clear sky
17°C
18.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0208
usd
107.8135
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ОД ВЕЧЕРАС ДО 26. ОКТОБРА НОВОСАДСКЕ МУЗИЧКЕ СВЕЧАНОСТИ Отварање уз Жељка Лучића и ВСО

18.10.2024. 09:01 09:52
Пише:
Војвођански симфонијски оркестар наступиће под управом маестра Габријела Бебешеље
Фото: С. Дорошки

Ново, 44. издање Новосадских музичких свечаности, вечерас ће у Синагоги почети концертом нашег прослављеног баритона Жељка Лучића и Војвођанског симфонијског оркестра. 

Како наводи уметничка директорка фестивала Марија Адамов, уз све хвале за тумачење различитих оперских ликова које славни уметник оживљава с мноштвом динамичких и изражајних нијанси, сада ће новосадска публика први пут бити у прилици да га чује у извођењу вокалне лирике Франца Шуберта и Мориса Равела, те ће и у овом жанру Лучић моћи да покаже све особености свог величанственог гласа и огромне певачке сензибилности. Дириговаће млади румунски маестро Габријел Бебешеља, с којим ће у другом делу програма Брамсов Клавирски квинтет у г-молу, који се убраја у најлепше камерне композиције друге половине 19. века,  а за оркестар је прерадио Арнолд Шенберг. 

У наставку фестивала, до суботе, 26. октобра, Синагога ће угостити низи великих звезда уметничке музике, попут солисткиње на хармоници Ксеније Сидорове, пијанисткиње Еве Геворгјан, виолиниста Романа Симовића и Даишина Кашимота - концертмајстора Лондонског симфонијског оркестра и Берлинске филхармоније - пијаниста Ерика ле Сажа и Енрика Пачеа, виолончелиста Монике Лесковар, Цвија Плесера и Енрика Динда, диригенти Габријел Фелц, Владимир Горбик и Сергеј Смбатијан... Поред ВСО, на Номусу наступају и Београдска филхармонија и Хор Радио-телевизије РТС, а посебно поглавље фестивала биће, сад већ по традицији, посвећено world music сцени, будући да је за 23. октобар заказан концерт чувеног Квартета „Баланеску” са нашим виолинистом Лајком Феликсом као гостом.         

На програму су песме Шуберта, циклус „Дон Кихот Дулсинеји” Мориса Равела и Брамсов „Клавирски квинтет у г-молу”

– Историју Номуса су обележавале различите програмске концепције, смењивала су се добра и тешка времена, али је фестивал наставио да постоји и да се развија, пружајући увек неки од могућих увида у савремене токове музичког извођаштва и стваралаштва – појашњава Марија Адамов. – Од почетка потврђујући свој интернационални карактер и облик, Номус је одавно увео и друге жанрове, који су, показало се већ у старту, не само обогатили његову физиономију, него је успешно проширили и разгранали, удахњујући јој нове карактеристике и звучне боје, које се без баријера преплићу с традиционалним репертоаром. Те нове идејне „заокрете“ или помаке донеће, уз Квартет „Баланеску“, и пољски вокални састав „Симултанео“ с мулти-инструменталисткињом Маријом Помјановском која свира и на пољском жичаном инструменту билгорајска сука, у програму „Нова лица традиције”, који диригент ансамбла Карол Кисиел осмишљава у контексту оригиналног вокално-инструменталног звука. Њему је оригиналним делом „Angelic incantations” допринела и наша композиторка Александра Вребалов.

Ове године сви концерти су у Синагоги и почињу у 20 сати. Улазнице се, осим на улазу у Синагогу пред почетак концерта, могу обезбедити и на сајту Музичке омладине Новог Сада, која је организатор фестивала.

М. Стајић

Извор:
Дневник
Аутор:
Пошаљите коментар
СПРЕМНЕ ЈОШ ЈЕДНЕ НОВОСАДСКЕ МУЗИЧКЕ СВЕЧАНОСТИ Камерно и симфонијски, с повременим заокретима
НОМУС

СПРЕМНЕ ЈОШ ЈЕДНЕ НОВОСАДСКЕ МУЗИЧКЕ СВЕЧАНОСТИ Камерно и симфонијски, с повременим заокретима

15.10.2024. 07:53 07:59
ТРЕЋЕ ИЗДАЊЕ ФЕСТИВАЛА "БЛИСКО" У НОВОМ САДУ Најлепша и најзахтевнија дела камерног музичког стваралаштва
Camerata Academica

ТРЕЋЕ ИЗДАЊЕ ФЕСТИВАЛА "БЛИСКО" У НОВОМ САДУ Најлепша и најзахтевнија дела камерног музичког стваралаштва

17.10.2024. 12:37 13:52
БЕОГРАДСКИ КАМЕРНИ ОРКЕСТАР ГОСТУЈЕ У НОВОМ БЕЧЕЈУ Серенада - Ноћна музика германских композитора
серенада

БЕОГРАДСКИ КАМЕРНИ ОРКЕСТАР ГОСТУЈЕ У НОВОМ БЕЧЕЈУ Серенада - Ноћна музика германских композитора

17.10.2024. 11:36 11:39
УДРУЖЕЊЕ МУЗИЧАРА ДОДЕЛИЛО ГОДИШЊЕ НАГРАДЕ Бајаги „Годум” за животно дело

УДРУЖЕЊЕ МУЗИЧАРА ДОДЕЛИЛО ГОДИШЊЕ НАГРАДЕ Бајаги „Годум” за животно дело

Удружење музичара џеза, забавне и рок музике Србије саопштило је данас да ће своје годишње награде Годум свечано уручити 23. октобра у Установи културе „Вук”, а да је награда за животно дело додељена Момчилу Бајаги Бајагићу, који ове године слави 40 година каријере.
15.10.2024. 10:55 11:00