Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

NIJE DOVOLJNO VOĆE SAMO OPRATI Evo kako da se rešite otrovnih pesticida 

26.07.2024. 21:03 21:13
Piše:
Foto: Pixabay.com

Jednostavno pranje voća i povrća često nije dovoljno, a istraživanje sprovedeno 2017. pružilo nam je efikasan trik za spuštanje nivoa štetnih hemikalija u hrani

Kada su u pitanju voće i povrće, izgled je taj koji ih prodaje, a proizvođači neretko preteruju s upotrebom raznih supstanci kako bi povećani količinu dobijenih plodova, produžili im vek i poboljšali izgled.

Nekontrolisana upotreba pesticida i raznih opasnih materija mogu dalje da ugroze zdravlje, pa je veoma važno biti na oprezu prilikom kupovine, kao i pre serviranja ove hrane.

Voćari često ističu da nije problem toliko upotreba pesticida, koji suzbijaju štetočine, već u nepoštovanju pravila, jer neki poljoprivrednici koriste veće količine hemikalija nego što je dozvoljeno.

U svakom slučaju, nije uvek lako prilikom kupovine utvrditi koje je voće i povrće najzdravije, tj. najbezbednije, a ono što možemo da uradimo kod kuće jeste da rukujemo hranom tako da se rešimo što je više moguće potencijalno štetnih supstanci.

Kako smanjiti količinu pesticida u voću i povrću?

Istraživanje Univerziteta u Masačusetsu iz 2017, objavljeno u listu Journal of Agricultural and Food Chemistry, pokazalo je da potapanje jabuka u jednopostotni rastvor sode bikarbone i vode značajno snižava nivo pesticida u njima.

Ova metoda ne samo što ispira jabuke nego i razgrađuje pesticide, a isti metod može se koristiti s drugim plodovima.

Međutim, važno je napomenuti da neki ostaci koji prodiru ispod ljuske ili kore ostaju u plodu, a ukoliko oljuštite voće možete da uklonite ogroman deo vitamina i minerala koji se nalaze u kori.

Trikovi za manji unos pesticida

Potopite voće, povrće ili orašaste plodove u 10 g sode bikarbone i 1 litar vode, da odstoji oko 15 minuta.

U idealnom slučaju, operite hranu na dan kada želite da je pojedete da se hrana ne bi kvarila prebrzo.

Kupujte organsko voće i povrće, hranu iz regiona i sezonsku.

Kupujte „jako“ voće i povrće – manje je verovatno da će se pesticidi zadržati u kupusu i šargarepi nego na bobičastom voću i začinskom bilju.

Ako kupujete osetljiviju hranu, najbolje je da birate organsku.

Krstarica

Autor:
Pošaljite komentar
SVAKODNEVNO JE KORISTIMO U ISHRANI, a nismo ni svesni za šta je sve možemo upotrebiti; Evo šta uz pomoć nje možemo OČISTITI

SVAKODNEVNO JE KORISTIMO U ISHRANI, a nismo ni svesni za šta je sve možemo upotrebiti; Evo šta uz pomoć nje možemo OČISTITI

16.07.2024. 12:18 12:41
OVO JE DIJETA MILICE TODOROVIĆ: Zahvaljujući posebnoj ishrani IMA LINIJU POPUT VRHUNSKOG MODELA

OVO JE DIJETA MILICE TODOROVIĆ: Zahvaljujući posebnoj ishrani IMA LINIJU POPUT VRHUNSKOG MODELA

14.06.2024. 17:30 17:33
VAŽAN SAVET ZA STARIJE OD 50 GODINA Ove namirnice uvrstite u redovan jelovnik!

VAŽAN SAVET ZA STARIJE OD 50 GODINA Ove namirnice uvrstite u redovan jelovnik!

25.07.2024. 19:45 19:51