Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Dodeljene nagrade na 28. Videomedeja festivalu

14.10.2024. 10:37 10:39
Piše:
Промо
Foto: Promo/ Videomedeja

Internacionalni žiri 28. Videomedeja festivala koji su činili Nina Jeza iz Slovenije, Mauricio Marko Toci iz Italije i Goran Despotovski iz Srbije, dodelili su  sledeće nagrade:

Videomedeja Grand Prize:

Delia Hess, On Hold, 07:11 min, Black & White, Švajcarska, 2024

Internacionalni žiri 28. Videomedeje 2024 dodeljuje Videomedeja Grand Prize umetnici Delia Hes za On Hold.

On Hold je izuzetan kratki film koji govori o ličnim i univerzalnim iskustvima modernog života. Režija Delije Hes je vizuelno zadivljujuća i konceptualno bogata, stvarajući svet u kojem se granica između stvarnosti i apsurda zamagljuje, sve unutar kompaktnog okvira filma od 7 minuta. Kroz pametno korišćenje crno-bele estetike i epizodične strukture, film prikazuje delikatnu ravnotežu između humora, frustracije i egzistencijalnog straha, sve povezano sa poznatim činom čekanja.

Ovaj film zaslužuje priznanje za svoju originalnost u pripovedanju, sposobnost da izazove snažne emocije kroz minimalističke vizuale i moćan komentar o apsurdu ljudske egzistencije u digitalnom, urbanizovanom dobu. On Hold je primer snage kratkih filmova da daju duboke izjave na kratak, ali efektan način, što ga čini snažnim kandidatom za svaku nagradu koja slavi inovativni i promišljeni film.

 

Pohvala:

Max Hattler, O/S, 04:59 min, Color, Nemačka, 2023

Internacionalni žiri 28. Videomedeje 2024 daje Pohvalu umetniku Maxu Hatleru za O/S.

O/S Maksa Hatlera dobija Pohvalu za svoj inovativni pristup, spajajući vizuelno i auditivno iskustvo u jedinstvenu formu. Inspirisan avangardnim eksperimentima iz 20. veka u generisanju grafičkog zvuka, film pretvara apstraktne pokrete u zvuk, čineći samu sliku optičkim zvučnim zapisom. Ova besprekorna sinhronizacija videa i zvuka predstavlja vrhunac kreativnosti, pružajući fascinantno senzorno iskustvo gde je ono što čujete tačno ono što vidite.

 

Pohvala:

Marc Lee, Speculative Evolution, Prototype 1, Color, Švajcarska, 2024 

Internacionalni žiri 28. Videomedeje 2024 daje Pohvalu umetniku Marku Liju za Speculative Evolution, Prototype 1.

Speculative Evolution, Prototype 1 Marka Lija prepoznat je po svojoj vizionarskoj istraživačkoj temi budućnosti biotehnologije i veštačke inteligencije. Film zamišlja ekosistem 30 godina unapred, gde naučnici koriste napredne tehnologije kako bi prilagodili vrste surovim stvarnostima klimatskih promena i izumiranja. Sa provokativnim i imerzivnim pristupom, delo podstiče gledaoce na razmišljanje o etičkim i ekološkim implikacijama ovih spekulativnih inovacija.

 

Selekciona komisija 28. Videomedeja festivala koju su činili Ivana Sremčević Matijević, Srđan Radaković i Željko Mandić, dodeljuju Nagradu Bogdanka Poznanović umetniku Milošu Tasiću za Oneiro - 360 VR Movie

Nagrada Bogdanka Poznanović:

Miloš Tasić, Oneiro – 360 VR Movie, 07:22 min, Color, Srbija, 2023 

Razvoj AI tehnologije je veoma brz i umetnici koji se kreću na ovom polju često tokom produkcije rada menjaju različite AI alate, tj. starije alate zamenjuju novijim. Rad Miloša Tasića Oneiro, virtual riality film koji pokriva 360 stepeni, u vizuelnom pristupu naglašava artificijelnost stvarnosti koji nastaje razvojem AI tehnologije i zbog toga se radnja odvija u svetu koji se veoma razlikuje od našeg. Scene proizilaze iz pretpostavke da osvešćeni program veštačke inteligencije ne bi posmatrao stvarnost poput ljudi, već u obliku apstraktnog digitalnog okruženja na osnovu baze podataka, slično kao što naša podsvest često apstrahuje stvarnost u snovima. Ovakavo polazište u promišljanju AI tehnologije žiri je prepoznao kao kavalitet i zbog toga je doneo odluku da se Milošu Tasiću dodeli Nagrada “Bogdanka Poznanović”.

видеомедеја
Foto: Promo/ Videomedeja

28 Videomedeja festival posetilo je preko 300 domaćih i internacionalnih gostiju.

Festival je okupio radove poznatih umetnika iz preko 25 zemalja, a među njima su kako domaći tako i svetski poznati stvaraoci video umetnosti. Na 28. Videomedeji je u okviru programa prikazano 56 umetničkih radova u formi videa, filma, animacije, medijskih instalacija i interaktivnih projekata iz različitih krajeva sveta. Program su uredili Ivana Sremčević Matijević, Željko Mandić i Srđan Radaković. Na konkurs je stiglo oko 900 radova iz čitavog sveta a uvršteno je do 6% u festivalski program. 

Ovogodišnji pokrovitelji Videomedeje su:

Grad Novi Sad – Gradska uprava za kulturu, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Izvor:
Dnevnik
Autor:
Pošaljite komentar