broken clouds
16°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Узгајивачи дувана траже подстицаје

11.11.2017. 09:31 09:37
Пише:
Извор: Dnevnik.rs

Групације произвођача  дувана и дуванских производа при Привредној комори Србије поново је покренула питање да  узгајивачи дувана добију подстицаје од државе  које сада немају  како би постали  равноправни у односу на произвођаче цигарета који не плаћају царину на увоз страног дувана.

У оквиру групације највише су за добијање подстицаја  заинтересовани предузентици који само узгајају дуван, док произвођачи цигарета сматрају да нису у повлашћеном положају у односу на оне који расађују и гаје  дуван на њивама.

"Безмало деценију произвођачи дувана се налазе у неравноправном положају у односу на фабрике које за цигарете купују увозни дуван па су зато што не плаћају царину на увезену сировину у повлашћеном положају ,јер како се процењује, остварују подстицај од десет до 30 одсто вредности обрађеног дувана,  док су узгајивачи препуштени да се сналазе како знају и умеју", каже директор предузећа “Копекс” Ђорђо Радојичић . Тако је, наглашава,  створена нелојална конкуренција  у домаћој производњи на овдашем тржишту и довела до тога да опстају произвођачи цигарета а нестају  узгајивачи, који од државе не добијају ни динар ради унапређења гајења  сировог дувана.

У протеклих девет година српски buyеt је оштећен  за  више десетина милиона евра

"У протеклих девет година српски buyеt је оштећен  за  више десетина милиона евра - тврди директор Радојичић чија фирма послујући из Новог Сада продаје дуван од Индонезије до ЕУ.   Фабрике цигарета, подсећа Радојичић,  почеле су да раде у време обавезног откупа домаћег дувана. –Али је премија за производњу дувана укинута 2009. , а Одлука о ослобађању од плаћања царине за произвођаче цигарета је у примени  од 2010, па је у таквим условима неприхватљивог фаворизовања појединих  учесника у производњи дувана значајно оштећен buyеt Србије", објашњава директор Радојичић.

По његовим речима  нетачне су тврдње  овдашњих власника фабрика цигарета да могу да купе повољније дуван у иностранству него шта је овде, јер обрађени домаћи дуван не вреди скупље за домаће купце у односу на стране.

"Економски интерес , цена и квалитет искучиво опредељује порекло и добављача ове сировине", нагласио је директор “Копекса” Радојичић.

Групација произвођача дувана и дуванских производа предочила је податке,  да се  како истичу, због  не плаћања царине , није повећала  ни производња ни куповина домаћег дувана,  већ да се из године у годину површине под дуваном смањују .Прошле године под дуваном  је било расађено око 4.400 хекара , а у 2011.  дуван је заузимао  више од 6.000 домаћих ораница.

"Ослобађање од плаћања царине фабрике цигарета довело је до значајног повећања увоз дувана до близу 21.000  тоне прошле године , док је  2014. увозено мало више од 8.000 тона.  Због те одлуке произвођачи дувана “Чока”  из Чоке, “Копекс” из Новог Сада,  “Табекс” из Сремске Митровице, “Дуванкоп” из Бачке Паланке и “Дуван” из Љубовије  директно осуђени на гашење више од  половине српске производње дувана ", наглашава  директор “Табекса”  Ненад Тубић.

Он додаје да би се изједначили услови привређивања  у производњи дувана  треба хитно укинути царину и увести  премије по килограму , у износу 0,5  евро цента по килограму произведеног дувана .

"На тај начин би се стовориле претпоставке  за легално функционисање тржишта и довело до повећања  производње домаћег дувана и смањење увоза", каже Тубић.

Дају шансу домаћима

Међутим највећи произвођач цигарета “Монус” не дели ово мишење сматрајући  да домаћи обрађивачи треба да створе привредни амбијент и привуку домаће произвођаче цигарета тако што ће га користити  и на тај начин повећати потрошњу овдашњег дувана.

Директор “Монуса” Бранко Костића каже да дуван купују и од домаћих произвођача сировог дувана  из “Чоке” и АД “Дуван” из Љубовије  и тако дају шансу домаћој производњи и обради дувана .

"Сваки регистровани произвођач дуванских производа ослобођен је од царине сразмерно вредности откупљеног домаћег обрађеног дувана, па се не може говорити о нелојалној конкуренцији", подвлачи Костић и додаје да су произвођачи цигарета имали и значајне инвестиције и улагања у овој грани привреде, и да су и на тај начин дали шансу.

З. Делић

Аутор:
Пошаљите коментар