Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Kulturna stanica "Rumenka": Mesto afirmacije lokalnog stanovništva

21.07.2023. 09:13 09:29
Piše:
Foto: V. Veličković

Na mestu sadašnje Kulturne stanice "Rumenka" najpre je, 24. februara 2017. godine, osnovan Kulturni centar i to je, posle više od decenije, bila prva ustanova kulture osnovana na teritoriji Republike Srbije.

Kada je Novi Sad poneo prestižnu titulu Evropske prestonice kulture, akcenat je stavljen na decentralizaciju kulture i kulturnih sadržaja, a potom je usledila i ideja o formiranju kulturnih stanica. Na mestu koje stariji meštani pamte kao bioskop i Dom kulture nastao je Kulturni centar, a potom i Kulturna stanica "Rumenka".

- Praktično smo oživeli stari prostor u novom ruhu i to je jedna lepa priča - navodi direktorka Kulturne stanice "Rumenka" Olja Maglovski. - KS "Rumenka" znači mnogo za lokalno stanovništvo, ali i za Novi Sad. Bogaćenjem kulturnih sadržaja, ljudi imaju priliku da vide, dožive i nauče mnogo toga lepog, ali i da budu aktivni učesnici. Imamo programe i za decu i za odrasle, besplatni su, tako da mogu, u skladu sa obavezama, afinitetima i mogućnostima, kvalitetno da provedu slobodno vreme. Imamo lepu saradnju sa Osnovnom školom "Sveti Sava" i vrtićem "Veseli patuljci", pa nam deca rado dolaze na radionice i pozorišne predstave. Takođe, dobro sarađujemo sa mesnom zajednicom, pa smo prošle godine, u okviru Kaleidoskopa kulture, u dvorištu mesne zajednice realizovali program "Veče novosadskih boema".

Umrežavanje je osnov svega i legat Evropske prestonice kulture

Kao legat Evropske prestonice kulture, smatra Olja Maglovski, trebalo bi prepoznati činjenicu da je umrežavanje osnov svega.

- Umrežavanje i zajednička spona u radu, svako ima nešto da ponudi - potvrđuje ona. - Identitetski, programski, ambijentalno moramo da sarađujemo, tako da je to osnov svega i jedne dobre saradnje. Zato u mreži kulturnih stanica tako dobro funkcionišemo - svako ima ideju, daje svoj doprinos i nešto predloži. Razmena ideja i zajedništvo su najbolji mogući doprinos radu. Pojedinac ne može sam mnogo toga da uradi.


Šta ističe Kulturnu stanicu "Rumenka"?

Otvorenost, dobra saradnja sa lokalnim stanovništvom, kao i sa drugim institucijama, različitost, bogatstvo programa, sekcije koje su prilagođene različitim uzrastima... - sve to čini posebnost Kulturne stanice "Rumenka", smatra Olja Maglovski.

- Jeste da je više orijentisana ka lokalnom stanovništvu, ali imamo dosta posetilaca i iz grada, što nam je veoma drago, jer Rumenka je prigradsko naselje najbliže gradu - potvrđuje ona. - Sada i ovde postoje sadržaji koji privlače publiku i doprinose kvalitetu života lokalnog stanovništva.


Programi međunarodnog karaktera i interesovanje mladih

Kulturna stanica "Rumenka" je idealan prostor za teatarski program, muzički i plesni performans, i književne večeri.

- Mislim da se ova ustanova od samog osnivanja razvila na dobrim i zdravim temeljima - ističe Olja Maglovski. - Kulturna stanica "Rumenka" bila je partner na međunarodnom projektu "Culture up!", što je izuzetno važno za jednu mladu ustanovu. Suština projekta je decentralizacija kulture i njen razvoj u neurbanim sredinama i periferiji. Projekat je pokrenula Danska Centralna EU kancelarija, a zemlje učesnice su, osim nje, bile Irska, Finska, Holandija i Srbija, i u ime Srbije Kulturni centar "Rumenka". Imali smo čast da budemo domaćini kolegama iz inostranstva, a projekat je bio veoma uspešan.

Jedna od izuzetno dobro prihvaćenih manifestacija u prostoru Kulturne stanice "Rumenka" je i međunarodni festival "Verujete li u bajke".

- Tim festivalom, kroz narativnu formu, inspirisanu večitom borbom između dobra i zla, umetnost i različite vidove umetnosti, pokušavamo, kao kulturna stanica, da prikažemo publici lepotu i našu viziju bajke - objašnjava Olja Maglovski. - Festival je produkt saradnje sa Fondacijom "Novi Sad - Evropska prestonica kulture". Tri ključne stvari te saradnje jesu pomenuti projekat "Culture up!", festival "Verujete li u bajke" i činjenica da smo deo mreže kulturnih stanica.

S obzirom na to da Fondacija "Novi Sad - Evropska prestonica kulture" pruža šansu razvoju lokalne umetničke scene, ustupa prostor manje poznatim i još nepoznatim umetnicima da promovišu sebe i svoje stvaralaštvo, KS "Rumenka" može da se pohvali činjenicom da je tako nešto uspešno ostvareno i u njihovim prostorijama.

- Lokalno stanovništvo je Kulturnu stanicu "Rumenka" definitivno počelo da doživljava kao mesto na kojem mogu da se afirmišu - potvrđuje Olja Maglovski. - Posebno mi je drago zbog toga što je reč o mladima koji žele da se afirmišu kroz dramski program i književne večeri. Recimo, mladi Marko Poznanović iz Rumenke glumio je u predstavi "Drekslerovci", a nedavno je u okviru manifestacije "Kulturno leto u Rumenci" svoje stvaralaštvo predstavio i mladi pesnik iz Rumenke Đorđe Popović. Objavio je zbirku pesama "Slika sa tvojim likom". Pesme su mu lirske, inspirisane ljubavlju prema Rumenci, a inspiracija mu je i žena.

Misija i budućnost Kulturne stanice "Rumenka"

Korak na međunarodnu kulturnu scenu svakako je ono u čemu se ogledaju misija i budućnost KS "Rumenka, poručuje Olja Maglovski.

- To se dogodilo zahvaljujući projektu "Culture up" i festivalu "Verujete li u bajke", tako da nastavljamo trend i takav pravac razvoja, što je veoma važno. Važno je biti prepoznatljiv u lokalnim okvirima, a još važnije u međunarodnim. U saradnji sa drugim institucijama, Gradskom bibliotekom u Novom Sadu i ostalim kulturnim stanicama, mislim da možemo mnogo toga da napravimo - zaključuje Olja Maglovski.

B. Pavković

O kulturnim stanicama kao novim središtima kulture saznajte više na https://kulturnestanice.rs/ .

Autor:
Pošaljite komentar