МИЛОВАН КОЛОВИЋ ГЕРО ОТКРИВА ТАЈНЕ ОРГАНСКЕ ПРОИЗВОДЊЕ У БАПСКОМ ПОЉУ Без љубави и мотике нема доброг рода
Кажу да је органска храна све популарнија, али производња све тежа, јер су се пољопривредници „одвикли од мотике”.
А да би прерасло у уносан бизнис, важно је да се узгајање органског воћа и поврћа ради с љубављу и посвећеношћу. То на свом примеру доказује и Милован Коловић Геро, повртар из села Бапско Поље, које се налази на самој граници Чачка и Краљева.
- Код органске производње хране потребно је водити рачуна да и само семе буде што је могуће аутохтоно, односно домаће. Рецимо, када је у питању парадајз који овде производим, то је семе од домаћег јабучара - рекао је Милован за агенцију РИНА.
Како каже, користи земљу из шуме, коју често помеша са органским супстратом.
- Имајући у виду да домаћице не могу без цвећа, ја сам се побринуо да производим и то, почев од старинских мушкатли. Што се паприка тиче, имам више врста, од дукат домаће па до беле дуге, дакле користим 95 одсто аутохтоног семена - напомиње Милован.
Додаје да је у Бапском Пољу пронашао свој мир. Овај посао га испуњава, што је кључна основа за успех у производњи.
- Усагласио сам учења са Свете Горе онако баш како осећам, што прија мојој души, децу сам извео на пут. Иначе, основ да се човек бави овим послом јесте да се воли, да свој сав радни дан посвети биљкама. Рацимо, ја биљке у пластенику, у својим расадницима, морам дневно да обиђем три-четири пута, док они који раде комерцијалну производњу могу на три до четири дана - закључује Милован из Бапског Поља.