ПОВРТАРИ ИЗ БЕГЕЧА НЕ ОДУСТАЈУ ОД ТРАДИЦИЈЕ Шаргарепа са заштићеним географским пореклом на посебан начин се пере у Дунаву
Произвођачи шаргарепе из Бегеча не одустају од традиције и на инвоативан и економичан начин перу своје поврће са зашатићеним географским пореклом.
Домишљати Бегечани направили су специјалне прикључне машине за тракторе, које раде као бубањ и уз помоћ воде из Дунава перу шаргарепе. Овај начин је доста економичнији од индустријског прања повраћа.
Повртари своју шаргарепу, познату надалеко, сеју почетком фебруара, што зависи од влаге земљишта, док су крајњи рокови сетве око 25. јула. Силом прилика, натерани су да перу шаргарепу у Дунаву, пошто су линије за прање изузетно скупе, а осим тога, захтевају одређену инфраструктуру, као, рецимо хале које су прескупе.
Иначе, повртари кажу да се у Бегечу сеје више шаргарепе него у целој Хрватској, а после нас по производњи издвајају се Пољска и Турска. Производња шаргарепе у овом месту је јединствена у свету јер се узгаја на својеврсним хумкама, а за такав препознатљив начин патентиране су и посебне машине. Главни купци шаргерепе из Бегеча су са страног тржишта, пре свих из Македонију, БиХ и Румуније. Повртати из овог села семе купују из увоза, углавном из Француске и Холандије.
Шаргарепа је свакако већ годинама бренд Бегеча, а Дани шаргарепе у Бегечу постају све популарнији из године у годину.
Фото: С. Шушњевић