light rain
21°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

„ЗА ДАНАС ТОЛИКО” НАЈБОЉЕ ОСТВАРЕЊЕ НА СОМБОРСКОМ ФИЛМСКОМ ФЕСТИВАЛУ Вера у преображај

16.07.2024. 07:49 07:54
Пише:
Извор: Милан Ђурђевић

Филм „За данас толико“ Марка Ђорђевића освојио награду „Ернест“ за најбоље остварење на 6. сомборском филмском фестивалу, одржаном крајем прошле недеље.

За најбоље глумце проглашени су Паулина Манов и Светозар Цветковић, а најбољи филм младог аутора „Екскурзија“ Уне Гуњак. Специјалну награду за режију добио је филм „Радничка класа иде у пакао“ Младена Ђорђевића, а још раније је проглашен овогодишњи добитник награде „Специјални Ернест“, српски и југословенски филмски и позоришни глумац и писац Жарко Лаушевић.

- У потрази за временом, другачијим од сурове реалности у којој живимо, овај филм нас је убедио да ће лепота спасити свет. Иако лишено конвенционалних постулата причања приче, ово дело са пођеднаким успехом постиже оно што и јесте циљ сваке узвишене уметности, а то је катарза. Својим готово документаристичким приступом аутор и глумци стварају читав један свет у коме ликови настављају да живе и када се кадар заврши. Ти ликови нас уче да се са најнепријатнијим догађајима у нашим животима можемо суочити, да их љубав и топлина ближњих могу преобразити у најнежнија осећања. Тако смо добили један потпуно српски неореалистички поздрав из Крагујевца од чланова породице Шаренац. Његов досадашњи успех у биоскопима и пријем код публике доказ су да нам је у овом времену у коме живимо управо такав филм и потребан да нам покаже да може и другачије. Уверили су нас да је све могуће, да треба веровати, желети, надати се и певати вратио сам се животе – образложио је жири своју одлуку да награди „За данас толико“.

Паулина Манов и Светозар Цветковић добили су награде за улоге у филму „Руски конзул“ Мирослава Лекића уз образложење: „Паулина Манов у Руском конзулу још једном показује своју најбољу глумачку особину – снагу уверљивог коришћења минималних средстава. Она је танано и суптилно прешла из једног у други емотиван однос који је додељен њеној Милици, показавши умеће својствено самоистински великим глумцима. Тачан и експресиван у изразу, Светозар Цветковић је своју изванредну глумачку игру, обогатио снажним личним тоном човека, уметника, који верује да је немогуће могуће. Тако је одиграо једну од својих најбољих филмских улога.“

Жири селекције филмова младих аутора у коме су били Павле Менсур, Љубомир Булајић и Стефан Вукић, награду у овој селекцији је доделио филму „Екскурзија“ Уне Гуњак.

- Ово остварење се у датој селекцији филмова издвојило пре свега истинитошћу испричане приче, дозвољавајући гледаоцу да се у потпуности препусти редитељском наративу без сумње у веродостојност проблема којим се филм бави. Брилијантна изведба младе Асје Заре Лагумџије, утемељена на природности, донесена на један сведен начин, данас више не тако омиљен међу глумцима млађе генерације, главни је стуб овог филма. Поред главног проблема којим се филм бави, редитељка успева да на један суптилан начин протка и критику друштва на поднебљу Балкана, поручујући нам да су деца слика и прилика родитеља – наводи се у образложењу жирија селекције филмова младих аутора.

И. Б.

Аутор:
Пошаљите коментар
НАСТАВЉА СЕ СОМБОРСКИ ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ Нагласак на домаћем и словеначком филму

НАСТАВЉА СЕ СОМБОРСКИ ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ Нагласак на домаћем и словеначком филму

12.07.2024. 10:40 10:44
ЈОШ ОВАЈ ДАН МИРЕ БАЊАЦ Сомборски филмски фестивал отвара дебитантско остварење Раше Буквића

ЈОШ ОВАЈ ДАН МИРЕ БАЊАЦ Сомборски филмски фестивал отвара дебитантско остварење Раше Буквића

04.07.2024. 10:17 10:23
Сомборски филмски фестивал: Мит као инспирација

Сомборски филмски фестивал: Мит као инспирација

07.07.2022. 10:17 10:19