ШЕЋЕРНА РЕПА НАЈИСПЛАТИВИЈА ПОЉОПРИВРЕДНА КУЛТУРА Ево за колико се разликује производња у Бачкој у односу на Срем и Банат
На четвртом семинару о производњи шећерне репе у Новом Саду, посвећеном њеној преради, МК група је саопштила да је производња шећера увећана за 30 одсто у односу на прошлу годину.
Према речима директора компаније Суноко Слободана Кошутића, у регионима Бачке производња је скоро 65 тона по хектару, док је у регионима Срема и Баната око 50 тона. Више од два милиона тона је производња шећерне репе у Србији, међутим, просечна дигестија је била на нивоу 15 одсто, тако да је то довело до мањег приноса по тони шећера, односно укупна производња шећера због ког се шећерна репа и гаји већа је од 300.000 тона у Србији, рекао је Кошутић. За 2024. годину очекује се више од 40.000 хектара за производњу шећерне репе.
Шећерна репа је ове године најисплативија култура у пољопривреди и тај резултат ће вероватно дати принос који су остварили наши пољопривредни произвођачи. Наравно, и субвенција коју очекују од државе и подршка Сунока, да им ми обезбедимо све што је потребно за производњу, казао је Кошутић. Директор истраживачко-развојног центра Саша Рајачић очекује да ће производња ове године бити довољна не само за домаће тржиште већ и за извоз.
„Унапредили смо знатно препоруке које се тичу ђубрења, радимо анализе земљишта по најновијим методама. Сузбијамо коров и принуђени смо да све више користимо неке алтернативне методе којима можемо да заменимо хербициде”, навео је Рајачић. Компанија Суноко, која послује у саставу МК групе, највећи је произвођач шећера у Србији и организатор Семинара о шећерној репи. На семинарима се представљају резултати истраживања о технологијама производње репе које спроводи Истраживачко-развојни центар ове компаније, основан 2019. године” рекао је Кошутић.
Е. Д.