clear sky
19°C
18.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0208
usd
107.8135
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

СПРЕМНЕ ЈОШ ЈЕДНЕ НОВОСАДСКЕ МУЗИЧКЕ СВЕЧАНОСТИ Камерно и симфонијски, с повременим заокретима

15.10.2024. 07:53 07:59
Пише:
НОМУС
Фото: Дневник

Синагога у Новом Саду поново ће бити место где ће публика моћи да ужива у сјајним концертима класичне и савремене музике од 18. до 26. октобра. Новосадске музичке свечаности, познате и као НОМУС, ове године носе слоган „Митинг поинт” (Место сусрета), а следеће године ће бити и јубиларних 50 година од оснивања, иако је ово 44. фестивалско издање.

Музичари из 12 земаља Европе и света, обиље атрактивних дела, форми и жанрова, чиниће окосницу програма. Уметничка директорка фестивала у организацији Музичке омладине Новог Сада, Марија Адамов, подсетила је на историјат током којег је испрва негована камерна музика, па су и ове године на програму три концерта камерне музике, од дуа до клавирског квинтета.

Програмске стубове Фестивала чиниће три оркестарска концерта. На отварању и затварању свираће реномирани ансамбл Војвођански симфонијски оркестар, као и Београдска филхармонија, која ће наступити са својим дугогодишњим шефом-диригентом, сјајним Габријелом Фелцом. Сва три програма увеличаће присуство врхунских солиста: Жељка Лучића, харизматичне и фантастичне Ксеније Сидорове на хармоници, с вештином која одузима дах и мада врло младе, фантастичне пијанисткиње импозантне каријере Еве Геворгјан.

- Овогодишње издање донеће нам као идејне заокрете или помаке. Славни квартет „Баланеску” са виолинистом којег овде сви познају, он је из Суботице, Лајком Феликсом као гостом, са сопственим музичким искорацима у подручје џеза и румунске традиционалне музике - навела је Марија Адамов на јучерашњој конференцији за новинаре. - Други састав који доноси те новине јесте састав „Симултанео” са мултиинструменталисткињом Маријом Помјановском која свира и на пољском жичаном инструменту билгорајској суки, једна врста гајди, и плочкој виолини, исто националном инструменту.

Главни и одговорни уредник НОМУС-а, Милан Радуловић са великим задовољством наговестио је интензивне припреме и за следеће издање, а за ово је са великом радошћу истакао учешће Београдске филхармоније, коју је баш недавно слушао у спектакуларном извођењу концерта којим је дириговао Зубин Мехта. 

Жељко Лучић у несвакидашњем издању

Главни и одговорни уредник НОМУС-а Милан Радуловић открио је на јучерашњој конференцији за новинаре да наступ Жељка Лучића неће бити свакидашњи. У смислу да ће домаћи оперски ас певати само познате арије. Након наступа док је био студент, Лучић ће сада први пут певати као афирмисани баритон, а за програм је одабрао и композиције Франца Шуберта за клавир и за глас, за које је урађена и оркестрација. То је ретко извођење и у свету, а у Новом Саду ће то бити први пут.

- Одушевљен сам чињеницом да ће први концерт после оног који су испратиле вишеминутне стојеће овације бити одржан у Новом Саду. Такође, истаћи ћу да се држимо и проверених партнера. Наш вишегодишњи партнeр, Војво-

ђански симфонијски оркестар пре петнаестак дана је отворио Београдске музичке свечаности са Јонасом Кауфманом у Плавој дворани Центра „Сава”. То признање је уједно и признање Новосадским музичким свечаностима и свему ономе што већ годинама радимо заједно. - рекао је Радуловић. - И то што потенцирамо, на „тачки сусрета”, тачно је, јер када прочитате биографије уметника који нам долазе, видећете да су то све светска имена. Роман Симовић, Даишин Кашимото, концерт мајстори су најрепрезнтативнијих симгфонијских орекстара света.

Текст и фото: И. Бурић

Извор:
Дневник.рс / И. Бурић
Аутор:
Пошаљите коментар
ИНТЕРВЈУ: Милан Радуловић, директор Музичке омладине Новог Сада У СУСРЕТ ЈУБИЛЕЈУ 50 ГОДИНА НОМУСА

ИНТЕРВЈУ: Милан Радуловић, директор Музичке омладине Новог Сада У СУСРЕТ ЈУБИЛЕЈУ 50 ГОДИНА НОМУСА

13.12.2023. 17:26 17:29
НА НОМУСУ ВЕЧЕРАС СИМФОНИЈСКИ ОРКЕСТАР РТС-а Станко Мадић свира Брамса

НА НОМУСУ ВЕЧЕРАС СИМФОНИЈСКИ ОРКЕСТАР РТС-а Станко Мадић свира Брамса

23.10.2023. 11:59 12:04
СПЕКТАКУЛАРНИ КОНЦЕРТ ВОЈВОЂАНСКИХ СИМФОНИЧАРА С ИВОМ ПОГОРЕЛИЋЕМ НА ОТВАРАЊУ НОМУС-А Драматичне и проживљене интерпретације 

СПЕКТАКУЛАРНИ КОНЦЕРТ ВОЈВОЂАНСКИХ СИМФОНИЧАРА С ИВОМ ПОГОРЕЛИЋЕМ НА ОТВАРАЊУ НОМУС-А Драматичне и проживљене интерпретације 

21.10.2023. 11:36 11:39