Novo na PMF-u: Kuhinja za gastronome 21. veka
- Prepoznavši u ovom projektu usmerenje da se ide ka tome da se kadrovi ne proizvode za tržište rada, nego za tržišnu utakmicu, Pokrajinska vlada se u njega uključila kao partner - rekao je na otvaranju Laboratorije za gastronomiju na Departmanu za geografiju, turizam i hotelijerstvo Prirodno matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost profesor dr Zoran Milošević.
- Ono za šta se ovde osposobljavaju mladi ljudi usluge su kojima možemo da servisiramo, ne samo našu zemlju, nego i region, pa i šire, što može da bude i moćna tačka razvoja Srbije. To prepoznaju i mlade generacije, pa na jedno mesto konkuriše i po tri četiri kandidata, a akademska zajednica nosi odgovornost da odgovori zahtevima budućih vremena, što vi i činite kroz simbiozu nauke i dualnog obrazovanja za primer.
Po rečima dekanice PMF-a profesorke dr Milice Pavkov Hrvojević, otvaranje laboratorije u kojoj će studenti gastronomije naučeno primenjivati u praksi u najsavremenijim uslovima, potvrda je da ova visokoškolska institucija uvek teži višem i boljem.
- Pre 15 godina otvorili smo ove smerove i oni danas na našem fakultetu privlače najviše srednjoškolaca zbog kvaliteta nastave i obrazovanja o kojima svedoče i brojne nagrade koje naši studenti osvajaju na takmičenjima širom sveta-rekla je dekanica PMF-a.
U opremanje gastronomske laboratorije PMF je uložio 24.000 evra dobijenih na konkursu Fondacije hotelijera iz Ženeve, Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučno-istraživačku delatnost obezbedio je 34.000 evra, a posuđe je donirala firma “Metalac”.
Direktor Departmana za Departmanu za geografiju, turizam i hotelijerstvo profesor dr Lazar Lazić, osvrnuvši se na srž bolonjskog procesa, ocenio je da je otvaranje ove laboratorije kruna rada na boljoj pripremi studenata za rad, za koju je neophodno dosta prakse.
D. Devečerski