Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

FILMSKI PRAZNIK NA PALIĆU: Anica odlična

21.07.2024. 15:31 15:40
Piše:
Izvor: FEF Palić promo

Letnja pozornica na Paliću, od subote istinsko je, mnogi bi rekli i opčinjavajuće mesto posvećeno pokretnim slikama. Počeo je 31. festival evropskog filma Palić, već na svečanom otvaranju potvrđujući sinergiju između filmskih stvaralaca i publike, i svakako organizatora festivala i zvaničnika koji su ga podržali ne samo rečima već i finasnijski. Što je važno, za ovakvu vrstu festivala, kiša iako se spremala izostala je.

Festival je otvorenim proglasila glumica Anica Dobra, dobitnica nagrade „Aleksandar Lifka“ u kategoriji za domaće stvaraoce.

- Razmišljajući o tome kako je došlo do toga da ja večeras uopšte stojim na ovom mestu i delim sa vama ove važne trenutke za mene, pomislila sam da to ipak nije samo zbog filmova koje i ja i vi volimo. Mislim da je i zbog onoga što se dešava pre, onoga što stoji ispred, a i svega onoga što stoji iza jednog filma. A to su te neke nevidljive, tanane, jako fine niti, koje mi glumci mislima prenosimo do vas. A vi ih, na svu sreću, prepoznajete - rekla je Anica Dobra kojoj je "Lifku" uručio direktor Fetivala evropskog filma Palić Radoslav Zelenović.

- Ova nagrada “Aleksandar Lifka” koju večeras dodeljujemo Anici Dobroj svrstava je u red onih koji su ostavili dubok trag u našoj kinematografiji. Priključuje se Mileni Dravić, Bati Živojinoviću, Miri Banjac, Ljubiši Samardžiću, Evi Ras, Aleksandru Berčeku, Miri Karanović, Mikiju Manojloviću, Slavku Štimcu, Mileni Zupančić, Radetu Šerbedžiji... Anica Dobra u životu, i Anica odlična na filmu - istakao je Zelenović.


Čovek će uvek biti ekskluziva

Anica Dobra sem svojom pojavom, elokvencijom i neposrednošću, bila je u fokusu medijske pažnje i drugog dana festivala, kako na konferenciji za medije tako i na posebnom susretu i razgovoru upriličenom za novinare.

- Radujem se nagradama, a pogotovo ovoj. To je nešto što ostaje za istoriju i potvrada da sam na dobrom putu - rekla je glumica i istakla da svi koji rade ne jednom filmu zajednički funkionišu, a zadataka glumaca je da sve spremljeno domaštaju. - Danas su ideje najskuplje, a one ponestaju i zato ih, kada se pojave, treba zgrabiti. I sigurna sam da AI neće preuzeti posao glumcima: Čovek će uvek biti ekskluziva.“

Anica Dobra je, kao i svi laureati "Lifka" nagrade, stavila svoj potpis na bioskopsku stolicu koja će se nalaziti u bioskopu „Abazija“.


Predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković poručila je da je reč o manifestaciji koja predstavlja praznik filmske umetnosti i koja je decenijama unazad među najvažnijim kulturnim događajima u Srbiji i regionu:

- Festival evropskog filma Palić je mesto na kome se susreću savremena evropska kinematografija i tradicija autorskog i umetničkog filma i iz godine u godinu dobija na kvalitetu i ugledu i iznova dokazuje zašto je jedan od zvanično najuzbudljivijih umetničkih festivala u Evropi. Zahvaljujući palićkom festivalu, njegovim vrednim organizatorima i podršci države na svim nivoima, tradicija filma na severu Srbije ne samo da je živa, već se ona duže od tri decenije stalno oplemenjuje.

Državni sekretar u Ministarstvu kulture Miomir Đorđević na otvaranju festivala je u ime ministra kulture Nikole Selakovića pozdravio učesnike i organizatore, istakavši da se na Paliću ovih dana prepliću lepota prirode i kulture, čineći ga ne samo regionalnom već i evropskom prestonicom filma.

- Ne samo što je ova manifestacija filma na Paliću nosilac prestižne nagrade EFFE za jedan od najuzbudljivijih umetničkih festivala u Evropi, već i zbog činjenice da afirmiše kulturu našeg podneblja i privrženost naše zemlje razvoju filmske umetnosti, i podiže ugled Srbije u međunarodnim okvirima, Ministarstvo kulture kontinuirano godinama unazad pruža podršku festivalu. Tome u prilog govori činjenica da je Ministarstvo kulture samo u periodu 2021. do 2024. opredelilo 52 miliona dinara Festivalu evropskog filma Palić - rekao je Đorđević.


"Svetlost bledi" i "Čovek magnet"

U glavnom takmičarskom programu juče su na Letnjoj pozornici Palić prikazani filmovi “Svetlost bledi” Fedona Papamihaela, ovogodišnjeg laureata nagrade “Aleksandar Lifka” u kategoriji inostranih stvaralaca i “Čovek magnet” Gusta Van Der Bergea. Takmičarski program "Paralele i sudari" otvoren je u Bioskopu „Abazija“ na Paliću, projekcijama filmova “Svetla” Beate Parkanove  i “Zauvek - zauvek” Ane Burjačkove.

U pratećem programu festivala, u Bioskopu „Abazija“, otvorena je izložba „Sedam karikatura za sedmu umetnost“ Galerije savremene karikature Milenko Kosanović.


Članica Gradskog veća Subotice zadužena za oblast obrazovanja i kulture Milanka Kostić je istakla da reputacija festivala prevazilazi sve granice, i mesto je okupljanja Subotičana svakog leta, a privlači i i brojne turiste koji u ovom periodu godine uživaju u filmu, prirodnim lepotama Palića i znamenitostima grada Subotice.

V. C.

Autor:
Pošaljite komentar
(VIDEO, FOTO) OTVOREN FESTIVAL EVROPSKOG FILMA PALIĆ Gojković pozdravila učesnike, Anica Dobra otvorila festival; Događaj istrajan na važnom filmskom putu

(VIDEO, FOTO) OTVOREN FESTIVAL EVROPSKOG FILMA PALIĆ Gojković pozdravila učesnike, Anica Dobra otvorila festival; Događaj istrajan na važnom filmskom putu

20.07.2024. 22:25 22:45