light rain
18°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.0602
usd
105.2321
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Стрип викенд у СКЦНС

НОВОСАДСКИ СТРИП ВИКЕНД КРАЈЕМ НЕДЕЉЕ У ПРОСТОРИМА СТУДЕНТСКОГ КУЛТУРНОГ ЦЕНТРА Хорор, вестерн, авантура

11.09.2024. 09:32 09:51
Пише:
Рад Нине Буњевац
Извор: промо

Новосадски стрип викенд одржаће се крајем ове недеље на две локације - у Студентском културном центру Нови Сад (СКЦНС) на новој адреси (Владимира Перића Валтера 5) и у „Фабрици”, на старој адреси (Булевар деспота Стефана 5).

Биће то 18. издање познате манифестације, а дводневни програм обухвата берзу стрипова, књига, носача звука, те бројне изложбе, представљање домаћих и регионалних аутора, издавачких кућа, те фестивала и дешавања посвећених стрипу.

Званични почетак 18. НС стрип викенда у петак, 13. септембра, означиће отварање изложбе одабраних радова Нине Буњевац у „Фабрици”. Ова ауторка југословенског порекла је дипломирала на Факултету уметности и дизајна Универзитета у Онтарију (Канада). Први стрип нацртала је 2004. Њени радови су објављивани у бројним међународним стрип часописима, а често су били и награђивани. Стрип “Отаџбина” објављен је 2014, а енглеско издање овог стрипа се нашло на Њујорк тајмсовој листи најпродаванијих књига. Освојио је награду “Даг Рајт” за најбољу књигу 2015, а пре тога Гардијан је “Отаџбину” уврстио у најбоље графичке новеле 2014. Трећа стрип књига Нине Буњевац, “Безимена”, ушла је у селекцију Међународног фестивала у Ангулему 2019. освојивши награду “Артемизија” у категорији најбољег цртежа у Француској.

У „Фабрици” ће бити организована и берза стрипова, винила и књига, а у суседном Француском институту изложба „70 година Плавог вјесника“ Вељка Крулчића. „Плави вјесник“ је далеко најважније стрип-издање које је излазило у Загребу у доба социјализма и једно од најважнијих на подручју тадашње Југославије.

Програм обухвата берзу стрипова, књига, носача звука, те бројне изложбе, представљање домаћих и регионалних аутора

У Великој галерији СКЦНС, на новој адреси, биће отворена изложба „Вековници” Марка Стојановића. „Вековници” је авантуристички стрип-серијал о двојици случајних партнера, мистериозном вампиру Чену и ћудљивом бесмртнику Краљевићу Марку који у Европи с краја осамнаестог века укрштају стазе са митолошким бићима као што су вампири, псоглави, тодорци, али и историјским личностима попут Моцарта, Вука Бранковића, Стевана Синђелића, те књижевним ликовима као што су Тил Ојленшпигел, Доктор Фауст, Д’Артањан, Франкенштајн и многи други. Нулти албум, „Бајка и друге истине”, 2010. је добио награду за најбоље домаће стрип-издање на 8. међународном салону стрипа у Београду.

a
Извор: Screenshot / SKCNS

У Малој галерији новог простора СКЦНС, у петак, 13. септембра, биће отворена изложба радова насталих у склопу пројекта Моћ жена у стрипу „ВомКом”. То је пројекат који се бави оснаживањем стрип уметница, као и промоцијом њиховог равноправног третмана у смислу плаћања, видљивости и репрезентације.

Програм другог дана 18. НС стрип викенда, суботу 14. септембар, обележиће низ разговора и промоција актуелних издања углавном из региона, како се данас назива бивша Југославија. Програми ће се такорећи одвијати један за другим од раних поподневних часова, па до својеврсног финала заказаног у 20 сати. Тада ће бити организован разговор са специјалним гостима Душаном Младеновићем, уредником Издавачке куће „Весели четвртак” и Рајком Гером Милошевићем, стрип аутором светског реномеа, који ће се обратити путем видео линка. Уследиће промоција стрипа посвећеног Џонију Рацковићу “Краљ ничега”, аутора Алексе Гајића.

И. Б.

Извор:
дневник
Аутор:
Пошаљите коментар
Новосадски стрип викенд у „Фабрици” посвећен женској моћи

Новосадски стрип викенд у „Фабрици” посвећен женској моћи

01.09.2023. 11:21 11:34
Од уторка Новосадски стрип викенд

Од уторка Новосадски стрип викенд

24.10.2022. 12:41 12:54
БАЛКАНСКА СМОТРА МЛАДИХ СТРИП АУТОРА, 28-30. ЈУН, ЛЕСКОВАЦ Најбољи у региону, најмасовнији на свету

БАЛКАНСКА СМОТРА МЛАДИХ СТРИП АУТОРА, 28-30. ЈУН, ЛЕСКОВАЦ Најбољи у региону, најмасовнији на свету

04.07.2024. 12:49 13:17