Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Pinole – mlado vino od starog znanca iz Sremskih Karlovaca

17.11.2019. 13:17 13:24
Piše:
Foto: Vlasnik „Vinuma“  dr Milan Ubavić iz Sremskih Karlovaca neguju kult mladog vina Foto: R. Hadžić

Po želji svog vlasnika dr Milana Ubavića „Vinum“ iz Sremskih Karlovaca uvrstio se u krug vinskih kuća širom sveta koje neguju kult mladog vina.

Treću godinu zaredom ta vinarija nešto pre trećeg četvrtka u novembru, kada se slavi dolazak planetarno poznatog francuskog  božolea , otvara butelje sa svojim mladim vinom – pinoleom, nastalim od pino noara ili crnog burgundca, kako još zovu tu sortu na našim prostorima. Poštovaoci ove vinske kuće u petak su svoja nepca počastili pinoleom i čarima karakterističnim za mlada vina, a to su lepršavost, svežina, aromatičnost. Ugođaj  je začinjen muzikom i pričom o vinu, koju je pred ljubitelje božanskog pića iznela glumica SNP-a Gordana Kamenarović.

- Želeli smo da poput  Mađara, Rumuna, Austrijanaca, Italijana, Francuza, koji slave praznik mladog vina, napravimo nešto što bi bilo pandan božoleu i tako je od grožđa iz našeg vinograda nastao pinole – rekao je dr Milan Ubavić. – Pinole  ove godine proslavlja  treći rođendan, a napravljen je od grožđa pino noara, koje je do pre samo dva meseca bilo  u vinogradu. Ideja da se piju mlada vina sa svim pomenutim karakteristikama rodila se u Francuskoj  četrdesetih godina prošlog veka i postepeno se širi po svetu. Koncept mladog vina postoji u svim zemljama razvijene vinske kulture. Italijani ga zovu  „novello“ - novelo, Portugalci „vino verde“ - vinjo verde. Za razliku od Francuza, Italijani ga proizvode od svih crnih sorti , čak ga i kupažiraju. Pored toga proizvode ga od severa do juga države, pa i na nekim ostrvima. Od Francuza se razlikuju i po tome što dan mladog vina proslavljaju  ranije - prvog vikenda u novembru, što se tumači time  da su im zasadi vinograda južnije i da kod njih ranije sazreva grožđe. Proizvode se i dorađuju specijalnom tehnologijom – karbonskom maceracijom, tako da su, dok mnoga druga vina tek dovršavaju vrenje, ona već u buteljki, upakovana i spremna za uživanje.

Vinumov pinole pripisuje se mladom enologu Jovici Uroševiću, koji se  pre nekoliko godina pridružio timu ove vinarije.

-Kada sam  krajem 2016. godine došao u „Vinum“ dr Milan Ubavić je želeo da za 2017.  napravimo mlado vino, koje je do tada kupovao u Francuskoj i drugim zemljama, kao nešto što bi bilo karateristično samo za nas – objašnjava Jovica Urošević. - Između crvenih sorti – frankovke i pino noara koje imamo u vinogradima, opredelili smo se za ovu drugu jer dospeva dosta ranije u odnosu na frankovku, taman da od nje možemo da do tog tradicionalnog trećeg četvrtka u novembru  kada se slavi mlado vino, izbacimo na tržište naš pinole.

Pino noar se, kaže Urošević, odlično pokazuje u ulozi mladog vina.  Razlog je što nema  puno jakih, agresivnih tanina poput kabernea  i marselana koji sazrevaju kasnije.   Suština svega, napominje Urošević,  jeste da se  napravi vino koje će se popiti do nove godine, mlado, sveže i aromatično. Prve godine iz „Vinuma“ je izašlo 400 butelja pinolea, lane dvesta više, a ove osam stotina.

Zorica Milosavljević

Autor:
Pošaljite komentar
Berbu grožđa staviti na listu nematerijalnog kulturnog nasleđa

Berbu grožđa staviti na listu nematerijalnog kulturnog nasleđa

05.11.2019. 12:49 12:54
Počinju Dani berbe grožđa u Vršcu

Počinju Dani berbe grožđa u Vršcu

19.09.2019. 14:37 22:54
Sremski Karlovci ovog vikenda u znaku grožđa i vina

Sremski Karlovci ovog vikenda u znaku grožđa i vina

08.09.2019. 09:15 09:18