Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

„ZA DANAS TOLIKO” NAJBOLJE OSTVARENJE NA SOMBORSKOM FILMSKOM FESTIVALU Vera u preobražaj

16.07.2024. 07:49 07:54
Piše:
Izvor: Milan Đurđević

Film „Za danas toliko“ Marka Đorđevića osvojio nagradu „Ernest“ za najbolje ostvarenje na 6. somborskom filmskom festivalu, održanom krajem prošle nedelje.

Za najbolje glumce proglašeni su Paulina Manov i Svetozar Cvetković, a najbolji film mladog autora „Ekskurzija“ Une Gunjak. Specijalnu nagradu za režiju dobio je film „Radnička klasa ide u pakao“ Mladena Đorđevića, a još ranije je proglašen ovogodišnji dobitnik nagrade „Specijalni Ernest“, srpski i jugoslovenski filmski i pozorišni glumac i pisac Žarko Laušević.

- U potrazi za vremenom, drugačijim od surove realnosti u kojoj živimo, ovaj film nas je ubedio da će lepota spasiti svet. Iako lišeno konvencionalnih postulata pričanja priče, ovo delo sa pođednakim uspehom postiže ono što i jeste cilj svake uzvišene umetnosti, a to je katarza. Svojim gotovo dokumentarističkim pristupom autor i glumci stvaraju čitav jedan svet u kome likovi nastavljaju da žive i kada se kadar završi. Ti likovi nas uče da se sa najneprijatnijim događajima u našim životima možemo suočiti, da ih ljubav i toplina bližnjih mogu preobraziti u najnežnija osećanja. Tako smo dobili jedan potpuno srpski neorealistički pozdrav iz Kragujevca od članova porodice Šarenac. Njegov dosadašnji uspeh u bioskopima i prijem kod publike dokaz su da nam je u ovom vremenu u kome živimo upravo takav film i potreban da nam pokaže da može i drugačije. Uverili su nas da je sve moguće, da treba verovati, želeti, nadati se i pevati vratio sam se živote – obrazložio je žiri svoju odluku da nagradi „Za danas toliko“.

Paulina Manov i Svetozar Cvetković dobili su nagrade za uloge u filmu „Ruski konzul“ Miroslava Lekića uz obrazloženje: „Paulina Manov u Ruskom konzulu još jednom pokazuje svoju najbolju glumačku osobinu – snagu uverljivog korišćenja minimalnih sredstava. Ona je tanano i suptilno prešla iz jednog u drugi emotivan odnos koji je dodeljen njenoj Milici, pokazavši umeće svojstveno samoistinski velikim glumcima. Tačan i ekspresivan u izrazu, Svetozar Cvetković je svoju izvanrednu glumačku igru, obogatio snažnim ličnim tonom čoveka, umetnika, koji veruje da je nemoguće moguće. Tako je odigrao jednu od svojih najboljih filmskih uloga.“

Žiri selekcije filmova mladih autora u kome su bili Pavle Mensur, Ljubomir Bulajić i Stefan Vukić, nagradu u ovoj selekciji je dodelio filmu „Ekskurzija“ Une Gunjak.

- Ovo ostvarenje se u datoj selekciji filmova izdvojilo pre svega istinitošću ispričane priče, dozvoljavajući gledaocu da se u potpunosti prepusti rediteljskom narativu bez sumnje u verodostojnost problema kojim se film bavi. Brilijantna izvedba mlade Asje Zare Lagumdžije, utemeljena na prirodnosti, donesena na jedan sveden način, danas više ne tako omiljen među glumcima mlađe generacije, glavni je stub ovog filma. Pored glavnog problema kojim se film bavi, rediteljka uspeva da na jedan suptilan način protka i kritiku društva na podneblju Balkana, poručujući nam da su deca slika i prilika roditelja – navodi se u obrazloženju žirija selekcije filmova mladih autora.

I. B.

Autor:
Pošaljite komentar
NASTAVLJA SE SOMBORSKI FILMSKI FESTIVAL Naglasak na domaćem i slovenačkom filmu

NASTAVLJA SE SOMBORSKI FILMSKI FESTIVAL Naglasak na domaćem i slovenačkom filmu

12.07.2024. 10:40 10:44
JOŠ OVAJ DAN MIRE BANJAC Somborski filmski festival otvara debitantsko ostvarenje Raše Bukvića

JOŠ OVAJ DAN MIRE BANJAC Somborski filmski festival otvara debitantsko ostvarenje Raše Bukvića

04.07.2024. 10:17 10:23
Somborski filmski festival: Mit kao inspiracija

Somborski filmski festival: Mit kao inspiracija

07.07.2022. 10:17 10:19