно утиче на целу уметност театра – одлучно је нагласио Куровски. 
Михал Бабјак, редитељ и професор из Словачке, пореклом из Војводине, о променама је говорио као неминовностима у позоришту. Он је своје предавање засновао на теорији лингвисте и естетичара Јана Мукажовског, анализирајући естетску функцију позоришних дела са становишта субјекта. То би значило да дело може бити поучно и забавно, али питање је на који начин. Односно, ако је школа за поуке, а живот на граници порока за забаву, чему онда уметност? 
Веома емотивно било је истраживање Ерике Хјуз, професорке из Велике Британије, која је након Холокауста у позоришној уметности почела да истражује последице бацања атомске бомбе на Хирошиму у истом контексту. На примеру позоришног комада „Хиљаду ждралова“ Кетрин Шулц Милер о девојчици Садако Сасаки, жртви бомбардовања Хирошиме, Ерика Хјуз представља како се приказује то ратно дејство у САД. Посебно емотиван део њеног излагања био је приказ посете меморијалном центру у Хирошими као део њеног, рекло би се, мировног позоришног настојања.

И. Бурић

Извор:
Дневник
Аутор:
Пошаљите коментар
БОГАТ ПРОГРАМ Међународни фестивал позоришта за децу отворен синоћ у Суботици

БОГАТ ПРОГРАМ Међународни фестивал позоришта за децу отворен синоћ у Суботици

23.09.2024. 11:45 11:54
Хор светског гласа, позориште за децу и Бранко Коцкица у Новом Саду

Хор светског гласа, позориште за децу и Бранко Коцкица у Новом Саду

16.05.2019. 11:37 11:39
ПОЗОРИШТЕ ДЕЦЕ С КОСОВА И МЕТОХИЈЕ ГОСТУЈЕ У СУБОТИЦИ И НОВОМ САДУ Стилске игре лисице и гаврана

ПОЗОРИШТЕ ДЕЦЕ С КОСОВА И МЕТОХИЈЕ ГОСТУЈЕ У СУБОТИЦИ И НОВОМ САДУ Стилске игре лисице и гаврана

28.08.2024. 08:36 08:43
ПОЗОРИШТЕ МЛАДИХ ПЛАНИРА ПРЕДСТАВУ „СЕКС ЗА ПОЧЕТНИКЕ” Аудиција за два млада глумца

ПОЗОРИШТЕ МЛАДИХ ПЛАНИРА ПРЕДСТАВУ „СЕКС ЗА ПОЧЕТНИКЕ” Аудиција за два млада глумца

Позориште младих расписује аудицију за два млада глумца (студенти глуме 3. и 4. године и мастер студија, као и дипломирани глумци), не старија од 25 година, за више улога у представи “Секс за почетнике”, која ће се у овом позоришту радити по истоименој књизи Јасминке Петровић, у режији Јане Маричић.
11.03.2024. 08:36 08:57