Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

MANIFESTACIJA DANI ŠPIRE MATIJEVIĆA OD 23. DO 25. FEBRUARA Finale uz Nenada Jezdića i Danicu Crnogorčević

20.02.2024. 08:31 08:38
Piše:
Foto: Ivangrad Studio / Danica Crnogorčević

Ove godine Dani Špire Matijevića, kojima se obeležava godišnjica rođenja ovog istaknutog srpskog pisca, prevodioca i pedagoga, biće održani od 23. do 25. februara. 

Podsetimo, Špiro Matijević je rođen 24. februara 1943, u Kolašcu, mestu u opštini Knin. Magistrirao je i doktorirao na sarajevskom Filozofskom fakultetu, da bi potom radio kao profesor književnosti i filma na Pedagoškoj akademiji Univerziteta u Tuzli. Pisao je poeziju, prozu, književnu kritiku, eseje, studije i prevodio sa slovenačkog, nemačkog i ruskog jezika. Objavljivao je u brojnim književnim časopisima: Letopisu Matice srpske, Poljima, Književnoj reči, Gradini, Ulaznici, Mostu... te listovima „Oslobođenje” i „Dnevnik”. Među njegova najznačajnija dela ubrajaju se pripoveteke Sunce u procjepu, knjiga pesama Svjetlost i nada, te roman Progonstva. Tragično je izgubio život 1993, u Tuzli .

Manifestacija će zvanično biti otvorena u petak, 23. februara, u 12 časova, u Matici srpskoj, svečanim uručenjem nagrade za najbolju knjigu u 2023. godini, koja nosi ime ovog izuzetnog literate. Laureatu Nagrade Dr Špiro Matijević, o kojem odlučuje žiri u sastavu: Ivan Negrišorac (predsednik), prof. dr Aleksandar Jerkov i Selimir Radulović (članovi), pripašće prigodna Povelja i novčana nagrada u iznosu od 15.000 evra, najviša našoj književnoj sceni. Nagradu Dr Špiro Matijević  do sada su, podsetimo, dobili akademik Matija Bećković, Đorđo Sladoje, Milovan Danojlić, Veselin Marković, prof. dr Jovan Delić i lane Gojko Đogo, a ove godine u najužem izboru su biografska studija „Književnost s predumišljajem” Vladana Bajčete, i romani „Četiri smrti i jedno vaskrsenje Fjodora Mihajloviča Dostojevskog” Zorana Živkovića te „Pesma o tri sveta” Vladimira Pištala.

Upravo promocijom knjige prošlogodišnjeg laureata Gojka Đoga „Put za Hum” biće u petak, u 18 časova, u Svečanoj sali Matice srpske nastavljen program Dana Špire Matijevića. Sutradan, u subotu, u 12 časova, takođe u Matici srpskoj, biće promovisan Zbornik radova s prošle godine održanog okruglog stola posvećenog dr Špiri Matijeviću. Tada su u fokusu 15 književnih kritičara i teoretičara bili ne samo prozna dela i poetski opus ovog književnika, već i njegov manje istraženi prevodilački i kritičarski angažman.

Drugi subotnji program biće u znaku Karlovačke bogoslovije, koja će u Arhivu Vojvodine prirediti izložba ikona i starih knjiga, čime će prvi put šira javnost biti u prilici da na jednom mestu vidi deo kulturnog blaga koje ta crkveno-školska institucija poseduje. Nesvakidašnja postavka pod nazivom „Vekovi Karlovačke bogoslovije“, koja će biti otvorena u 19 časova, predstavlja uvod u veliku izložbu koja će povodom 230 godina postojanja tog bogoslovskog učilišta, koje danas nosi ime Svetog Arsenija, u oktobru moži da se vidi u samoj školi. 

Dane Špire Matijevića zatvoriće u nedelju, 25. februara, u 19 časova, svečanim koncertom u Srpskom narodnom pozorištu.  U programu među ostalim učestvuju vokalna solistkinja Danica Crnogorčević, dramski umetnik Nenad Jezdić i  Muški hor „Istočnik”.  Inače, manifestaciju organizuje Fondacija „Dr Špiro Matijević“ u saradnji s Maticom srpskom, Srpskim narodnim pozorištem i Kulturnim centrom Vojvodine „Miloš Crnjanski”.

M. Stajić

Autor:
Pošaljite komentar
SAOPŠTEN NAJUŽI IZBOR ZA NAGRADU „DR ŠPIRO MATIJEVIĆ” U konkurenciji Bajčeta, Pištalo i Živković

SAOPŠTEN NAJUŽI IZBOR ZA NAGRADU „DR ŠPIRO MATIJEVIĆ” U konkurenciji Bajčeta, Pištalo i Živković

13.02.2024. 10:33 10:42
Gojku Đogu u Matici srpskoj uručena nagrada Dr Špiro Matijević

Gojku Đogu u Matici srpskoj uručena nagrada Dr Špiro Matijević

24.02.2023. 17:20 17:23
Formiran Programski savet Fondacije „Dr Špiro Matijević“

Formiran Programski savet Fondacije „Dr Špiro Matijević“

20.01.2023. 13:11 13:17