Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

СА ФЕСТИВАЛА ЕВРОПСКОГ ФИЛМА ПАЛИЋ Лична историја у артхаус кључу

25.07.2024. 08:06 08:14
Пише:
Извор: промо

Експресно, после тријумфа на овогодишњем Пулском филмском фестивалу где је освојило Велику Златну арену и још Златне арене за сценарио, мушку улогу и фотографију, остварење “Прослава” стигло је на Фестивал европског филма Палић у Главни такмичарски програм где је практично имало српску пемијеру.

Реч је о дугометражном дебију редитеља Бруна Анковића насталом по истоименом роману Дамира Каракаша. Сценарсткиња је Јелена Паљан, директор фотографије Александар Павловић, док глумачку екипу чине: Бернард Томић, Крешимир Микић, Клара Фиолић, Ларс Штерн, Јан Долежал, Недим Незировић, Тања Смоје, Давид Тасић Даф и Изудин Бајровић.

Прича филма почиње на крају Другог светског рата. Бивши  војник Мијо, скрхан и изгладнео, скрива се у шуми. Из даљине повремено посматра  родно село, у које не сме да се врати. Док чека да види шта да ради, паралелно пратимо три кључна преломна момента, из његовог prеthodnog живота…

Анковић од гледалаца, својим редитељским поступком, тражи тотално ангажовање чула за улазак у филм стања, кроз чију се и форму и атмосферу успешно уз минималистички приказ радње и крајње економичан дијалог реконстриушу и истражују психолошке, друштвене и материјалне околности  које трасирују пут појединца до екстремне идеологије. У случају главног лика то је усташтво као нешто што му се нуди, како му се чини, као боља будућност.

Како је на јучерашњој конференцији за медије Анковић рекао, “Прославу”, иако има пуно кадрова у екстеријеру, види као камерни arthaus филм. Снимање је, како је рекао, трајало 23 дана.   Објаснио је и  да то свакако није филм оправдавања или релативизације нечијег пута за оно што је учињено, нити је ревизија историје…  

Такмичарску селекцију “Паралеле и судари” (копородукција: Хрватска, Аустрија, Босна и Херцеговина) издашно је обогатио филм “Босански лонац” сценаристе и редитеља Пава Маринковића.

Прича филма „Прослава” почиње на крају Другог светског рата. Бивши  војник Мијо, скрхан и изгладнео, скрива се у шуми. Из даљине повремено посматра родно село, у које не сме да се врати

Делом аутобиографска прича (како избеглички живот може да уништи уметничку кретивност и самопоуздање) говори о нимало типичном избеглици из БиХ, пропалом драмском писцу Фаруку Шегу, којем због немара али и уметничке неактивности прети депортација после више од две деценије регуларно проведене у Аустрији. Решење искрсава у могућности да му се комад, који је написао пре 30 година у Сарајеву, одигра у једном малом позоришту. “Босански лонац” је препун састојака из региона. Од живописних готово докуметаристички тачних слика из избегличког живота људи из нашег региона, преко односа са домаћинима до одмерено хуморног приказа горко-слатког преживљавања у туђини. Филм “Босански лонац” је крцат и ретко непатвореним емоцијама  које је изнедрила врхунска глумачка екипа у којој су: Сенад Башић, Бруна Бебић, Андреас Киендл, Биргит Стегер, Адмир Гламочак, Златко Бурић, Игор Ковач, Јулиа Франз Richtеr, Горан Гргић и Дејан Аћимовић.

В. Црњански

Аутор:
Пошаљите коментар
ДАНАС НА 31. ФЕСТИВАЛУ ЕВРОПСКОГ ФИЛМА ПАЛИЋ Кад се затворска чуварка суочи са дилемом свог живота

ДАНАС НА 31. ФЕСТИВАЛУ ЕВРОПСКОГ ФИЛМА ПАЛИЋ Кад се затворска чуварка суочи са дилемом свог живота

24.07.2024. 09:47 09:56
ПОРОДИЧНЕ ТЕМЕ И НА ФЕСТИВАЛУ ЕВРОПСКОГ ФИЛМА ПАЛИЋ Мале и велике жеље, истине и лажи

ПОРОДИЧНЕ ТЕМЕ И НА ФЕСТИВАЛУ ЕВРОПСКОГ ФИЛМА ПАЛИЋ Мале и велике жеље, истине и лажи

24.07.2024. 08:13 08:20
ДАНАС НА ФЕСТИВАЛУ ЕВРОПСКОГ ФИЛМА ПАЛИЋ На програму “Прослава” овогодишњи победник Пуле

ДАНАС НА ФЕСТИВАЛУ ЕВРОПСКОГ ФИЛМА ПАЛИЋ На програму “Прослава” овогодишњи победник Пуле

23.07.2024. 10:11 10:29