light rain
20°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ЕКОЛОГИЈА У ВРЕМЕ ИНВЕСТИЦИЈА Филмови са фестивала "Слободна зона" у Новом Саду од 31. октобра до 5. новембра

28.10.2023. 12:57 13:09
Пише:
Извор: Инсерт из филма "Зло не постоји"

“Црвено небо”, “На броду Адаман”, “Џоан Баез: ја сам бука”, “Чудна страна живота”, већ су свим љубитељима филмова познати наслови, али сада ће имати прилику и да их виде, на “Слободној зони”, фестивалу који осим у Београду, изабране селекције има и у Новом Саду и Нишу.

У Новом Саду, од 31. октобра до 5. новембра биоскопи Културног центра Новог Сада и “Арена синеплекс” приказиваће набројане, као и многе друге филмове, на које је јуче скренула пажњу селекторка Бранка Павловић.

- Нови Сад има јако добар пресек свих филмова из селекције која ове године има слоган “Између стварног и (не)могућег”. Као и обично кад је “Слободна зона” у питању, на програму имамо и много тога о идентитету, суочавању са прошлошћу, споју модерног са традицијом. Имамо пар филмова који се баве чувањем успомена на жртве Другог светског рата, један од њих је “Мамула ол инклузив” Александра Рељића - рекла је на конференцији за новинаре у Новом Саду Бранка Павловић .

Александар Рељић је предочио да је филм “Мамула ол инклузив” сниман седам година, пратећи трансформацију логора из Другог светског рата у хотелски спа-резорт, а све то из угла Ива Марковића, некадашњег заточеника логора на Мамули, малом острву у Бококоторском заливу.

- Кад смо нашли Ива знали смо да имамо филм - рекао је Рељић, који се 2017. залетео у Црну Гору са позајмљених 500 евра да сними Мамулу пре него што на њу ступи инвеститор са дозволом црногорских власти да је претвори у луксузно одмаралиште. - Кроз његов лик видимо црногорски менталитет, судар, борбу старих и нових вредности. Када су инвеститори, да би амортизовали осуду јавности којој је допринео и наш интерес да снимимо филм, понудили да у склопу хотела отворе и меморијалну собу жртвама логора, кликнуло нам је да наслов треба да буде “Мамула ол инклузив”.

Главни јунак овог документарног филма, Иво Марковић, умро је 2022. Месец дана после његове смрти отворен је хотел, а онда је завршен и филм, као сећање на једно време и једну генерацију, уједно и приказ доминантних вредности нових генерација.

Селекторка “Слободне зоне” Бранка Павловић гледаоцима у Новом Саду је препоручила и филм “Зло не постоји” Рјусукеа Хамагучија, скорашњег добитника Оскара. Овај филм ће бити приказан у “Арени синеплекс”, на отварању фестивала, 31. октобра, у 19 сати.

- “Зло не постоји” је филм ванредне лепоте, а веома ангажоване теме. Настао је тако што је Хамагучијева композиторка Еико Ишибаши замолила редитеља да јој сними визуале за музику коју је компоновала, а на крају је снимљен сјајан еколошки филм - рекла је Бранка Павловић.

Као селекторка програмског сегмента “Женска линија”, препоручила је филм “Yoan Баез: ја сам бука” три редитељке - Мири Наваски, Маев О’Бојл, Карен О’Конор. У њему је изненађење што се Yoan Баез осим као чувена кантауторка представља и као изврсна ликовна уметница.

- Филму “Чудна страна живота” Педра Алмодовара и не треба препорука, али тема је квир и отвара дискусије. Такође, привлачи пажњу да је костиме креирао “Ив Сен Лорен”, као и то да је филм кратког метра, којем је Аломодвар хтепо да врати стари сјај. Траје свега пола сата, а могао би и два колико је добар - открила је Бранка Павловић, навевши као свој фаворит ипак документарни филм “Између револуција” Влада Петрија, епистоларни сценаристички подухват, са сјајном монтажом архивске грађе.

Од домаћих филмова, поред документарца “Мамула ол инклузив” Александра Рељића, издваја се филм “Снајка: дневник очекивања” који је као жена косовског Рома креирала Теа Видовић Далипи.

И. Бурић

Аутор:
Пошаљите коментар