Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

„KAR­LOV­CI FILM FE­STI­VAL“ NA­ŠAO SVO­JE ME­STO U SVE­TU SED­ME UMET­NO­STI

14.08.2023. 11:43 11:51
Piše:
Izvor: V. Veličković

Na­stao pre šest go­di­na na ide­ju stu­de­na­ta Dram­skog de­part­ma­na no­vo­sad­ske Aka­de­mi­je umet­no­sti, sve ka­ko bi film po­no­vo “vra­ti­li” u Srem­ske  Kar­lov­ce, ko­ji­ma je on ne­pra­ved­no od­u­zet ru­še­njem bi­o­skop­ske sa­le pre vi­še od dve de­ce­ni­je, “Kar­lov­ci film fe­sti­val” (KFF) pro­fi­li­sao se kao ce­nje­no me­sto oku­plja­nja  lju­bi­te­lja film­ske umet­no­sti.

Da je ta­ko, do­kaz je i ovo­go­di­šnje iz­da­nje KFF-a. Iako je pro­me­nio lo­ka­ci­ju, “spu­stiv­ši” se sa vi­di­kov­ca u cen­tar Srem­skih Kar­lo­va­ca, u dvo­ri­šte pa­la­te ba­ron­ske po­ro­di­ce Ra­ja­čić, de­pan­dan­sa Mu­ze­ja gra­da No­vog Sa­da, ni­je iz­gu­bio na kva­li­te­tu i po­pu­lar­no­sti. Tri da­na, od pet­ka do ju­če, ovo je me­sto, za­hva­lju­ju­ći toj gru­pi mla­dih ko­ji su kao stu­den­ti po­kre­nu­li fe­sti­val, na če­lu sa Ste­fa­nom Di­mi­tri­jem Di­mi­ćem, za­i­sta ži­ve­lo u zna­ku fil­ma. Osim pro­jek­ci­ja u dvo­ri­štu mu­ze­ja, fil­mo­vi su mo­gli da se gle­da­ju i u ga­le­ri­ji Kul­tur­nog cen­tra “Kar­lo­vač­ka umet­nič­ka ra­di­o­ni­ca”, gde su odr­ža­va­ni i pre­te­ći pro­gra­mi, tač­ni­je ra­di­o­ni­ce o glu­mi i pa­nel di­sku­si­ja. 

Je­dan od čla­no­va ži­ri­ja, de­kan AUNS Si­ni­ša Bo­kan, ka­že za ovo­go­di­šnju slek­ci­ju da je sa­dr­žaj­ni­ja ne­go pret­hod­nih go­di­na i da mu je po­seb­no dra­go što fe­sti­val do­bi­ja na gla­su i za­ma­hu.

- Fe­sti­val re­a­li­zu­ju mla­di lju­di  pa otu­da i  na­sto­ja­nje da bu­de fe­sti­val za mla­de. Mla­di stva­ra­o­ci pr­vi ko­rak  su­sre­ta sa jav­no­šću ostva­ru­ju  u okvi­ri­ma aka­dem­ske prak­se ili ne­što ši­re i ve­o­ma je va­žno da do­bi­ju pri­li­ku da pri­ka­žu svo­ja ostva­re­nja na fe­sti­va­li­ma. To se ne de­ša­va če­sto i za­to ovaj fe­sti­val  je­ste od ve­li­kog zna­ča­ja za bu­du­će stva­ra­o­ce – ka­že Si­ni­ša Bo­kan.

Po nje­go­voj oce­ni, fil­mo­vi kao stu­dent­ski ra­do­vi i oni ko­je mla­di po­ša­lju na fe­sti­val, su­štin­ski se ne raz­li­ku­ju, ali je pri­me­ta­no da je iz­bor te­me dru­ga­či­ji.

- Fil­mo­vi na ovom fe­sti­va­lu vr­lo do­bro ko­ren­spon­di­ra­ju sa ak­tu­el­nim tre­nut­kom da­na­šnjih pro­me­na – ka­že Bo­kan. -  U ovo­go­di­šnjoj se­lek­ci­ji  sam vi­deo do­sta te­ma ko­je se od­no­se na mla­de, ak­tu­el­ni tre­nu­tak i ima  fe­no­me­no­lo­ških, so­ci­o­lo­ških i dru­gih raz­li­či­to­sti  od sve­ga što stan­dard­no ima­mo kao te­me za fil­mo­ve. To me ve­o­ma ra­du­je. Fe­sti­va­li su pr­va vra­ta ko­ja mla­di otva­ra­ju u sve osta­le vi­do­ve pla­sma­na kroz me­di­je.


Že­li­mi­ru Žil­ni­ku na­gra­da za do­pri­nos ki­ne­ma­to­gra­fi­ji

Še­sti „Kar­lov­ci film fe­sti­val“ spu­stio je za­ve­su ka­sno si­noć. Tom či­nu pret­ho­di­la je do­de­la na­gra­da. Ži­ri fe­sti­va­ja je na­gra­du za naj­bo­lji film u re­gi­o­nal­noj se­lek­ci­ji do­de­lio re­di­te­lju Stra­hi­nji Mla­đe­no­vi­ću za film „Sva­šta“. Na­gra­da za naj­bo­lje in­ter­na­ci­o­nal­no ostva­re­nje pri­pa­la je Hamburg Media School za film „Get Home Safe“. Za iz­u­ze­tan do­pri­nos raz­vo­ju srp­ske ki­ne­ma­to­gra­fi­je na­gra­da je oti­šla u ru­ke Že­li­mi­ru Žil­ni­ku, a za mla­du na­du srp­ske ki­ne­ma­to­gra­fi­je Lu­ki Mi­ha­i­lo­vi­ću, re­di­te­lju fil­ma „In­di­go Kri­stal“. Za do­pri­nos raz­vo­ju stu­dent­skog fil­ma na­gra­đe­na je Kar­men Obr­dalj za film „Za­što ma­ma va­zda pla­če“. No­vo­u­sta­no­vlje­nu na­gra­du za naj­bo­lju fo­to­gra­fi­ju krat­ko­me­tra­žnog fil­ma do­bio je Dra­gan Ga­ja­no­vić za „Džep­ni an­đeo“.


Čast da otvo­ri Še­sti KFF  pri­pa­la je fil­mu “In­di­go Kri­stal”, jed­nom od naj­bo­ljih  ove go­di­ne, iz­u­zet­nom ostva­re­nju mla­dog re­di­te­lja Lu­ke Mi­ha­i­lo­vi­ća. Reč je o fil­mu ko­ji je pu­bli­ka od­lič­no pri­hva­ti­la, ali i kri­ti­ka. Po­red zva­nič­ne se­lek­ci­je stra­nog i re­gi­o­nal­nog fil­ma, pu­bli­ka i ži­ri ovog pu­ta bi­li su u mo­guć­no­sti da vi­de i ostva­re­nja dru­gih mla­dih stva­ra­la­ca, stu­de­na­ta iz Ba­nja­lu­ke.

Da fe­sti­val uz­ra­sta sva­ke go­di­ne po­ka­zu­je i no­vo­u­sta­no­vlje­na na­gra­da za ka­me­ru, što je po re­či­ma Si­ni­še Bo­ka­na vr­lo do­bro, ra­di pod­sti­ca­nja i dru­gih  vi­do­va stva­ra­la­štva.

- Do­bro je da po­sto­ji na­gra­da za sni­ma­telj­ski rad, od­no­sno za di­rek­to­ra fo­to­gra­fi­je. To je­dan fe­sti­val tre­ba da ima –na­gla­sio je Bo­kan. – Mi­slim da je to po­seb­no pod­sti­caj­no za na­še  mla­de sni­ma­te­lje, ko­ji u ta­kvoj jed­noj se­lek­ci­ji ima­ju pri­li­ku da se oku­ša­ju sa ne­čim što je prak­sa u ino­stran­stvu i da se po­re­de sa tim. Kod nas na pro­duk­ci­o­nom ni­vou mo­guć­no­sti ni­su ta­kve kao u sve­tu. Ali na­ši stva­ra­o­ci svo­jim ta­len­tom če­sto na­do­pu­ne  pra­zni­nu ko­ja po­sto­ji u pro­duk­ci­o­nim okol­no­sti­ma. Ta je pro­fe­si­ja,  s ob­zi­rom na sa­vre­me­ne teh­no­lo­gi­je, do­bi­la na zna­ča­ju s mo­guć­no­sti­ma ko­je se od­no­se ne sa­mo teh­ni­ku i sni­ma­nje ne­go i post­pro­duk­ci­ju, i tu se otvo­rio ve­li­ki kre­a­tiv­ni pro­stor.

Z. Mi­lo­sa­vlje­vić

Autor:
Pošaljite komentar
 „KARLOVCI FILM FESTIVAL” OTVARA KAPIJE 11. AVGUSTA Trodnevni praznik za ljubitelje sedme umetnosti

 „KARLOVCI FILM FESTIVAL” OTVARA KAPIJE 11. AVGUSTA Trodnevni praznik za ljubitelje sedme umetnosti

30.07.2023. 17:15 17:17