Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Dualno obrazovanje: Oko 600 kompanija školuje majstore za 30 zanata

16.06.2018. 09:45 09:48
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs

Nedavno je direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović ukazao na to da poslodavci u Srbiji od zaposlenih više ne traže samo diplome već i veštine.

– Ljudi treba da znaju – formalno obrazovanje nije dovoljno, potrebno je stalno usavršavanje veština – objasnio je Martinović. – Trećina nezaposlenih je nekvalifikovana ili ima niske kvalifikacije, a na tržištu rada potrebni su i oni koji u rukama imaju zanat – kuvari, zavarivači, oni koji su završili škole koje omogućavaju negovanje starih lica, medicinske sestre.

Analiza koju je Privredna komora Srbije uradila s Nacionalnom službom za zapošljavanje pokazala je da privreda i dalje ima izražene potrebe za kvalifikovanom radnom snagom određenih profila, ali da i dalje na tržištu rada nje nema. Rukovodilac Centra za edukaciju PKS-a Mirjana Kovačević ističe da mnogi privrednici zbog toga obavljaju proizvodnju u jednoj smeni jer za drugu nemaju kadrove.

1.200 kompanija sarađuje sa srednjim školama

– Privrednici i dalje smatraju da mladi po završetku školovanja nemaju funkcionalno i upotrebljivo znanje, a činjenica je da bez nekog prethodnog radnog iskustva oni teško mogu i doći do posla, dok preduzetništvo i dalje mnogi smatraju avanturom i rizikom i uglavnom se ne usuđuju da pokrenu sopstveni posao – ukazala je Mirjana Kovačević.

Po poslednjim podacima, navodi ona, više od 1.200 kompanija u Srbiji potpisalo je izjavu o nameri česte saradnje sa srednjim školama u realizaciji dualnog modela obrazovanja, ali je pozitivnu ocenu dobilo oko njih 600, koje posluju u 52 opštine i grada.

3.000 učenika u dualnom obrazovanju

– U tim kompanijama će se od jeseni realizovati 30 proizvodnih profila. Treba podsetiti na to da je 2016. godine prva generacija srednjoškolaca završila obrazovanje po modelu dualnog obrazovanja i da je većina odmah dobila posao u kompaniji u kojoj su realizovali učenje kroz rad. U prethodnoj školskoj godini model dualnog obrazovanja obuhvatio je 3.000 učenika kroz 19 obrazovnih profila. Učili su i radili u 60 škola u 40 gradova u Srbiji i u 200 kompanija – naglasila je Mirjana Kovačević. – Svršenim osnovcima se ove godine nude novi profili za dualno obrazovanje. Tako će se pred učenicima u Srbiji od septembra naći deset novih obrazovnih profila po dualnom modelu obrazovanja, a u oko 600 kompanija širom Srbije biće realizovano 30 obrazovnih profila.


U Pećincima školuju bravare, električare...

Srednja tehnička škola „Milenko Verkić Neša” u Pećincima od ove školske godine u okviru dualnog obrazovanja školuje 15 bravara-zavarivača i isto toliko industrijskih mehaničara, za koje je obezbeđena stručna praksa u nekoj od brojnih kompanija koji posluju u toj lokalnoj samoupravi. Prvi put, takođe u okviru dualnog obrazovanja, školovaće se i 30 trgovaca, kao i isto toliko električara. Sva četiri smera su trogodišnje školovanje koje otvara mogućnost zaposlenja u kompanijama u kojima se obavlja praktičan rad.


– Obrazovanje mora postati filozofija života, a da bi to postalo, odgovorni za kreiranje različitih reformi i oni koji različite ideje primenjuju na obrazovne procese moraju da pribegnu drugačijoj filozofiji načina sticanja znanja – smatra pomoćnica ministra prosvete Gabrijela Grujić. – Obrazovanje nije samo sticanje znanja nego način na koji naše mlade ljude učimo kako da koriste svoj razum, kao i to da postoje drugi interesantniji modeli i način sticanja znanja. Mladima treba omogućiti da, uz veoma važna teorijska znanja, uče i kroz rad u realnom okruženju u kojem će sticati kompetencije. Na nama je da im omogućimo kvalitetne kompanije i da njihovi vlasnici za vreme boravka učenika kod njih na učenju kroz rad prepoznaju njihov kvalitet i da ih odmah nakon formalnog školovanja i zaposle.

LJ. Malešević

Autor:
Pošaljite komentar