Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

ŠTA SVE MOŽEŠ DA URADIŠ U SRBIJI KAD SI VAN NJE Gastarbajteri dobili pristup e-Konzulatu, na spisku državljanstvo i birački spisak

15.08.2024. 17:00 11:47
Piše:
Izvor: E-uprava

Građani Srbije konačno su prestali da se bune zbog virtuelnih šaltera i lagano prihvatili da se mnoge usluge sad mogu uraditi onlajn.

Istina, sve je poprilično ubrzalo doba korone, kada smo na razne načine bili podstaknuti i primorani da sve rešavamo onlajn.

Nova stranica e-Uprave odnosi se na građane Srbije iz dijaspore, koji sada imaju priliku da većinu šalterskih poslova odrade iz fotelje, kako bi rekli marketinški magovi.

Šta tačno nudi e-Uprava za naše gastarbajtere?

Pre svega, zakazivanje termina za konzularnu uslugu u diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije. I, što je važnije, ova usluga može se obaviti bez korisničkog naloga, ako iz nekog razloga ne možete da se logujete. U tom slučaju, osoba koja zakazuje termin, po izboru usluge i termina, automatski dobija mejl s odgovarajućim linkom za dodatnu potvrdu izabranog termina i rokom od sat vremena da ga i potvrdi. Naravno, na portalu stoji i obaveštenje o potrebnim dokumentima i konzularnim uslugama, koje mogu da se razlikuju od zemlje do zemlje.

Konzularne usluge razlikuju se od zemlje do zemlje, sve zavisi od toga gde ste spustili kofere. Ipak, najčešće su to usluge za koje ste do sada morali više puta da se vozate tamo-amo do diplomatskog predstavništva, ili da dignete ruke i sve na brzinu odradite kad dođete na urlaub.

Termin može da se zakaže za jednu ili više konzularnih usluga, za sebe i za članove porodice, a najviše se može zakazati pet termina

Na listi su zakazivanje termina za konzularnu uslugu u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, elektronska identifikacija – parametri ili QR kod za aktivaciju mobilne aplikacije ConsentID, potpisivanje dokumenta u klaudu, izjava, odnosno, saglasnost za izdavanje pasoša maloletnom licu državljaninu Republike Srbije, e-Uverenje o državljanstvu, e-Izvod iz matičnih knjiga, Uverenje o (ne)kažnjavanju, Uverenje o (ne)vođenju krivičnog postupka (izdaje sud), prijava za dobrovoljno služenje vojnog roka i upis/promena podataka u Jedinstvenom biračkom spisku.

Za naše ljude u inostranstvu važan detalj je i izbor diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije. Naime, u nekim zemljama ga nema, a na sajtu e-Uprave biće upućeni na ono koje je nadležno za zemlju u kojoj borave. Kako odavno više nismo nemački i austrijski gastarbajteri, već nas ima od Islanda do Kine, jasno je da je ovaj spisak za naše strance veoma važan.

Termin možete da se zakaže za jednu, ali i više konzularnih usluga, za sebe i za članove porodice. Najviše se može zakazati pet termina za jednu ili više konzularnih usluga.


Nas u svetu pet miliona

Smatra se da dijaspora Srbije broji oko 4 do 5 miliona ljudi širom sveta. Najveća koncentracija srpske dijaspore je u Evropi. Procenjuje se da u zemljama Evrope živi između 2,5 i 3 miliona građana Srbije, pri čemu su najveće zajednice u Nemačkoj, Austriji, Švajcarskoj, Švedskoj i Francuskoj. U Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi živi oko milion građana Srbije. Od toga, oko 700.000 u SAD i oko 300.000 u Kanadi. Australija je trajno ugostila negde oko 100.000 građana Srbije. Broj Srba u Aziji je relativno mali...


Naš građanin preko grane termin može da zakaže i za drugo lice koje nije član porodice, a iz objektivnih razloga nije u mogućnosti da to samostalno učini. U tom slučaju, potrebno je da zakazani termin glasi na lice kome se pruža konzularna usluga, pa povedite računa o tome čije podatke ostavljate. Takođe, sajt je na srpskom jeziku, ćirilici i latinici, ali ga možete prebaciti na engleski i nemački. Iako imamo mnogo građana u Švedskoj, Norveškoj, sve više u Kini, to su i dalje prve generacije, čiji roditelji govore maternji jezik, a engleski se odavno nametnuo kao univerzalni jezik komunikacije, pa ćemo teško imati proširenje lingvističke ponude. Bez obzira na tehnološki napredak, svi ovi poslovi samo su pripremni. Na kraju ćete ipak morati da stanete pred konzulatski šalter, ali vas mole da se dobro pripremite (FT1P – fali ti jedan papir – prilično teško pada kada ste u inostranstvu i nema ko da vam ga na brzinu doturi), a odvojte i dovoljno vremena, jer se od vas traži da dođete 60 minuta pre zakazanog termina.

Ako ipak ne možete da dođete, možete otkazati zakazani termin najkasnije 48 sati pre zakazanog termina.

Šta ste desi ako to, ipak, ne učinite? Kako kažu na e-Upravi, za sve nedoumice, probleme, dodatna pitanja i greške koje ste napravili prilikom logovanja, popunjavanja podataka, potpisivanja ili prikupljanja dokumenata – obratite se mejlom ili telefonom.

Dobro je, nećete morati da idete do ambasade.

Ivana Radoičić

Autor:
Pošaljite komentar
DIJASPORA OBOJILA MELBURN U BOJE SRBIJE Tabla s podacima o srpskim Australijancima dominira

DIJASPORA OBOJILA MELBURN U BOJE SRBIJE Tabla s podacima o srpskim Australijancima dominira

17.01.2024. 07:07 07:28
OTVOREN KONZULAT DR KONGO U NOVOM SADU: Odnosi između dve zemlje zasnovani na poštovanju i uvažavanju

OTVOREN KONZULAT DR KONGO U NOVOM SADU: Odnosi između dve zemlje zasnovani na poštovanju i uvažavanju

05.07.2024. 14:52 14:59
ODMOR SE PRETVORIO U PAKAO: Porodici Nikolić ukradena sva dokumenta u Grčkoj, sa malim detetom čekaju da se otvore policijske stanice i Konzulat

ODMOR SE PRETVORIO U PAKAO: Porodici Nikolić ukradena sva dokumenta u Grčkoj, sa malim detetom čekaju da se otvore policijske stanice i Konzulat

17.09.2023. 14:55 14:57