Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

SOMBORSKE MUZIČKE SVEČANOSTI OD 19. DO 23. OKTOBRA Ekipa snova u Gradskoj kući

16.10.2023. 10:04 10:38
Piše:
Izvor: Slavčo Spirovski

Somborske muzičke svečanosti, popularni Somus, ove će godine biti održane od 19. do 23. oktobra, a otvoriće ih u četvrtak, koncertom u Svečanoj sali Gradske kuće, poznati slovenački klarinetista Mate Bekavac, koji u Sombor dolazi sa, kako ih je sam nazvao, „Ekipom snova”.

Uz Bekavca, naime, kamernu formaciju, koja će se predstaviti delima Dohnanjija, Bartoka i Bramsa, tvoriće irska violonistkinja Mejrid Hiki, violinista iz SAD Vilijam Hagen, njegova sunarodnjakinja, violistkinja Natali Loran, te italijanski violončelista Paolo Banomini. Dve večeri kasnije ovim vrsnim muzičarima pridružiće se poznata francuska kontrabasistkinja Lorejn Kampet, fagotista svetskog renomea Serđo Azolini i nemački hornista Kristijan Kacenberg, i to u Sepstetu u Es-duru Ludviga van Betovena i Šubertovom Oktetu u Ef-duru. 

Između ova dva programa poklonici umetničke muzike u Somboru biće u prilici da čuju renomirane Zagrebačke soliste. Pod upravom maestra Sretena Krstića, Solisti će izvesti „Metamorfoze” Riharda Štrausa, kao i Mocartov Klavirski koncert br. 11 u Ef-duru, gde će im se na sceni pridružiti pijanista Mihajlo Zurković. U nedelju, 22. oktobra, dela Mocarta, Malera i Šostakoviča izvešće festivalski kvartet, sastavljen od profesora novosadske Akademije umetnosti, za ovu priliku nazvan „Tri, četiri, (Novi) Sad”, a tvore ga violinista Robert Lakatoš, violista Jožef Bisak, violončelista Marko Miletić i pijanista Mihajlo Zurković. 

I, za kraj Somusa, još jedan program koji se realizuje u saradnji sa partnerskim festivalom, Novosadskim muzičkim svečanostima: u Svečanoj sali Gradske kuće projekat „Makedonisimo” predstaviće makedonski pijanista Simon Trpčeski, s kojim „radosnu muziku” njegove domovine sviraju klarinetista Hidan Mamudov, violinista Aleksandar Krapovski, violončelista Aleksandar Somov i perkusionista Vlatko Nušev.          

– Razgovarajući sa inostranim kolegama-organizatorima festivala i muzičarima o programu ovogodišnjeg, 11. Somusa, svaki put sam dobijao komentar o izuzetnom kvalitetu izvođača i dela koja će se izvoditi i koliko je to bogatstvo za tako malo mesto kao što je Sombor. Jer za muzičare kao što su Serđo Azolini, Vil Hagen, Mejrid Hiki, Natali Loran, Lorejn Kampet, Simon Trpčeski ili renomirani ansambl Zagrebački solisti i Sreten Krstić, svaki ozbiljan festival klasične muzike bi se otimao – kaže za „Dnevnik” prvi čovek festivala Mihajlo Zurković.

Kada pominje Zagrebačke soliste, nastup u Somboru, i pre toga u Novom Sadu i Beogradu, važan je deo sezone kojom ansambl obeležava 70 godina delovanja. Uz brojne koncerate, to vreme podrazumeva i pripremu monografije, koja bi trebalo da se nadoveže na izložbu o ovom čuvenom kamernom sastavu, koja je održana u Muzeju grada Zagreba u decembru 2019. Važan deo obeležavanja 70 godina rada je i ovogodišnji nastup na Novosadskim muzičkim svečanostima, a svojevrsna kruna jubilarne sezone biće koncert u zagrebačkoj dvorani Lisinski, 24. februara, na kojem će uz ansambl nastupiti proslavljeni violinista Julijan Rahlin. 

– U planu je i jedan poseban koncert, 5. januara, na dan kada su 1954. godine Zagrebački solisti prvi put javno nastupili – otkriva nam naš proslavljeni violinista Sreten Krstić, koji duže od deceniju i po vodi jedan od najpriznatijih kamernih sastava na ovim prostorima. – I ostali nastupi u jubilarnoj sezoni, poput preplatničkih, imaće određenu svečarsku notu, da programi budu što atraktivniji, mada se i inače trudimo da budu interesantni - uostalom, ja ih pripremam (smeh)... Tako će, verujem, biti zanimljivo i u Somboru...  

M. Stajić

Autor:
Pošaljite komentar
Omaž Dušanu Trbojeviću i dug Betovenu na Somusu u Somboru

Omaž Dušanu Trbojeviću i dug Betovenu na Somusu u Somboru

28.10.2021. 09:34 09:36
Dela Pulanka i Stravinskog na Somusu u Somboru

Dela Pulanka i Stravinskog na Somusu u Somboru

04.06.2019. 10:37 10:39
EKSKLUZIVNO Proslavljeni pijanista Ivo Pogorelić 18. oktobra NOMUS Potraga za istinom muzike

EKSKLUZIVNO Proslavljeni pijanista Ivo Pogorelić 18. oktobra NOMUS Potraga za istinom muzike

15.10.2023. 14:28 14:35