Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

НИЈЕ ДОВОЉНО ВОЋЕ САМО ОПРАТИ Ево како да се решите отровних пестицида 

26.07.2024. 21:03 21:13
Пише:
Извор: Pixabay.com

Једноставно прање воћа и поврћа често није довољно, а истраживање спроведено 2017. пружило нам је ефикасан трик за спуштање нивоа штетних хемикалија у храни

Када су у питању воће и поврће, изглед је тај који их продаје, а произвођачи неретко претерују с употребом разних супстанци како би повећани количину добијених плодова, продужили им век и побољшали изглед.

Неконтролисана употреба пестицида и разних опасних материја могу даље да угрозе здравље, па је веома важно бити на опрезу приликом куповине, као и пре сервирања ове хране.

Воћари често истичу да није проблем толико употреба пестицида, који сузбијају штеточине, већ у непоштовању правила, јер неки пољопривредници користе веће количине хемикалија него што је дозвољено.

У сваком случају, није увек лако приликом куповине утврдити које је воће и поврће најздравије, тј. најбезбедније, а оно што можемо да урадимо код куће јесте да рукујемо храном тако да се решимо што је више могуће потенцијално штетних супстанци.

Како смањити количину пестицида у воћу и поврћу?

Истраживање Универзитета у Масачусетсу из 2017, објављено у листу Јоурнал оф Агрицултурал анд Food Chemistry, показало је да потапање јабука у једнопостотни раствор соде бикарбоне и воде значајно снижава ниво пестицида у њима.

Ова метода не само што испира јабуке него и разграђује пестициде, а исти метод може се користити с другим плодовима.

Међутим, важно је напоменути да неки остаци који продиру испод љуске или коре остају у плоду, а уколико ољуштите воће можете да уклоните огроман део витамина и минерала који се налазе у кори.

Трикови за мањи унос пестицида

Потопите воће, поврће или орашасте плодове у 10 г соде бикарбоне и 1 литар воде, да одстоји око 15 минута.

У идеалном случају, оперите храну на дан када желите да је поједете да се храна не би кварила пребрзо.

Купујте органско воће и поврће, храну из региона и сезонску.

Купујте „јако“ воће и поврће – мање је вероватно да ће се пестициди задржати у купусу и шаргарепи него на бобичастом воћу и зачинском биљу.

Ако купујете осетљивију храну, најбоље је да бирате органску.

Крстарица

Аутор:
Пошаљите коментар
СВАКОДНЕВНО ЈЕ КОРИСТИМО У ИСХРАНИ, а нисмо ни свесни за шта је све можемо употребити; Ево шта уз помоћ ње можемо ОЧИСТИТИ

СВАКОДНЕВНО ЈЕ КОРИСТИМО У ИСХРАНИ, а нисмо ни свесни за шта је све можемо употребити; Ево шта уз помоћ ње можемо ОЧИСТИТИ

16.07.2024. 12:18 12:41
ОВО ЈЕ ДИЈЕТА МИЛИЦЕ ТОДОРОВИЋ: Захваљујући посебној исхрани ИМА ЛИНИЈУ ПОПУТ ВРХУНСКОГ МОДЕЛА

ОВО ЈЕ ДИЈЕТА МИЛИЦЕ ТОДОРОВИЋ: Захваљујући посебној исхрани ИМА ЛИНИЈУ ПОПУТ ВРХУНСКОГ МОДЕЛА

14.06.2024. 17:30 17:33
ВАЖАН САВЕТ ЗА СТАРИЈЕ ОД 50 ГОДИНА Ове намирнице уврстите у редован јеловник!

ВАЖАН САВЕТ ЗА СТАРИЈЕ ОД 50 ГОДИНА Ове намирнице уврстите у редован јеловник!

25.07.2024. 19:45 19:51