Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

SA FESTIVALA EVROPSKOG FILMA PALIĆ Lična istorija u arthaus ključu

25.07.2024. 08:06 08:14
Piše:
Foto: promo

Ekspresno, posle trijumfa na ovogodišnjem Pulskom filmskom festivalu gde je osvojilo Veliku Zlatnu arenu i još Zlatne arene za scenario, mušku ulogu i fotografiju, ostvarenje “Proslava” stiglo je na Festival evropskog filma Palić u Glavni takmičarski program gde je praktično imalo srpsku pemijeru.

Reč je o dugometražnom debiju reditelja Bruna Ankovića nastalom po istoimenom romanu Damira Karakaša. Scenarstkinja je Jelena Paljan, direktor fotografije Aleksandar Pavlović, dok glumačku ekipu čine: Bernard Tomić, Krešimir Mikić, Klara Fiolić, Lars Štern, Jan Doležal, Nedim Nezirović, Tanja Smoje, David Tasić Daf i Izudin Bajrović.

Priča filma počinje na kraju Drugog svetskog rata. Bivši  vojnik Mijo, skrhan i izgladneo, skriva se u šumi. Iz daljine povremeno posmatra  rodno selo, u koje ne sme da se vrati. Dok čeka da vidi šta da radi, paralelno pratimo tri ključna prelomna momenta, iz njegovog prethodnog života…

Anković od gledalaca, svojim rediteljskim postupkom, traži totalno angažovanje čula za ulazak u film stanja, kroz čiju se i formu i atmosferu uspešno uz minimalistički prikaz radnje i krajnje ekonomičan dijalog rekonstriušu i istražuju psihološke, društvene i materijalne okolnosti  koje trasiruju put pojedinca do ekstremne ideologije. U slučaju glavnog lika to je ustaštvo kao nešto što mu se nudi, kako mu se čini, kao bolja budućnost.

Kako je na jučerašnjoj konferenciji za medije Anković rekao, “Proslavu”, iako ima puno kadrova u eksterijeru, vidi kao kamerni arthaus film. Snimanje je, kako je rekao, trajalo 23 dana.   Objasnio je i  da to svakako nije film opravdavanja ili relativizacije nečijeg puta za ono što je učinjeno, niti je revizija istorije…  

Takmičarsku selekciju “Paralele i sudari” (koporodukcija: Hrvatska, Austrija, Bosna i Hercegovina) izdašno je obogatio film “Bosanski lonac” scenariste i reditelja Pava Marinkovića.

Priča filma „Proslava” počinje na kraju Drugog svetskog rata. Bivši  vojnik Mijo, skrhan i izgladneo, skriva se u šumi. Iz daljine povremeno posmatra rodno selo, u koje ne sme da se vrati

Delom autobiografska priča (kako izbeglički život može da uništi umetničku kretivnost i samopouzdanje) govori o nimalo tipičnom izbeglici iz BiH, propalom dramskom piscu Faruku Šegu, kojem zbog nemara ali i umetničke neaktivnosti preti deportacija posle više od dve decenije regularno provedene u Austriji. Rešenje iskrsava u mogućnosti da mu se komad, koji je napisao pre 30 godina u Sarajevu, odigra u jednom malom pozorištu. “Bosanski lonac” je prepun sastojaka iz regiona. Od živopisnih gotovo dokumetaristički tačnih slika iz izbegličkog života ljudi iz našeg regiona, preko odnosa sa domaćinima do odmereno humornog prikaza gorko-slatkog preživljavanja u tuđini. Film “Bosanski lonac” je krcat i retko nepatvorenim emocijama  koje je iznedrila vrhunska glumačka ekipa u kojoj su: Senad Bašić, Bruna Bebić, Andreas Kiendl, Birgit Steger, Admir Glamočak, Zlatko Burić, Igor Kovač, Julia Franz Richter, Goran Grgić i Dejan Aćimović.

V. Crnjanski

Autor:
Pošaljite komentar
DANAS NA 31. FESTIVALU EVROPSKOG FILMA PALIĆ Kad se zatvorska čuvarka suoči sa dilemom svog života

DANAS NA 31. FESTIVALU EVROPSKOG FILMA PALIĆ Kad se zatvorska čuvarka suoči sa dilemom svog života

24.07.2024. 09:47 09:56
PORODIČNE TEME I NA FESTIVALU EVROPSKOG FILMA PALIĆ Male i velike želje, istine i laži

PORODIČNE TEME I NA FESTIVALU EVROPSKOG FILMA PALIĆ Male i velike želje, istine i laži

24.07.2024. 08:13 08:20
DANAS NA FESTIVALU EVROPSKOG FILMA PALIĆ Na programu “Proslava” ovogodišnji pobednik Pule

DANAS NA FESTIVALU EVROPSKOG FILMA PALIĆ Na programu “Proslava” ovogodišnji pobednik Pule

23.07.2024. 10:11 10:29