„ПРОМАЈИН” УМЕСТО ХЕМИКАЛИЈА Како Недићи у пластеницима гаје најздравију зелену салату
Док се природа буди и пролеће полако куца на врата, у пластеницима широм Србије већ је увелико сезона бербе.
У домаћинству Недића у Трбушанима зелена салата је већ спремна за трпезу, а убрзо ће јој се придружити и друго воће и поврће.
Пољопривредник Недић, који се пластеничком производњом бави већ пет деценија, открива да су поред зелене салате у његовим пластеницима већ стигли спанаћ, млади лук, ротквице и млади лист.
- Кромпир је тек никао, а припремамо и млади купус који ће ускоро стићи. Такође, јагоде очекујемо ускоро, тачније половином априла. Сви производи из овог домаћинства пласирају се на чачанску пијацу, а тренутна цена зелене салате креће се између 30 и 40 динара, у зависности од понуде и потражње - каже за Рину домаћин Вељо Недић, додајући да је цена слична већ годинама, али увек зависи од тржишта.
На питање да ли се поврће прска, Недић истиче да се у његовим пластеницима води рачуна о природној производњи.
- Ова салата није ниједном третирана хемикалијама. Најбоља заштита је добра вентилација: промаја је кључ за здрав усев. Па то средство у шали називамо промајин - објашњава он.
Што се тиче садње за наредни период, већ је посађена нова тура зелене салате која ће бити спремна за васкршњу трпезу. Млади црни лук је већ у продаји, а следећа партија је у припреми.
- Парадајз и паприка су посејани и ускоро ће бити пресађени, док се краставци такође налазе у плану. Код нас на скоро 95 ари под пластеницима посао траје од јутра до мрака, а радници долазе из околних места. Иако је посао захтеван, не жалимо се. Рад нас одржава - додаје Веља.
Поручује да како време буде одмицало, на трпезе ће стизати још свежег поврћа, а за све љубитеље домаћих производа чачанска пијаца остаје право место за набавку квалитетне робе директно од произвођача.