„PROMAJIN” UMESTO HEMIKALIJA Kako Nedići u plastenicima gaje najzdraviju zelenu salatu
Dok se priroda budi i proleće polako kuca na vrata, u plastenicima širom Srbije već je uveliko sezona berbe.
U domaćinstvu Nedića u Trbušanima zelena salata je već spremna za trpezu, a ubrzo će joj se pridružiti i drugo voće i povrće.
Poljoprivrednik Nedić, koji se plasteničkom proizvodnjom bavi već pet decenija, otkriva da su pored zelene salate u njegovim plastenicima već stigli spanać, mladi luk, rotkvice i mladi list.
- Krompir je tek nikao, a pripremamo i mladi kupus koji će uskoro stići. Takođe, jagode očekujemo uskoro, tačnije polovinom aprila. Svi proizvodi iz ovog domaćinstva plasiraju se na čačansku pijacu, a trenutna cena zelene salate kreće se između 30 i 40 dinara, u zavisnosti od ponude i potražnje - kaže za Rinu domaćin Veljo Nedić, dodajući da je cena slična već godinama, ali uvek zavisi od tržišta.
Na pitanje da li se povrće prska, Nedić ističe da se u njegovim plastenicima vodi računa o prirodnoj proizvodnji.
- Ova salata nije nijednom tretirana hemikalijama. Najbolja zaštita je dobra ventilacija: promaja je ključ za zdrav usev. Pa to sredstvo u šali nazivamo promajin - objašnjava on.
Što se tiče sadnje za naredni period, već je posađena nova tura zelene salate koja će biti spremna za vaskršnju trpezu. Mladi crni luk je već u prodaji, a sledeća partija je u pripremi.
- Paradajz i paprika su posejani i uskoro će biti presađeni, dok se krastavci takođe nalaze u planu. Kod nas na skoro 95 ari pod plastenicima posao traje od jutra do mraka, a radnici dolaze iz okolnih mesta. Iako je posao zahtevan, ne žalimo se. Rad nas održava - dodaje Velja.
Poručuje da kako vreme bude odmicalo, na trpeze će stizati još svežeg povrća, a za sve ljubitelje domaćih proizvoda čačanska pijaca ostaje pravo mesto za nabavku kvalitetne robe direktno od proizvođača.