Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Uzgajivači duvana traže podsticaje

11.11.2017. 09:31 09:37
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs

Grupacije proizvođača  duvana i duvanskih proizvoda pri Privrednoj komori Srbije ponovo je pokrenula pitanje da  uzgajivači duvana dobiju podsticaje od države  koje sada nemaju  kako bi postali  ravnopravni u odnosu na proizvođače cigareta koji ne plaćaju carinu na uvoz stranog duvana.

U okviru grupacije najviše su za dobijanje podsticaja  zainteresovani preduzentici koji samo uzgajaju duvan, dok proizvođači cigareta smatraju da nisu u povlašćenom položaju u odnosu na one koji rasađuju i gaje  duvan na njivama.

"Bezmalo deceniju proizvođači duvana se nalaze u neravnopravnom položaju u odnosu na fabrike koje za cigarete kupuju uvozni duvan pa su zato što ne plaćaju carinu na uvezenu sirovinu u povlašćenom položaju ,jer kako se procenjuje, ostvaruju podsticaj od deset do 30 odsto vrednosti obrađenog duvana,  dok su uzgajivači prepušteni da se snalaze kako znaju i umeju", kaže direktor preduzeća “Kopeks” Đorđo Radojičić . Tako je, naglašava,  stvorena nelojalna konkurencija  u domaćoj proizvodnji na ovdašem tržištu i dovela do toga da opstaju proizvođači cigareta a nestaju  uzgajivači, koji od države ne dobijaju ni dinar radi unapređenja gajenja  sirovog duvana.

U proteklih devet godina srpski buyet je oštećen  za  više desetina miliona evra

"U proteklih devet godina srpski buyet je oštećen  za  više desetina miliona evra - tvrdi direktor Radojičić čija firma poslujući iz Novog Sada prodaje duvan od Indonezije do EU.   Fabrike cigareta, podseća Radojičić,  počele su da rade u vreme obaveznog otkupa domaćeg duvana. –Ali je premija za proizvodnju duvana ukinuta 2009. , a Odluka o oslobađanju od plaćanja carine za proizvođače cigareta je u primeni  od 2010, pa je u takvim uslovima neprihvatljivog favorizovanja pojedinih  učesnika u proizvodnji duvana značajno oštećen buyet Srbije", objašnjava direktor Radojičić.

Po njegovim rečima  netačne su tvrdnje  ovdašnjih vlasnika fabrika cigareta da mogu da kupe povoljnije duvan u inostranstvu nego šta je ovde, jer obrađeni domaći duvan ne vredi skuplje za domaće kupce u odnosu na strane.

"Ekonomski interes , cena i kvalitet iskučivo opredeljuje poreklo i dobavljača ove sirovine", naglasio je direktor “Kopeksa” Radojičić.

Grupacija proizvođača duvana i duvanskih proizvoda predočila je podatke,  da se  kako ističu, zbog  ne plaćanja carine , nije povećala  ni proizvodnja ni kupovina domaćeg duvana,  već da se iz godine u godinu površine pod duvanom smanjuju .Prošle godine pod duvanom  je bilo rasađeno oko 4.400 hekara , a u 2011.  duvan je zauzimao  više od 6.000 domaćih oranica.

"Oslobađanje od plaćanja carine fabrike cigareta dovelo je do značajnog povećanja uvoz duvana do blizu 21.000  tone prošle godine , dok je  2014. uvozeno malo više od 8.000 tona.  Zbog te odluke proizvođači duvana “Čoka”  iz Čoke, “Kopeks” iz Novog Sada,  “Tabeks” iz Sremske Mitrovice, “Duvankop” iz Bačke Palanke i “Duvan” iz Ljubovije  direktno osuđeni na gašenje više od  polovine srpske proizvodnje duvana ", naglašava  direktor “Tabeksa”  Nenad Tubić.

On dodaje da bi se izjednačili uslovi privređivanja  u proizvodnji duvana  treba hitno ukinuti carinu i uvesti  premije po kilogramu , u iznosu 0,5  evro centa po kilogramu proizvedenog duvana .

"Na taj način bi se stovorile pretpostavke  za legalno funkcionisanje tržišta i dovelo do povećanja  proizvodnje domaćeg duvana i smanjenje uvoza", kaže Tubić.

Daju šansu domaćima

Međutim najveći proizvođač cigareta “Monus” ne deli ovo mišenje smatrajući  da domaći obrađivači treba da stvore privredni ambijent i privuku domaće proizvođače cigareta tako što će ga koristiti  i na taj način povećati potrošnju ovdašnjeg duvana.

Direktor “Monusa” Branko Kostića kaže da duvan kupuju i od domaćih proizvođača sirovog duvana  iz “Čoke” i AD “Duvan” iz Ljubovije  i tako daju šansu domaćoj proizvodnji i obradi duvana .

"Svaki registrovani proizvođač duvanskih proizvoda oslobođen je od carine srazmerno vrednosti otkupljenog domaćeg obrađenog duvana, pa se ne može govoriti o nelojalnoj konkurenciji", podvlači Kostić i dodaje da su proizvođači cigareta imali i značajne investicije i ulaganja u ovoj grani privrede, i da su i na taj način dali šansu.

Z. Delić

Autor:
Pošaljite komentar