light rain
18°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.0602
usd
105.2321
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ШТА СВЕ МОЖЕШ ДА УРАДИШ У СРБИЈИ КАД СИ ВАН ЊЕ Гастарбајтери добили приступ е-Конзулату, на списку држављанство и бирачки списак

15.08.2024. 17:00 11:47
Пише:
Извор: Е-управа

Грађани Србије коначно су престали да се буне због виртуелних шалтера и лагано прихватили да се многе услуге сад могу урадити онлајн.

Истина, све је поприлично убрзало доба короне, када смо на разне начине били подстакнути и приморани да све решавамо онлајн.

Нова страница е-Управе односи се на грађане Србије из дијаспоре, који сада имају прилику да већину шалтерских послова одраде из фотеље, како би рекли маркетиншки магови.

Шта тачно нуди е-Управа за наше гастарбајтере?

Пре свега, заказивање термина за конзуларну услугу у дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије. И, што је важније, ова услуга може се обавити без корисничког налога, ако из неког разлога не можете да се логујете. У том случају, особа која заказује термин, по избору услуге и термина, аутоматски добија мејл с одговарајућим линком за додатну потврду изабраног термина и роком од сат времена да га и потврди. Наравно, на порталу стоји и обавештење о потребним документима и конзуларним услугама, које могу да се разликују од земље до земље.

Конзуларне услуге разликују се од земље до земље, све зависи од тога где сте спустили кофере. Ипак, најчешће су то услуге за које сте до сада морали више пута да се возате тамо-амо до дипломатског представништва, или да дигнете руке и све на брзину одрадите кад дођете на урлауб.

Термин може да се закаже за једну или више конзуларних услуга, за себе и за чланове породице, а највише се може заказати пет термина

На листи су заказивање термина за конзуларну услугу у дипломатско-конзуларним представништвима, електронска идентификација – параметри или QR код за активацију мобилне апликације ЦонсентИД, потписивање документа у клауду, изјава, односно, сагласност за издавање пасоша малолетном лицу држављанину Републике Србије, е-Уверење о држављанству, е-Извод из матичних књига, Уверење о (не)кажњавању, Уверење о (не)вођењу кривичног поступка (издаје суд), пријава за добровољно служење војног рока и упис/промена података у Јединственом бирачком списку.

За наше људе у иностранству важан детаљ је и избор дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије. Наиме, у неким земљама га нема, а на сајту е-Управе биће упућени на оно које је надлежно за земљу у којој бораве. Како одавно више нисмо немачки и аустријски гастарбајтери, већ нас има од Исланда до Кине, јасно је да је овај списак за наше странце веома важан.

Термин можете да се закаже за једну, али и више конзуларних услуга, за себе и за чланове породице. Највише се може заказати пет термина за једну или више конзуларних услуга.


Нас у свету пет милиона

Сматра се да дијаспора Србије броји око 4 до 5 милиона људи широм света. Највећа концентрација српске дијаспоре је у Европи. Процењује се да у земљама Европе живи између 2,5 и 3 милиона грађана Србије, при чему су највеће заједнице у Немачкој, Аустрији, Швајцарској, Шведској и Француској. У Сједињеним Америчким Државама и Канади живи око милион грађана Србије. Од тога, око 700.000 у САД и око 300.000 у Канади. Аустралија је трајно угостила негде око 100.000 грађана Србије. Број Срба у Азији је релативно мали...


Наш грађанин преко гране термин може да закаже и за друго лице које није члан породице, а из објективних разлога није у могућности да то самостално учини. У том случају, потребно је да заказани термин гласи на лице коме се пружа конзуларна услуга, па поведите рачуна о томе чије податке остављате. Такође, сајт је на српском језику, ћирилици и латиници, али га можете пребацити на енглески и немачки. Иако имамо много грађана у Шведској, Норвешкој, све више у Кини, то су и даље прве генерације, чији родитељи говоре матерњи језик, а енглески се одавно наметнуо као универзални језик комуникације, па ћемо тешко имати проширење лингвистичке понуде. Без обзира на технолошки напредак, сви ови послови само су припремни. На крају ћете ипак морати да станете пред конзулатски шалтер, али вас моле да се добро припремите (ФТ1П – фали ти један папир – прилично тешко пада када сте у иностранству и нема ко да вам га на брзину дотури), а одвојте и довољно времена, јер се од вас тражи да дођете 60 минута пре заказаног термина.

Ако ипак не можете да дођете, можете отказати заказани термин најкасније 48 сати пре заказаног термина.

Шта сте деси ако то, ипак, не учините? Како кажу на е-Управи, за све недоумице, проблеме, додатна питања и грешке које сте направили приликом логовања, попуњавања података, потписивања или прикупљања докумената – обратите се мејлом или телефоном.

Добро је, нећете морати да идете до амбасаде.

Ивана Радоичић

Аутор:
Пошаљите коментар
ДИЈАСПОРА ОБОЈИЛА МЕЛБУРН У БОЈЕ СРБИЈЕ Табла с подацима о српским Аустралијанцима доминира

ДИЈАСПОРА ОБОЈИЛА МЕЛБУРН У БОЈЕ СРБИЈЕ Табла с подацима о српским Аустралијанцима доминира

17.01.2024. 07:07 07:28
ОТВОРЕН КОНЗУЛАТ ДР КОНГО У НОВОМ САДУ: Односи између две земље засновани на поштовању и уважавању

ОТВОРЕН КОНЗУЛАТ ДР КОНГО У НОВОМ САДУ: Односи између две земље засновани на поштовању и уважавању

05.07.2024. 14:52 14:59
ОДМОР СЕ ПРЕТВОРИО У ПАКАО: Породици Николић украдена сва документа у Грчкој, са малим дететом чекају да се отворе полицијске станице и Конзулат

ОДМОР СЕ ПРЕТВОРИО У ПАКАО: Породици Николић украдена сва документа у Грчкој, са малим дететом чекају да се отворе полицијске станице и Конзулат

17.09.2023. 14:55 14:57