Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

U PORODIČNOM GAZDINSTVU STANKOVIH U FARKAŽDINU OVIH DANA JE ŽIVO U toku setva kukuruza, a u rasadnicima poslednje pripreme pred rasađivanje bostana na otvorenom PRAVE I DOMAĆE STARINSKE KOLAČE

24.04.2025. 09:37 10:17
Izvor:
Dnevnik
комбо
Foto: Dnevnik / Ž. Balaban

Živo je u porodičnom gazdinstvu Stankovih u Farkaždinu.

Na poljima je u toku setva kukuruza, a u rasadnicima teku poslednje pripreme pred rasađivanje bostana na otvorenom.

Stankovi se bave ratarstvom i povrtarstvom. Na jednim njivama su pšenica, kukuruz i suncokret, a na drugim beli luk, uskoro bostan i paprika, što su osnovne, ali ne i jedine kulture koje ova vredna porodica iz Farkaždina gaji.

- Posao je u punom jeku i nema stajanja sve do decembra. Samo jedan posao smenjuje drugi. Mi se šalimo da nas najviše i sve boli kad u decembru konačno sednemo. Nismo naučili da sedimo, samo da radimo - kaže uz osmeh Jelena Stankov.

Svakodnevno im u poslu pomaže pet žena, bez kojih, kako kaže Jelena, nema šanse da bi uspeli da stignu sve što treba da se poradi. Kada su sezonski poslovi na redu, angažuju i dodatnu radnu snagu.

- Mi smo prošle godine, na primer, proizveli 40 tona belog luka, koji „na belo” prodajemo hladnjačama ne samo u našoj zemlji nego i u regionu. Gajimo papriku, paradajz, cveklu. Po bostanu smo poznati, sejemo i bundeve i drugo povrće. Naravno, tu je i ratarstvo - ističe naša sagovornica.

станков
Foto: Dnevnik / Ž. Balaban

Ali, ni to nije kraj. Dobar deo povrća Jelena i preradi.

- Više se isplati, ali i mi imamo viškove koje ne možemo da prodamo, jer na pijacu ne idemo. To je za nas gubitak vremena. Pravimo i slatku i kiselu zimnicu, koja se sve više traži. Moj muž je konstruisao mašinu koja u jednoj turi ispeče 20 kilograma paprike, oljušti je i opere. Ručno joj samo skidamo peteljku i prodajemo kao gotov proizvod. Pravimo turšiju, pet vrsti ajvara, kisele kornišone, rezane kisele krastavce sa mirođijom i belim lukom, kisele paprike, paprike u medu, punjenu somborku, cveklu - nabraja Jelena.

U teglama završe i dunje, kajsije i jagode iz bašte, kao i oblačinska višnja. Takođe, renda se i vakumira bundeva.

- Naše proizvode, da li sveže ili prerađene, prodajemo u sezoni na štandovima sa bostanom, a preko zime na manifestacijama ili sve više preko interneta. Moj brat se bavi proizvodnjom suhomesnatih proizvoda, godišnje usoli i preradi 36 svinja od 300 kilograma. Sa tim proizvodima idemo na sve „ijade” tokom zime, jer uz kobasice i slaninu odlično ide i naša kisela zimnica - ističe Jelena.

станков
Foto: Dnevnik / Ž. Balaban

Poslednji proizvod koji su Stankovi počeli da proizvode su domaći kolači.

- Sad probam da plasiram domaće starinske kolače. Dakle, ne ove što se iz praha naprave, nego one koji se mese. Pa u ponudi, zasad, imamo lenju pitu, bundevaru, breskvice, oblatne, kokos kocke, a biće toga još. Sad ću malo da oslušnem šta tržište kaže, pa ću tako prilagoditi i ponudu - kaže Jelena Stankov i dodaje da nije lako, ali kad se nađu ljudi koji vole da rade i koji imaju zajedničku viziju, ambiciju i cilj, onda se sve može.

- Moj suprug i ja imamo četvoro dece. Mislim da će imati šta da nauče od nas. Volimo selo, volimo poljoprivredu. Verujemo da na selu ima života i sve snage su nam udružene da to i dokažemo - završava Jelena Stankov iz Farkaždina.

Izvor:
Dnevnik
Pošaljite komentar