clear sky
22°C
22.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0531
usd
108.1722
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

НА НОМУСУ ВЕЧЕРАС ПИЈАНИСТА ЕРИК ЛЕ САЖ УЗ ДАИШИНА КАШИМОТА, ЛИЗ БЕРТО И ЦВИЈА ПЛЕСЕРА Репрезентација Габријела Фореа

21.10.2024. 08:07 08:11
Пише:
НОМУС
Фото: МОНС промо

Обележавање годишњице рођења или смрти неког аутора увек је добра прилика да се посебна пажња посвети управо његовом стваралаштву.

Када тај програм изводе уметници који су прави мајстори свог заната, то онда заиста представља догађај од великог значаја. Управо је такав случај с концертом посвећеним Габријелу Фореу поводом стогодишњице од његове смрти, који је на програму Номуса вечерас. „Репрезентацију Фореа“ чине виолиниста Даишин Кашимото, виолисткиња Лиз Берто и Цви Плесер на виолончелу, а предводи их пијаниста Ерик ле Саж, истински љубитељ камерне музике.

Ерик ле Саж је један од водећих пијаниста своје генерације и познати представник француске школе клавира. Критичари редовно истичу његов веома суптилан звук, поетске фразе и изузетан осећај за структуру.

Рођен у Екс-ан-Провансу, Ерик ле Саж је победник великих међународних такмичења, као што је оно у Порту 1985. или „Роберт Шуман“ у Цвикауу 1989. Исте године освојио је и награду на међународном такмичењу у Лидсу, која му је омогућила наступ под диригентском палицом сер Сајмона Ретла.

Ерик ле Саж је 2010, поводом обележавања 200-годишњице од рођења Роберта Шумана, објавио комплетна клавирска дела тог композитора, која је и изводио у великим концертним дворанама широм света. Ти снимци за француску издавачку кућу „Алфа“ награђени су 2010. године престижном наградом немачких критичара. Након тог успешног пројекта Ерик ле Саж је снимио колекцију од шест компакт-дискова посвећену комплетним делима Габријела Фореа за камерну музику с клавиром, за коју је такође освојио бројне награде.

Као изузетно посвећен и истински љубитељ камерне музике, Ерик ле Саж редовно свира с уметницима као што су Емануел Паји, Пол Мајер, Квартет „Ебен“, Франсоа Леле, ансамбл „Ле ван Франсез“, Лиз Берто, Даишин Кашимото и многи други.

- Веома сам срећан и задовољан што сарађујем с неким одличним музичарима децени- јама - мада нисам сигуран да бих рекао како је то баш увек пријатно, јер извођење музике је ретко кад удобна и безбедна ствар.  Али са овим музичарима је заиста увек другачије и инвентивно. Редовно се нешто ново дешава на готово сваком концерту. И то је оно што ме увек радује. С друге стране, увек је веома леп осећај свирати са неким млађим уметницима. То се често дешава и заиста сам веома радознао да развијам нове сарадње и учествујем у различитим камерним саставима. 

Ово је иначе његово треће гостовање на Номусу. Године 2009. наступио је с Квартетом „Модиљани“ изводећи Брамсов Клавирски квинтет, а годину дана касније (2010) у трију с кларинетистом Полом Мејером и виолисткињом Лиз Берто изводећи композиције Шумана, Куртага и Моцарта. Публика Номуса ће бити заиста привилегована да чује изузетно занимљив камерни концерт, на којем ће, поред Фореових композиција, бити изведен и Клавирски квинтет у г-молу В. А. Моцарта. Биће то прави празник за све љубитеље камерног музицирања.

М. Лазаревић

Извор:
Дневник.рс / М. Лазаревић
Аутор:
Пошаљите коментар
(ФОТО, ВИДЕО) САБИРАЊЕ УЗ ДЕЛА ЛЕПОТЕ: Отворене Новосадске музичке свечаности
номус

(ФОТО, ВИДЕО) САБИРАЊЕ УЗ ДЕЛА ЛЕПОТЕ: Отворене Новосадске музичке свечаности

18.10.2024. 20:18 20:22
ОД ВЕЧЕРАС ДО 26. ОКТОБРА НОВОСАДСКЕ МУЗИЧКЕ СВЕЧАНОСТИ Отварање уз Жељка Лучића и ВСО
Војвођански симфонијски оркестар наступиће под управом маестра Габријела Бебешеље

ОД ВЕЧЕРАС ДО 26. ОКТОБРА НОВОСАДСКЕ МУЗИЧКЕ СВЕЧАНОСТИ Отварање уз Жељка Лучића и ВСО

18.10.2024. 09:01 09:52
СПРЕМНЕ ЈОШ ЈЕДНЕ НОВОСАДСКЕ МУЗИЧКЕ СВЕЧАНОСТИ Камерно и симфонијски, с повременим заокретима
НОМУС

СПРЕМНЕ ЈОШ ЈЕДНЕ НОВОСАДСКЕ МУЗИЧКЕ СВЕЧАНОСТИ Камерно и симфонијски, с повременим заокретима

15.10.2024. 07:53 07:59