Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ФИЛМСКИ ПРАЗНИК НА ПАЛИЋУ: Аница одлична

21.07.2024. 15:31 15:40
Пише:
Извор: ФЕФ Палић промо

Летња позорница на Палићу, од суботе истинско је, многи би рекли и опчињавајуће место посвећено покретним сликама. Почео је 31. фестивал европског филма Палић, већ на свечаном отварању потврђујући синергију између филмских стваралаца и публике, и свакако организатора фестивала и званичника који су га подржали не само речима већ и финаснијски. Што је важно, за овакву врсту фестивала, киша иако се спремала изостала је.

Фестивал је отвореним прогласила глумица Аница Добра, добитница награде „Александар Лифка“ у категорији за домаће ствараоце.

- Размишљајући о томе како је дошло до тога да ја вечерас уопште стојим на овом месту и делим са вама ове важне тренутке за мене, помислила сам да то ипак није само због филмова које и ја и ви волимо. Мислим да је и због онога што се дешава пре, онога што стоји испред, а и свега онога што стоји иза једног филма. А то су те неке невидљиве, танане, јако фине нити, које ми глумци мислима преносимо до вас. А ви их, на сву срећу, препознајете - рекла је Аница Добра којој је "Лифку" уручио директор Фетивала европског филма Палић Радослав Зеленовић.

- Ова награда “Александар Лифка” коју вечерас додељујемо Аници Доброј сврстава је у ред оних који су оставили дубок траг у нашој кинематографији. Прикључује се Милени Дравић, Бати Живојиновићу, Мири Бањац, Љубиши Самарџићу, Еви Рас, Александру Берчеку, Мири Карановић, Микију Манојловићу, Славку Штимцу, Милени Зупанчић, Радету Шербеџији... Аница Добра у животу, и Аница одлична на филму - истакао је Зеленовић.


Човек ће увек бити ексклузива

Аница Добра сем својом појавом, елоквенцијом и непосредношћу, била је у фокусу медијске пажње и другог дана фестивала, како на конференцији за медије тако и на посебном сусрету и разговору уприличеном за новинаре.

- Радујем се наградама, а поготово овој. То је нешто што остаје за историју и потврада да сам на добром путу - рекла је глумица и истакла да сви који раде не једном филму заједнички функионишу, а задатака глумаца је да све спремљено домаштају. - Данас су идеје најскупље, а оне понестају и зато их, када се појаве, треба зграбити. И сигурна сам да АИ неће преузети посао глумцима: Човек ће увек бити ексклузива.“

Аница Добра је, као и сви лауреати "Лифка" награде, ставила свој потпис на биоскопску столицу која ће се налазити у биоскопу „Абазија“.


Председница Покрајинске владе Маја Гојковић поручила је да је реч о манифестацији која представља празник филмске уметности и која је деценијама уназад међу најважнијим културним догађајима у Србији и региону:

- Фестивал европског филма Палић је место на коме се сусрећу савремена европска кинематографија и традиција ауторског и уметничког филма и из године у годину добија на квалитету и угледу и изнова доказује зашто је један од званично најузбудљивијих уметничких фестивала у Европи. Захваљујући палићком фестивалу, његовим вредним организаторима и подршци државе на свим нивоима, традиција филма на северу Србије не само да је жива, већ се она дуже од три деценије стално оплемењује.

Државни секретар у Министарству културе Миомир Ђорђевић на отварању фестивала је у име министра културе Николе Селаковића поздравио учеснике и организаторе, истакавши да се на Палићу ових дана преплићу лепота природе и културе, чинећи га не само регионалном већ и европском престоницом филма.

- Не само што је ова манифестација филма на Палићу носилац престижне награде EFFE за један од најузбудљивијих уметничких фестивала у Европи, већ и због чињенице да афирмише културу нашег поднебља и приврженост наше земље развоју филмске уметности, и подиже углед Србије у међународним оквирима, Министарство културе континуирано годинама уназад пружа подршку фестивалу. Томе у прилог говори чињеница да је Министарство културе само у периоду 2021. до 2024. определило 52 милиона динара Фестивалу европског филма Палић - рекао је Ђорђевић.


"Светлост бледи" и "Човек магнет"

У главном такмичарском програму јуче су на Летњој позорници Палић приказани филмови “Светлост бледи” Федона Папамихаела, овогодишњег лауреата награде “Александар Лифка” у категорији иностраних стваралаца и “Човек магнет” Густа Ван Дер Бергеа. Такмичарски програм "Паралеле и судари" отворен је у Биоскопу „Абазија“ на Палићу, пројекцијама филмова “Светла” Беате Парканове  и “Заувек - заувек” Ане Бурјачкове.

У пратећем програму фестивала, у Биоскопу „Абазија“, отворена је изложба „Седам карикатура за седму уметност“ Галерије савремене карикатуре Миленко Косановић.


Чланица Градског већа Суботице задужена за област образовања и културе Миланка Костић је истакла да репутација фестивала превазилази све границе, и место је окупљања Суботичана сваког лета, а привлачи и и бројне туристе који у овом периоду године уживају у филму, природним лепотама Палића и знаменитостима града Суботице.

В. Ц.

Аутор:
Пошаљите коментар
(ВИДЕО, ФОТО) ОТВОРЕН ФЕСТИВАЛ ЕВРОПСКОГ ФИЛМА ПАЛИЋ Гојковић поздравила учеснике, Аница Добра отворила фестивал; Догађај истрајан на важном филмском путу

(ВИДЕО, ФОТО) ОТВОРЕН ФЕСТИВАЛ ЕВРОПСКОГ ФИЛМА ПАЛИЋ Гојковић поздравила учеснике, Аница Добра отворила фестивал; Догађај истрајан на важном филмском путу

20.07.2024. 22:25 22:45