clear sky
12°C
18.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0208
usd
107.8135
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Културна станица "Руменка": Место афирмације локалног становништва

21.07.2023. 09:13 09:29
Пише:
Фото: В. Величковић

На месту садашње Културне станице "Руменка" најпре је, 24. фебруара 2017. године, основан Културни центар и то је, после више од деценије, била прва установа културе основана на територији Републике Србије.

Када је Нови Сад понео престижну титулу Европске престонице културе, акценат је стављен на децентрализацију културе и културних садржаја, а потом је уследила и идеја о формирању културних станица. На месту које старији мештани памте као биоскоп и Дом културе настао је Културни центар, а потом и Културна станица "Руменка".

- Практично смо оживели стари простор у новом руху и то је једна лепа прича - наводи директорка Културне станице "Руменка" Оља Магловски. - КС "Руменка" значи много за локално становништво, али и за Нови Сад. Богаћењем културних садржаја, људи имају прилику да виде, доживе и науче много тога лепог, али и да буду активни учесници. Имамо програме и за децу и за одрасле, бесплатни су, тако да могу, у складу са обавезама, афинитетима и могућностима, квалитетно да проведу слободно време. Имамо лепу сарадњу са Основном школом "Свети Сава" и вртићем "Весели патуљци", па нам деца радо долазе на радионице и позоришне представе. Такође, добро сарађујемо са месном заједницом, па смо прошле године, у оквиру Калеидоскопа културе, у дворишту месне заједнице реализовали програм "Вече новосадских боема".

Умрежавање је основ свега и легат Европске престонице културе

Као легат Европске престонице културе, сматра Оља Магловски, требало би препознати чињеницу да је умрежавање основ свега.

- Умрежавање и заједничка спона у раду, свако има нешто да понуди - потврђује она. - Идентитетски, програмски, амбијентално морамо да сарађујемо, тако да је то основ свега и једне добре сарадње. Зато у мрежи културних станица тако добро функционишемо - свако има идеју, даје свој допринос и нешто предложи. Размена идеја и заједништво су најбољи могући допринос раду. Појединац не може сам много тога да уради.


Шта истиче Културну станицу "Руменка"?

Отвореност, добра сарадња са локалним становништвом, као и са другим институцијама, различитост, богатство програма, секције које су прилагођене различитим узрастима... - све то чини посебност Културне станице "Руменка", сматра Оља Магловски.

- Јесте да је више оријентисана ка локалном становништву, али имамо доста посетилаца и из града, што нам је веома драго, јер Руменка је приградско насеље најближе граду - потврђује она. - Сада и овде постоје садржаји који привлаче публику и доприносе квалитету живота локалног становништва.


Програми међународног карактера и интересовање младих

Културна станица "Руменка" је идеалан простор за театарски програм, музички и плесни перформанс, и књижевне вечери.

- Мислим да се ова установа од самог оснивања развила на добрим и здравим темељима - истиче Оља Магловски. - Културна станица "Руменка" била је партнер на међународном пројекту "Цултуре уп!", што је изузетно важно за једну младу установу. Суштина пројекта је децентрализација културе и њен развој у неурбаним срединама и периферији. Пројекат је покренула Данска Централна ЕУ канцеларија, а земље учеснице су, осим ње, биле Ирска, Финска, Холандија и Србија, и у име Србије Културни центар "Руменка". Имали смо част да будемо домаћини колегама из иностранства, а пројекат је био веома успешан.

Једна од изузетно добро прихваћених манифестација у простору Културне станице "Руменка" је и међународни фестивал "Верујете ли у бајке".

- Тим фестивалом, кроз наративну форму, инспирисану вечитом борбом између добра и зла, уметност и различите видове уметности, покушавамо, као културна станица, да прикажемо публици лепоту и нашу визију бајке - објашњава Оља Магловски. - Фестивал је продукт сарадње са Фондацијом "Нови Сад - Европска престоница културе". Три кључне ствари те сарадње јесу поменути пројекат "Цултуре уп!", фестивал "Верујете ли у бајке" и чињеница да смо део мреже културних станица.

С обзиром на то да Фондација "Нови Сад - Европска престоница културе" пружа шансу развоју локалне уметничке сцене, уступа простор мање познатим и још непознатим уметницима да промовишу себе и своје стваралаштво, КС "Руменка" може да се похвали чињеницом да је тако нешто успешно остварено и у њиховим просторијама.

- Локално становништво је Културну станицу "Руменка" дефинитивно почело да доживљава као место на којем могу да се афирмишу - потврђује Оља Магловски. - Посебно ми је драго због тога што је реч о младима који желе да се афирмишу кроз драмски програм и књижевне вечери. Рецимо, млади Марко Познановић из Руменке глумио је у представи "Дрекслеровци", а недавно је у оквиру манифестације "Културно лето у Руменци" своје стваралаштво представио и млади песник из Руменке Ђорђе Поповић. Објавио је збирку песама "Слика са твојим ликом". Песме су му лирске, инспирисане љубављу према Руменци, а инспирација му је и жена.

Мисија и будућност Културне станице "Руменка"

Корак на међународну културну сцену свакако је оно у чему се огледају мисија и будућност КС "Руменка, поручује Оља Магловски.

- То се догодило захваљујући пројекту "Цултуре уп" и фестивалу "Верујете ли у бајке", тако да настављамо тренд и такав правац развоја, што је веома важно. Важно је бити препознатљив у локалним оквирима, а још важније у међународним. У сарадњи са другим институцијама, Градском библиотеком у Новом Саду и осталим културним станицама, мислим да можемо много тога да направимо - закључује Оља Магловски.

Б. Павковић

О културним станицама као новим средиштима културе сазнајте више na https://kulturnestanice.rs/ .

Аутор:
Пошаљите коментар