MILOVAN KOLOVIĆ GERO OTKRIVA TAJNE ORGANSKE PROIZVODNJE U BAPSKOM POLJU Bez ljubavi i motike nema dobrog roda
Kažu da je organska hrana sve popularnija, ali proizvodnja sve teža, jer su se poljoprivrednici „odvikli od motike”.
A da bi preraslo u unosan biznis, važno je da se uzgajanje organskog voća i povrća radi s ljubavlju i posvećenošću. To na svom primeru dokazuje i Milovan Kolović Gero, povrtar iz sela Bapsko Polje, koje se nalazi na samoj granici Čačka i Kraljeva.
- Kod organske proizvodnje hrane potrebno je voditi računa da i samo seme bude što je moguće autohtono, odnosno domaće. Recimo, kada je u pitanju paradajz koji ovde proizvodim, to je seme od domaćeg jabučara - rekao je Milovan za agenciju RINA.
Kako kaže, koristi zemlju iz šume, koju često pomeša sa organskim supstratom.
- Imajući u vidu da domaćice ne mogu bez cveća, ja sam se pobrinuo da proizvodim i to, počev od starinskih muškatli. Što se paprika tiče, imam više vrsta, od dukat domaće pa do bele duge, dakle koristim 95 odsto autohtonog semena - napominje Milovan.
Dodaje da je u Bapskom Polju pronašao svoj mir. Ovaj posao ga ispunjava, što je ključna osnova za uspeh u proizvodnji.
- Usaglasio sam učenja sa Svete Gore onako baš kako osećam, što prija mojoj duši, decu sam izveo na put. Inače, osnov da se čovek bavi ovim poslom jeste da se voli, da svoj sav radni dan posveti biljkama. Racimo, ja biljke u plasteniku, u svojim rasadnicima, moram dnevno da obiđem tri-četiri puta, dok oni koji rade komercijalnu proizvodnju mogu na tri do četiri dana - zaključuje Milovan iz Bapskog Polja.