Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

NA NOMUSU VEČERAS PIJANISTA ERIK LE SAŽ UZ DAIŠINA KAŠIMOTA, LIZ BERTO I CVIJA PLESERA Reprezentacija Gabrijela Forea

21.10.2024. 08:07 08:11
Piše:
НОМУС
Foto: MONS promo

Obeležavanje godišnjice rođenja ili smrti nekog autora uvek je dobra prilika da se posebna pažnja posveti upravo njegovom stvaralaštvu.

Kada taj program izvode umetnici koji su pravi majstori svog zanata, to onda zaista predstavlja događaj od velikog značaja. Upravo je takav slučaj s koncertom posvećenim Gabrijelu Foreu povodom stogodišnjice od njegove smrti, koji je na programu Nomusa večeras. „Reprezentaciju Forea“ čine violinista Daišin Kašimoto, violistkinja Liz Berto i Cvi Pleser na violončelu, a predvodi ih pijanista Erik le Saž, istinski ljubitelj kamerne muzike.

Erik le Saž je jedan od vodećih pijanista svoje generacije i poznati predstavnik francuske škole klavira. Kritičari redovno ističu njegov veoma suptilan zvuk, poetske fraze i izuzetan osećaj za strukturu.

Rođen u Eks-an-Provansu, Erik le Saž je pobednik velikih međunarodnih takmičenja, kao što je ono u Portu 1985. ili „Robert Šuman“ u Cvikauu 1989. Iste godine osvojio je i nagradu na međunarodnom takmičenju u Lidsu, koja mu je omogućila nastup pod dirigentskom palicom ser Sajmona Retla.

Erik le Saž je 2010, povodom obeležavanja 200-godišnjice od rođenja Roberta Šumana, objavio kompletna klavirska dela tog kompozitora, koja je i izvodio u velikim koncertnim dvoranama širom sveta. Ti snimci za francusku izdavačku kuću „Alfa“ nagrađeni su 2010. godine prestižnom nagradom nemačkih kritičara. Nakon tog uspešnog projekta Erik le Saž je snimio kolekciju od šest kompakt-diskova posvećenu kompletnim delima Gabrijela Forea za kamernu muziku s klavirom, za koju je takođe osvojio brojne nagrade.

Kao izuzetno posvećen i istinski ljubitelj kamerne muzike, Erik le Saž redovno svira s umetnicima kao što su Emanuel Paji, Pol Majer, Kvartet „Eben“, Fransoa Lele, ansambl „Le van Fransez“, Liz Berto, Daišin Kašimoto i mnogi drugi.

- Veoma sam srećan i zadovoljan što sarađujem s nekim odličnim muzičarima deceni- jama - mada nisam siguran da bih rekao kako je to baš uvek prijatno, jer izvođenje muzike je retko kad udobna i bezbedna stvar.  Ali sa ovim muzičarima je zaista uvek drugačije i inventivno. Redovno se nešto novo dešava na gotovo svakom koncertu. I to je ono što me uvek raduje. S druge strane, uvek je veoma lep osećaj svirati sa nekim mlađim umetnicima. To se često dešava i zaista sam veoma radoznao da razvijam nove saradnje i učestvujem u različitim kamernim sastavima. 

Ovo je inače njegovo treće gostovanje na Nomusu. Godine 2009. nastupio je s Kvartetom „Modiljani“ izvodeći Bramsov Klavirski kvintet, a godinu dana kasnije (2010) u triju s klarinetistom Polom Mejerom i violistkinjom Liz Berto izvodeći kompozicije Šumana, Kurtaga i Mocarta. Publika Nomusa će biti zaista privilegovana da čuje izuzetno zanimljiv kamerni koncert, na kojem će, pored Foreovih kompozicija, biti izveden i Klavirski kvintet u g-molu V. A. Mocarta. Biće to pravi praznik za sve ljubitelje kamernog muziciranja.

M. Lazarević

Izvor:
Dnevnik.rs / M. Lazarević
Autor:
Pošaljite komentar
(FOTO, VIDEO) SABIRANJE UZ DELA LEPOTE: Otvorene Novosadske muzičke svečanosti
номус

(FOTO, VIDEO) SABIRANJE UZ DELA LEPOTE: Otvorene Novosadske muzičke svečanosti

18.10.2024. 20:18 20:22
OD VEČERAS DO 26. OKTOBRA NOVOSADSKE MUZIČKE SVEČANOSTI Otvaranje uz Željka Lučića i VSO
Војвођански симфонијски оркестар наступиће под управом маестра Габријела Бебешеље

OD VEČERAS DO 26. OKTOBRA NOVOSADSKE MUZIČKE SVEČANOSTI Otvaranje uz Željka Lučića i VSO

18.10.2024. 09:01 09:52
SPREMNE JOŠ JEDNE NOVOSADSKE MUZIČKE SVEČANOSTI Kamerno i simfonijski, s povremenim zaokretima
НОМУС

SPREMNE JOŠ JEDNE NOVOSADSKE MUZIČKE SVEČANOSTI Kamerno i simfonijski, s povremenim zaokretima

15.10.2024. 07:53 07:59