Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

EKOLOGIJA U VREME INVESTICIJA Filmovi sa festivala "Slobodna zona" u Novom Sadu od 31. oktobra do 5. novembra

28.10.2023. 12:57 13:09
Piše:
Izvor: Insert iz filma "Zlo ne postoji"

“Crveno nebo”, “Na brodu Adaman”, “Džoan Baez: ja sam buka”, “Čudna strana života”, već su svim ljubiteljima filmova poznati naslovi, ali sada će imati priliku i da ih vide, na “Slobodnoj zoni”, festivalu koji osim u Beogradu, izabrane selekcije ima i u Novom Sadu i Nišu.

U Novom Sadu, od 31. oktobra do 5. novembra bioskopi Kulturnog centra Novog Sada i “Arena sinepleks” prikazivaće nabrojane, kao i mnoge druge filmove, na koje je juče skrenula pažnju selektorka Branka Pavlović.

- Novi Sad ima jako dobar presek svih filmova iz selekcije koja ove godine ima slogan “Između stvarnog i (ne)mogućeg”. Kao i obično kad je “Slobodna zona” u pitanju, na programu imamo i mnogo toga o identitetu, suočavanju sa prošlošću, spoju modernog sa tradicijom. Imamo par filmova koji se bave čuvanjem uspomena na žrtve Drugog svetskog rata, jedan od njih je “Mamula ol inkluziv” Aleksandra Reljića - rekla je na konferenciji za novinare u Novom Sadu Branka Pavlović .

Aleksandar Reljić je predočio da je film “Mamula ol inkluziv” sniman sedam godina, prateći transformaciju logora iz Drugog svetskog rata u hotelski spa-rezort, a sve to iz ugla Iva Markovića, nekadašnjeg zatočenika logora na Mamuli, malom ostrvu u Bokokotorskom zalivu.

- Kad smo našli Iva znali smo da imamo film - rekao je Reljić, koji se 2017. zaleteo u Crnu Goru sa pozajmljenih 500 evra da snimi Mamulu pre nego što na nju stupi investitor sa dozvolom crnogorskih vlasti da je pretvori u luksuzno odmaralište. - Kroz njegov lik vidimo crnogorski mentalitet, sudar, borbu starih i novih vrednosti. Kada su investitori, da bi amortizovali osudu javnosti kojoj je doprineo i naš interes da snimimo film, ponudili da u sklopu hotela otvore i memorijalnu sobu žrtvama logora, kliknulo nam je da naslov treba da bude “Mamula ol inkluziv”.

Glavni junak ovog dokumentarnog filma, Ivo Marković, umro je 2022. Mesec dana posle njegove smrti otvoren je hotel, a onda je završen i film, kao sećanje na jedno vreme i jednu generaciju, ujedno i prikaz dominantnih vrednosti novih generacija.

Selektorka “Slobodne zone” Branka Pavlović gledaocima u Novom Sadu je preporučila i film “Zlo ne postoji” Rjusukea Hamagučija, skorašnjeg dobitnika Oskara. Ovaj film će biti prikazan u “Areni sinepleks”, na otvaranju festivala, 31. oktobra, u 19 sati.

- “Zlo ne postoji” je film vanredne lepote, a veoma angažovane teme. Nastao je tako što je Hamagučijeva kompozitorka Eiko Išibaši zamolila reditelja da joj snimi vizuale za muziku koju je komponovala, a na kraju je snimljen sjajan ekološki film - rekla je Branka Pavlović.

Kao selektorka programskog segmenta “Ženska linija”, preporučila je film “Yoan Baez: ja sam buka” tri rediteljke - Miri Navaski, Maev O’Bojl, Karen O’Konor. U njemu je iznenađenje što se Yoan Baez osim kao čuvena kantautorka predstavlja i kao izvrsna likovna umetnica.

- Filmu “Čudna strana života” Pedra Almodovara i ne treba preporuka, ali tema je kvir i otvara diskusije. Takođe, privlači pažnju da je kostime kreirao “Iv Sen Loren”, kao i to da je film kratkog metra, kojem je Alomodvar htepo da vrati stari sjaj. Traje svega pola sata, a mogao bi i dva koliko je dobar - otkrila je Branka Pavlović, navevši kao svoj favorit ipak dokumentarni film “Između revolucija” Vlada Petrija, epistolarni scenaristički poduhvat, sa sjajnom montažom arhivske građe.

Od domaćih filmova, pored dokumentarca “Mamula ol inkluziv” Aleksandra Reljića, izdvaja se film “Snajka: dnevnik očekivanja” koji je kao žena kosovskog Roma kreirala Tea Vidović Dalipi.

I. Burić

Autor:
Pošaljite komentar