Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Strip vikend u SKCNS

NOVOSADSKI STRIP VIKEND KRAJEM NEDELJE U PROSTORIMA STUDENTSKOG KULTURNOG CENTRA Horor, vestern, avantura

11.09.2024. 09:32 09:51
Piše:
Рад Нине Буњевац
Izvor: promo

Novosadski strip vikend održaće se krajem ove nedelje na dve lokacije - u Studentskom kulturnom centru Novi Sad (SKCNS) na novoj adresi (Vladimira Perića Valtera 5) i u „Fabrici”, na staroj adresi (Bulevar despota Stefana 5).

Biće to 18. izdanje poznate manifestacije, a dvodnevni program obuhvata berzu stripova, knjiga, nosača zvuka, te brojne izložbe, predstavljanje domaćih i regionalnih autora, izdavačkih kuća, te festivala i dešavanja posvećenih stripu.

Zvanični početak 18. NS strip vikenda u petak, 13. septembra, označiće otvaranje izložbe odabranih radova Nine Bunjevac u „Fabrici”. Ova autorka jugoslovenskog porekla je diplomirala na Fakultetu umetnosti i dizajna Univerziteta u Ontariju (Kanada). Prvi strip nacrtala je 2004. Njeni radovi su objavljivani u brojnim međunarodnim strip časopisima, a često su bili i nagrađivani. Strip “Otadžbina” objavljen je 2014, a englesko izdanje ovog stripa se našlo na Njujork tajmsovoj listi najprodavanijih knjiga. Osvojio je nagradu “Dag Rajt” za najbolju knjigu 2015, a pre toga Gardijan je “Otadžbinu” uvrstio u najbolje grafičke novele 2014. Treća strip knjiga Nine Bunjevac, “Bezimena”, ušla je u selekciju Međunarodnog festivala u Angulemu 2019. osvojivši nagradu “Artemizija” u kategoriji najboljeg crteža u Francuskoj.

U „Fabrici” će biti organizovana i berza stripova, vinila i knjiga, a u susednom Francuskom institutu izložba „70 godina Plavog vjesnika“ Veljka Krulčića. „Plavi vjesnik“ je daleko najvažnije strip-izdanje koje je izlazilo u Zagrebu u doba socijalizma i jedno od najvažnijih na području tadašnje Jugoslavije.

Program obuhvata berzu stripova, knjiga, nosača zvuka, te brojne izložbe, predstavljanje domaćih i regionalnih autora

U Velikoj galeriji SKCNS, na novoj adresi, biće otvorena izložba „Vekovnici” Marka Stojanovića. „Vekovnici” je avanturistički strip-serijal o dvojici slučajnih partnera, misterioznom vampiru Čenu i ćudljivom besmrtniku Kraljeviću Marku koji u Evropi s kraja osamnaestog veka ukrštaju staze sa mitološkim bićima kao što su vampiri, psoglavi, todorci, ali i istorijskim ličnostima poput Mocarta, Vuka Brankovića, Stevana Sinđelića, te književnim likovima kao što su Til Ojlenšpigel, Doktor Faust, D’Artanjan, Frankenštajn i mnogi drugi. Nulti album, „Bajka i druge istine”, 2010. je dobio nagradu za najbolje domaće strip-izdanje na 8. međunarodnom salonu stripa u Beogradu.

a
Izvor: Screenshot / SKCNS

U Maloj galeriji novog prostora SKCNS, u petak, 13. septembra, biće otvorena izložba radova nastalih u sklopu projekta Moć žena u stripu „VomKom”. To je projekat koji se bavi osnaživanjem strip umetnica, kao i promocijom njihovog ravnopravnog tretmana u smislu plaćanja, vidljivosti i reprezentacije.

Program drugog dana 18. NS strip vikenda, subotu 14. septembar, obeležiće niz razgovora i promocija aktuelnih izdanja uglavnom iz regiona, kako se danas naziva bivša Jugoslavija. Programi će se takoreći odvijati jedan za drugim od ranih popodnevnih časova, pa do svojevrsnog finala zakazanog u 20 sati. Tada će biti organizovan razgovor sa specijalnim gostima Dušanom Mladenovićem, urednikom Izdavačke kuće „Veseli četvrtak” i Rajkom Gerom Miloševićem, strip autorom svetskog renomea, koji će se obratiti putem video linka. Uslediće promocija stripa posvećenog Džoniju Rackoviću “Kralj ničega”, autora Alekse Gajića.

I. B.

Izvor:
dnevnik
Autor:
Pošaljite komentar
Novosadski strip vikend u „Fabrici” posvećen ženskoj moći

Novosadski strip vikend u „Fabrici” posvećen ženskoj moći

01.09.2023. 11:21 11:34
Od utorka Novosadski strip vikend

Od utorka Novosadski strip vikend

24.10.2022. 12:41 12:54
BALKANSKA SMOTRA MLADIH STRIP AUTORA, 28-30. JUN, LESKOVAC Najbolji u regionu, najmasovniji na svetu

BALKANSKA SMOTRA MLADIH STRIP AUTORA, 28-30. JUN, LESKOVAC Najbolji u regionu, najmasovniji na svetu

04.07.2024. 12:49 13:17