Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Književna kritika: Ponedeljak počinje u subotu braće Strugacki

02.03.2020. 12:03 16:02
Piše:
Foto: Ilustracija

NOVI SAD: Braća Boris (1925-1991) i Arkadij (1933-2012) Strugacki bili su čuveni ruski pisci naučne fantastike. U početku su pisali pod uticajem Stanislava Lema, ali su se tokom godina sve više okretali socijalnim temama u naučnoj fantastici. Njihovu napoznatiju knjigu „Piknik pokraj puta“ (1972) Andrej Tarkovski je adaptirao u jednako čuveni film „Stalker“.

Arkadij Strugacki je godinama radio kao vojni prevodilac za engleski i japanski, s kojih je prevodio i književnost. Za razliku od mlađeg brata koji se obrazovao u društvenim naukama, stariji Boris je bio astrofizičar. Sve što su objavili nastalo je u kolaboraciji, a posle Arkadijeve smrti, Boris je napisao još dve knjige, ali pod pseudonimom.

Radnja je smeštena u fiktivni zabačeni ruski gradić u Kareliji u kom se nalazi Naučnoistraživački institut čarobnjaštva, vraćanja i okultizma -  NIČAVO. Putujući okolinom, glavni junak Saša, programer iz Lenjigrada, prima u svoj automobil dvojicu stopera koji će ga konačno ubediti da je baš on potreban na otkačenom fantastičnom institutu.  „Ponedeljak počinje u subotu“ je često klasifikovan kao naučnofantastični (pošto u Sovjetskom savezu termin fantastike nije bio popularan, i praktično ni korišćen), ali je u pitanju pre roman čiste fantastike, inspirisan u velikoj meri ruskim i slovenskim folklorom.


Prevodilac: Marija Stamenković

Izdavač: Čarobna knjiga 2019.


Osim velikog broja likova iz bajki koji se u njemu pojavljuju, nauka koja se krije iza futurističkih izuma u romanu prikazana je tako da više liči na magiju, i autori nikada ne ulaze u dublje u misteriju kako bilo šta od toga funkcioniše.

Zapravo na ovom apsurdu je i zasnovan dobar deo zapleta, pa i atmosfere romana – normalno je da divan u sobi glavnog junaka povremeno samo nestane, ili da u bunaru kuće u kojoj Saša boravi živi štuka koja ispunjava želje (i koja ima naočare za refrakciju svetlosti za razgovar s ljudima na površini).

Zaigranost pisaca i duhovite i vrcave epizode u kojima se obrću naglavce koncepti iz mitologije i folklora podsećaju na (mnogo kasnije napisana, ali kod nas ceoma popularna) „Dobra znamenja“ Terija Pračeta i Nila Gejmena, samo ovaj put smeštena u istočnu Evropu, i pod uticajima slovenske književnosti i fantastike.


CITAT 

„Hej, ko je to?“, uplašila se štuka.

„Ja... ovde sam slučajno... Nameravao sam malo da se okupam.“

„Da se okupaš! Pomislila sam da je opet – starica. Ne vidim ja: stara sam. Ma i koeficijent prelamanja u vazduhu, kažu, sasvim je drugačiji. Kupila sam i vazdušne naočare, ali negde sam ih zaturila... A ko si mi sad pa ti?“

„Turista“, kratko sam rekao.

„Ah, turista... Pomislila sam – opet je ona babuskera. Pa šta ona meni radi! Uhvati me, odvuče me na pijacu i tamo prodaje, navodno za riblju čorbu. Pa šta meni preostaje? Naravno, kažeš kupcu: tako je i tako, vrati me maloj deci – mada odakle meni mala deca – nisu više deca, već dede. Ako me pustiš, ispuniću ti želju, samo reci 'po štukinoj zapovesti a po mojoj želji'. I puste me. Jedni zbog straha, drugi zbog dobrote, a pojedini i zbog pohlepe... Čim malo plivaš u reci, plivaš – hladno je, reumatizam, vratiš se u bunar, a starica sa kofom je tu i nigde drugde...“


Naravno, izbor fantastičnih likova nije isključiv, pa se uz Puškinovog učenog mačka ili Baba Jagu u romanu mogu sresti i Merlin i Odin.

„Ponedeljak počinje u subotu“ je sastavljen iz niza epizoda, i u biti je duhovita i sjajno napisana satirična avantura koja ismeva institute tog vremena, oslanjajući se na dugačku tradiciju ruskog književnog humora čiju je liniju moguće pratiti od Gogolja, sve do Harmsa, Bulgakova, i Strugackih. 

Nastasja Pisarev

Autor:
Pošaljite komentar
Književna kritika: Umiranje iznutra Roberta Silverberga

Književna kritika: Umiranje iznutra Roberta Silverberga

09.12.2019. 12:03 19:08
Književna kritika: Delići ogledala, Ždral 2019.

Književna kritika: Delići ogledala, Ždral 2019.

14.10.2019. 09:15 09:18