light rain
17°C
14.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0177
usd
107.1002
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Додељене награде на 28. Видеомедеја фестивалу

14.10.2024. 10:37 10:39
Пише:
Промо
Фото: Промо/ Видеомедеја

Интернационални жири 28. Видеомедеја фестивала који су чинили Нина Језа из Словеније, Маурицио Марко Тоци из Италије и Горан Деспотовски из Србије, доделили су  следеће награде:

Видеомедеја Grand Prize:

Delia Hess, On Hold, 07:11 min, Black & White, Швајцарска, 2024

Интернационални жири 28. Видеомедеје 2024 додељује Видеомедеја Grand Prize уметници Delia Hes за On Hold.

On Hold је изузетан кратки филм који говори о личним и универзалним искуствима модерног живота. Режија Делије Хес је визуелно задивљујућа и концептуално богата, стварајући свет у којем се граница између стварности и апсурда замагљује, све унутар компактног оквира филма од 7 минута. Кроз паметно коришћење црно-беле естетике и епизодичне структуре, филм приказује деликатну равнотежу између хумора, фрустрације и егзистенцијалног страха, све повезано са познатим чином чекања.

Овај филм заслужује признање за своју оригиналност у приповедању, способност да изазове снажне емоције кроз минималистичке визуале и моћан коментар о апсурду људске егзистенције у дигиталном, урбанизованом добу. Он Холд је пример снаге кратких филмова да дају дубоке изјаве на кратак, али ефектан начин, што га чини снажним кандидатом за сваку награду која слави иновативни и промишљени филм.

 

Похвала:

Max Hattler, O/S, 04:59 min, Color, Немачка, 2023

Интернационални жири 28. Видеомедеје 2024 даје Похвалу уметнику Maxu Hatleru за O/S.

O/S Макса Хатлера добија Похвалу за свој иновативни приступ, спајајући визуелно и аудитивно искуство у јединствену форму. Инспирисан авангардним експериментима из 20. века у генерисању графичког звука, филм претвара апстрактне покрете у звук, чинећи саму слику оптичким звучним записом. Ова беспрекорна синхронизација видеа и звука представља врхунац креативности, пружајући фасцинантно сензорно искуство где је оно што чујете тачно оно што видите.

 

Похвала:

Marc Lee, Speculative Evolution, Prototype 1, Color, Швајцарска, 2024 

Интернационални жири 28. Видеомедеје 2024 даје Похвалу уметнику Марку Лију за Speculative Evolution, Prototype 1.

Speculative Evolution, Prototype 1 Марка Лија препознат је по својој визионарској истраживачкој теми будућности биотехнологије и вештачке интелигенције. Филм замишља екосистем 30 година унапред, где научници користе напредне технологије како би прилагодили врсте суровим стварностима климатских промена и изумирања. Са провокативним и имерзивним приступом, дело подстиче гледаоце на размишљање о етичким и еколошким импликацијама ових спекулативних иновација.

 

Селекциона комисија 28. Видеомедеја фестивала коју су чинили Ивана Сремчевић Матијевић, Срђан Радаковић и Жељко Мандић, додељују Награду Богданка Познановић уметнику Милошу Тасићу за Oneiro - 360 VR Movie

Награда Богданка Познановић:

Милош Тасић, Oneiro – 360 VR Movie, 07:22 min, Color, Србија, 2023 

Развој АИ технологије је веома брз и уметници који се крећу на овом пољу често током продукције рада мењају различите АИ алате, тј. старије алате замењују новијим. Рад Милоша Тасића Oneiro, virtual riality филм који покрива 360 степени, у визуелном приступу наглашава артифицијелност стварности који настаје развојем АИ технологије и због тога се радња одвија у свету који се веома разликује од нашег. Сцене произилазе из претпоставке да освешћени програм вештачке интелигенције не би посматрао стварност попут људи, већ у облику апстрактног дигиталног окружења на основу базе података, слично као што наша подсвест често апстрахује стварност у сновима. Овакаво полазиште у промишљању АИ технологије жири је препознао као кавалитет и због тога је донео одлуку да се Милошу Тасићу додели Награда “Богданка Познановић”.

видеомедеја
Фото: Промо/ Видеомедеја

28 Видеомедеја фестивал посетило је преко 300 домаћих и интернационалних гостију.

Фестивал је окупио радове познатих уметника из преко 25 земаља, а међу њима су како домаћи тако и светски познати ствараоци видео уметности. На 28. Видеомедеји је у оквиру програма приказано 56 уметничких радова у форми видеа, филма, анимације, медијских инсталација и интерактивних пројеката из различитих крајева света. Програм су уредили Ивана Сремчевић Матијевић, Жељко Мандић и Срђан Радаковић. На конкурс је стигло око 900 радова из читавог света а уврштено је до 6% у фестивалски програм. 

Овогодишњи покровитељи Видеомедеје су:

Град Нови Сад – Градска управа за културу, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, Министарство културе и информисања Републике Србије.

Извор:
Дневник
Аутор:
Пошаљите коментар